Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
3 simpla MTB reparationer som du SKA känna till!

3 simpla MTB reparationer som du SKA känna till!

Med tiden kommer din mountainbike att bli sliten. Särskilt om du primärt cyklar på krävande single tracks. Det finns några enkla reparationer du bör kunna och kan på så vis också spara pengar. Det är också bra om du, eller din kompis mountainbike går i sönder på språng.

Tre simpla MTB reparationer som du ska känna till 

Det finns flera bra anledningar till att du bör känna till samt kunna utföra dessa reparationer;

  • Du kan spara pengar genom att inte alltid behöva köra inom cykelmekanikern
  • Du kan göra småreparationer på språng
  • Din cykel kommer att hålla längre, om du löpande reparerar den

Reparation av kedjan 

Av alla mekaniska installationer och delar på cykeln, är kedjan den som får utstå mest slitning. Den är ansvarig för att allt går smidigt, och är samtidigt en av de delarna som snabbast ”beklagar sig” vid överdriven användning. Om din kedja går sönder när du är långt ute på vägen, finns det inte något annat alternativ än att gå hem såvida du inte vet hur kedjan ska repareras.

Video

Du kan undgå en plötslig krasch genom att rutinmässigt kolla till kedjan och se om det är några småskador på den eller kassetten. Ha alltid en kedje-separator eller multi tool vid handen, om olyckan skulle vara där. De olika varumärkena har allihop olika tillvägagångssätt för design och reparation av kedjan, så var säker på att du känner ditt märke och din kedja.

Byta slang 

Den mest grundläggande, men också viktigaste reparationen. Det är inte något som stoppar en MTB tur snabbare än en punktering. På språng rekommenderar vi alltid att glömma allt om att laga slangen och istället byta ut den, med den extra slangen som du självfallet har liggande i ryggsäcken. Att ta av däcket och byta slang kan alla lära sig. Det är simpelt att byta MTB slang och allt du behöver är ett bra däckjärn och en extra slang.

Tips: Om du vill slippa köpa nya slangar när du punkterar, kan du välja att laga den. Det kräver lite mer händighet, men är fortfarande enkelt. Vi rekommenderar dock att göra det när du kommer hem. När man är i skogen ska det cyklas.

Byta bromsbelägg 

Du ska helst inte behöva reparera om du är på språng. Det är dock en bra reparation att kunna, om du vill spara pengar. Du kan undgå större problem med dina skivbromsar, om du löpande håller koll och rengör bromsbeläggen grundligt. Det är en rörlig del och de blir slitna. Det kommer därför att komma en tid då du ska byta ut dina bromsbelägg.

Som tur är är det inte en större åtgärd, även om det kräver lite händighet, verktyg och precision. Följ anvisningarna i videon under och var väl klädd för att byta bromsbelägg. Ett besök mindre hos cykelmekanikern.

Video

 

Föregående artikel 18 tips för att undgå MTB skador!
Nästa artikel Guide till montering och justering av snowboardbindningar

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

More