Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
6 tips för att komma igång med turåkning

6 tips för att komma igång med turåkning

Vi på Black-snow älskar turåkning! Det ger möjlighet för att kombinera fantastisk skidåkning, med fantastiska naturupplevelser. Du kommer att komma till ställen där inte särskilt många andra skidåkare anländer. Därmed får du en bättre snö och kan uppleva bergstoppar tillsammans med dina bästa vänner. What’s there not to like? Här får du 6 bra tips till att komma igång med turåkning.

6 snabba tips till turåkning

De följande tipsen står inte i någon specifik rangordning.

  1. Glid med fötterna på snöytan, istället för lyfta skidorna varje gång. På så vis sparar du kraft varje gång du tar ett steg och gör din turåkning snabbare. Genom att spara krafter på vägen upp, har du mer tillövers på vägen ned.
  2. När din uppstigning är brant eller om du börjar glida baklänges, ska du lägga vikten på dina hälar för att skapa ett bättre grepp mellan stighud och snö. Stå rakt och tänk på att ”dra tårna”. Det är inte instinktivt för alla, men tro mig; det fungerar!
  3. Håll vinkeln på din rutt moderat och konsekvent, när det är möjligt. Som regel försöker vi att undgå att använda den högsta klätterinställningen. Då går du automatiskt mindre stelt.
  4. Om du följer efter någon annan, bli kvar på klätterspåret (skintracket) och ta först över samt byt spår när frontmannen blivit trött.
  5. Använd dina klätterinställning på bakbindningen när det blir stelt. Det ger mindre press på dina baklår och hjälper till att lägga mer vikt på bakdelen av skidan, vilket ger ett bättre grepp.
  6. Träna dina kickturns. Börja med att öva på en mer platt terräng och rör dig gradvist upp i brantare terränger. En kickturn i stel terräng med puder, är ett balans och tålamods test. Dock mycket snabbare än att bootpacka!
  7. Om du ska byta från turåkning till skidmode i djup snö, är det lättast att göra en plattform genom att trampa snön platt med dina skidor. Ta endast en skida åt gången, för att hela tiden vara säker på att ha en bra och stabil plattform.

Jag hoppas att dessa tips kommer att göra det lite lättare för dig att komma igång med turåkning. Jag kan garantera att det kommer att öppna en helt ny värld av skidåkning för dig. Alla ovanstående tips gör sig naturligtvis också gällande för splitåkning.

 

Föregående artikel En guide till All Mountain Skidor
Nästa artikel Så fungerar Spy Optics Happy Lins

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält