Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
En guide till All Mountain Skidor

En guide till All Mountain Skidor

En komplett guide till hur du väljer All Mountain skidor

Vi får varje säsong tusenvis av frågor om vilka skidor man ska välja – speciellt när man ska köpa All Mountain skidor. Vi har därför valt att skriva denna guide som förhoppningsvis ska hjälpa dig att välja de riktiga All Mountain skidorna. Det finns massor av All Mountain skidor och det är många saker man ska vara uppmärksam på. Denna guide går igenom allt som du behöver veta för att köpa rätt skidor.

Detta ska du lägga fokus på när du väljer en All Mountain skida

  • Användning: Vilken typ av åkning kommer du mest köra? Pist, puder eller i parken?
  • Längd: Hur långa ska dina All Mountain skidor vara?
  • Bredd: Hur breda ska skidorna vara? Hur vet man vilka skidor som passar till en typ av åkning?
  • Rocker: Hur mycket eller hur lite rocker behöver du

Vilken typ av skidåkning?

Det viktigaste innan du väljer en All Mountain skida är att du ska vara säker på vad du ska använda skidorna till. Ska du endast köra pist/offpist? Ska det vara mer park/pist eller köra du pist/skidtouring? Användningsområdet har inflytelse på alla parametrar när du ska välja skida. Vi rekommenderar att du väljer skidor utifrån vad du prioriterar. Det vi menar är, om offpist är viktigt för dig så ska du välja en bredare skida som presterar bättre i pudret. Er det i parken du spenderar mest tid, kan du med fördel väja en smalare twintip och ligger ditt fokus primärt på skidtouring borde du välja en skida med låg vikt.

Bottom Line: Välj en All Mountain skida efter den typ av åkning som är viktigt för dig.

Längd

Att välja längden på dina skidor är inte så tricky som många tror. Som utgångspunkt kan du välja längre skidor är du normalt tror. Tack vare utvecklingen har teknologin inom rocker och sidecut gjort att dagens skidor är så mycket mer lätt åkta. Vilket betyder att du inte behöver oroa dig för lite extra längd. En längre skida ger dig också mer stabilitet vid hög hastighet och bättre allround egenskaper.

Bottom line: En All mountain skida ska ligga någonstans mellan din nästipp och din fulla längd.

Bredd

Bredden på dina skidor beror helt på vilken typ av åkning du förväntar köra mest av. Tumregel är, ska du köra mer puder ska du ha en bredare skida. En park och pist skida bör vara smalare. Vi har försökt ge några exempel på bredd av skidan utifrån användningsområde. Se tabellen under. Det ska dock säga att detta är endast är riktlinjer.

OBS! När vi snackar om bredden på en skida, så menar vi midjebredden, alltså den bredden på skidan som är under foten och den mäts i mm.

  • Offpist/park: 95-105 mm
  • Offpist/Pist: 90-105 mm
  • Pist/skidtouring: 90-100 mm
  • Park/Pist: 85-95 mm

Rocker

Skidans rocker profil handlar om konstruktionen av skidan. En traditionell pist skida har producerad med en ”camber-profil”, det betyder att om den ligger på ett golv, så vill den böja uppåt över golvet. Rocker är motsatsen. I de flesta skidor är det mera eller mindre en lite grad av rocker i tip & tail, med camber under foten. Denna typ av design / konstruktion ger skidan goda All Mountain egenskaper.

Rocker ger extra fina egenskaper i orört puder

Är du på jakt efter en twintip All Mountain skida så rekommenderar vi att du kollar på en skida med dubbel rocker, vilket betyder att det är rocker i både tip & tail. Detta göra twinttip skidan mer lekfull och lätt hanterad. Spanar du efter en mer traditionell All Mountian skida till offpist och pisten, så rekommenderas att du väljer skida med rocker i tippen. Detta gör att de är lättare att styra och du får extra mycket fart. Samtidigt vill en skida med platt tail kännas mer som en ”vanlig” skida i pisten.

OBS: Kärt barn har många namn och Rocker kallas även early rise, reverse camber eller negative camber

Till sist

Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig i valet av skidor. Det är en stor marknad och många olika namn på samma typ av teknologi. Om du fortfarande är osäker och har frågor är du mer än välkommen att kontakta oss på mail@black-snow.se

Föregående artikel Så tar du med din ABS ryggsäck på flyget
Nästa artikel 6 tips för att komma igång med turåkning

Kommentarer

Sara från Blacksnow - februari 12, 2020

Hej Albin!
Tack för din fråga!

Jag skulle absolut säga att QST 92 på 185cm passar bra för dig. Du är ganska lång, men väger ganska “lite” för din längd. Vilket innebär att skidan kommer ge dig bra flyt i pudret och samtidigt vara lättkontrollerad i pisten.

När man väljer skidor ska man inte bara stirra sig blind på längden utan man måste ta sin vikt i beaktning. Är man t.ex 178 cm lång men väger 100+ kg så hade jag även i detta fall rekommenderat 185cm långa skidor, medan om man vägde 85 kg på den vikten hade 178-180 cm långa skidor räckt.

Hoppas detta gav dig svar nog!
Mvh
Sara

Albin Dübech - februari 6, 2020

Hej!

Jag har kollat en del på QST 92 då jag åker mest pist men också en del offpist när tillfälle ges (inte så ofta i svenska fjällen). Jag är 193cm lång och väger 92kg, funkar en QST 92 185cm för mig eller behöver jag en längre skida? Skulle jag klassa mig själv som åkare skulle jag säga medel/avancerad, åker runt 2-3 veckor om året.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält