Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Försäsongsträning - Bli klar för skidsemestern med vårt gratis träningsprogram

Försäsongsträning - Bli klar för skidsemestern med vårt gratis träningsprogram

För att vara redo för skidsemestern, bör du i god tid innan börja den fysiska träningen för din skidsemester. Du kommer att minska risken för skador och förhöja nöjet. Få vårt fulla träningsprogram gratis och kom igång med din försäsongsträning.

Varför försäsongsträna?

Du bör grunda med träning inför skidsemestern för att undvika skador och förhöja nöjet, vilket i slutändan kommer att göra dig till en bättre skidåkare. Alltför många åker på skidsemester och är hopplöst ute ur form.

Om du är van att sitta i en kontorsstol, är kroppen inte van vid att röra sig i så många timmar, vilket kommer att tära hårt på den. Det gör att det i slutändan blir mindre roligt och risk för skador mångdubblas. Det finns ingen anledning att inte komma igång tidigt med träningen.

Skydd för skidsemester

Hur lång tid innan skidsemesterns ska jag börja

Som ett minimum, rekommenderar vi 12-veckors försäsongsträning innan din skidsemester. Det är inte bara dina muskler utan även senor och leder måste vänja sig vid de ökade påfrestningarna. Det bästa är ändå att hålla dig sysselsatt under hela året, så känns träningen också mycket lättare.

Fyra grundelement under träningen

Vi har valt ut fyra grundläggande element i träningen, som du måste ågna extra uppmärksamhet åt och som vår träningsprogram är uppbyggt kring. De fyra grundelementen är:

 • Styrka
 • Uthållighet
 • Balans
 • Koordination

Varför har vi valt dessa fyra grundläggande element för träningen?

Styrketräning

Styrketräning är självklart. Det ger dina muskler styrkan att styra skidorna nerför berget, oavsett om backarna är fyllda med pucklar. Muskelstyrka bidrar också till att öka din kontroll över skidorna, så det blir lättare att carva och få åkningen att se lätt ut, och du kan köra längre. Samtidigt är starkare muskler och leder ett utmärkt, om inte det bästa skyddet mot skador. Starkare muskler och stabilisatormuskler minimerar risken för skador vid skidåkning och i vardagen.

Uthållighet

Du behöver inte att kunna springa ett maraton eller cykla till Alperna. Men en bra grundkondition kommer att innebära mycket för nöjet vid din skidåkning. På skidsemester kommer du vara igång under en längre period, upp till 7 timmar per dag. Om du inte är van att röra dig och hålla igång, kommer det att bli väldigt tungt för kroppen. Men med rätt grundförutsättning blir skidsemestern mycket roligare och du kommer att ha energi för att skidor, även sista dagen då alla andra är trötta.

mtb-träning-mons

Balans

Balansträning är en viktig del av försäsongsträningen som tränar och vänjer kroppen till att återhämta sig från obalans tillbaka till en bas position där du är i kontroll. Dessutom styrker balansträning stabilitet i lederna, särskilt i vrist och knästabiliteten.

Koordination

Under skidåkning händer det en massa saker. Du måste hålla ett öga på pisten framför, människorna omkring, styra benen, komma ihåg rätt position och ha en bra stavisättning. Det är många saker på en gång och därmed koordinationsträningen en viktig del av din försäsongsträning. Det stärker kroppens förmåga att samarbeta och stärka din core (magmuskler), vilket är en mycket viktig del av träningen.

Gratis försäsongsträningsprogram

Här är den kompletta och perfekta gratis träningsprogramet. Det är satt upp för att tränas fyra gånger i veckan, men om du bara har tid tre gånger i veckan, se till att du bara byta byta runt på dagarna veckan efter. Allt visas i sin helhet i det träningsprogram som du kan ladda ner nedan.

Det viktigaste i ett träningsprogram är progression, utveckling så att man blir starkare eller snabbare varje gång. Därför rekommenderar vi att föra en logg över dina framsteg. Det finns massor av coola apps för ändamålet. Samtidigt är det mycket motiverande att se att det går framåt, även om du inte kan känna det i kroppen.

Gratis försäsongsträningsprogram

Tidsbrist? Kör träningsprogrammet i vardagsrummet

Har inte tid eller lust att gå för att träningscenter, kan du också göra en riktigt effektiv träning i ditt vardagsrum. Det kräver lite kreativitet, men är då ett utmärkt alternativ och riktigt bra skid utövar.

Eftersom alla övningar sker utan extra vikter, måste man skruva upp intensiteten. Träningsprogrammet för vardagsrummet är uppbyggt som ett cirkelträningsprogram där du arbetar intensivt under en kort period, pausar och arbetar intensivt igen. Detta ger både styrka och uthållighet.

Försäsongsträning i vardagsrummet är ett bra och billigt alternativ till att träna på gym.

Vägledande skidåkarträning

Denna guide bör användas som vägledning och inte som en helig graal för försäsongsträning. Huvudsaken är att du håller dig igång och har styrka i benen och coremuskelaturen för skidsemestern. Vi lovar att det kommer att bli en mycket trevlig upplevelse. Får du inte grepp om hur de olika övningarna ska utföras så rekommenderar vi att du talar med en personlig tränare för att få visat hur man utför övningarna korrekt.

Gör som proffsen

Se downhill mästaren Aksel Lund Svindal förbereda sig för kommande skidsäsongen med en omgång hård träning. Seriöst motiverande.

  Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

  Skriv en kommentar

  Kommentarer måste godkännas innan de visas

  * Obligatoriska fält

 • Sweet Protection Earpads Igniter/Trooper/Grimnir White - Blacksnow.dk
  Sweet Protection Earpads Igniter/Trooper/Grimnir Black - Blacksnow.dk
  Sweet Protection

  Sweet Protection Earpads Igniter/Trooper/Grimnir

  436,25 SEK
  2 färger tillgängliga

  KORTFATTAT Extra öronvärmare för din Sweet Protection-hjälm Passar till Igniter, Trooper och Grimnir modellerna. 

 • Anon

  Anon Highwire Skidhjälm

  Ordinarie pris 1.248,75 SEK
  från 498,75 SEK
  2 färger tillgängliga

  Snabb och exakt storleksjustering i kombination med hög komfort, elegant design och certifierad säkerhet. Anon Highwire skidhjälm har ett ABS-skal ...

  Visa fullständig information
 • Anon

  Anon Raider 3 Skidhjälm

  Ordinarie pris 1.123,75 SEK
  från 498,75 SEK
  3 färger tillgängliga

  Om du vill bli bättre på skidåkning eller snowboard, behöver du en skidhjälm. Klassisk och snygg hjälm med certifierad säkerhet som du kan åka med ...

  Visa fullständig information
 • More