Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Guide: Montering av MTB styre

Guide: Montering av MTB styre

 

Att äga en mountainbike är ett himmelrike för alla perfektionister som gillar tweak och att förändra sin utrustning. En av de största justeringarna du kan göra på din cykel är att montera på ett nytt styre eller att ändra placering eller vinkel på det. Här följer en lätt och tydlig översikt på hur du monterar ett styre och lite information på hur du ställer in styret.

Så monterar du ett MTB styre

Nytt styre eller modifiering av det redan existerande är en av de första uppgraderingarna många gör på deras mountainbike. Det krävs inte mycket tekniskt kunnande och det kan ha en stor inverkan på din cykling. Därför har den erkänt duktiga producenten Race Face gjort en lätt illustration, som klart och tydligt visar hur du monterar ett nytt MTB styre.

Tips och tricks till mountainbike styre

Formen på styret:

Enkelt sagt kan du få två olika typer av MTB styren. Ett helt platt styre eller ett så kallat riser styre, som är en aning böjd. Riser styret gör att du kan sitta mer upprätt på din cykel och få bättre kontroll. Speciellt på downhill partierna av ett spår, då tyngdpunkten flyttas längre bak.

Ett riser-styre från Race Face

Längd:

Tidigare har man alltid sagt att ett mountainbike styre ska vara mellan 55 – 70 cm långt. På de senaste åren har man pressat längden. Idag är många styren så långa som 80 cm. Ett längre styren gör att du har mer kontroll över cykeln och att du har möjlighet för att justera din handposition på styret mer. Speciellt vid klättringar, då styret också kan användas som en hävstång.

Tjocklek:

Styren kommer i flera tjocklekar. Det har i många år varit standard att MTB-styren är 31,8 mm, men de senaste åren har det kommit fler modeller med 35 mm styren. Om du väljer ett tjockare styre ska du också komma ihåg att uppdatera din styrstam så att de passar ihop. Det är delade meningar om det är till din fördel med ett tjockare styre, men det ger möjligheten för styret att bli lättare utan att det tappar i styrka och hårdhet.

Frågor?

Har du fler frågor om montering av MTB styre eller generella kring MTB styren, tveka inte att skriva den i kommentarsfältet under. Vi är här för att hjälpa!

Föregående artikel Top 5: Bikeparks i Norden

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

More