Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Guide: Montering och inställning av MTB sadel

Guide: Montering och inställning av MTB sadel

 

Här är vår guide till hur du monterar och ställer in din MTB sadel. Denna guide är till för att göra det så enkelt som möjligt för dig. Du får en bättre överblick över vad du ska göra när du monterar en ny MTB sadel och hur du ska ställa in sadeln, så att den passar perfekt till dig och din körstil.

Montering av MTB sadel 

Det kan kännas hopplöst att byta ut den gamla sadel och montera på en ny. Så hade iallafall vi det. Som tur är, är det inte så svårt. Allt du behöver är lite muskler, fingerfärdighet och verktyg.

 

Inställning av sadeln

Även om du inte sitter så mycket i sadeln, så är dens position och höjd inte helt utan betydelse. Du har behov för den rätta inställningen av sadeln när du sitter ner, för att kunna prestera optimalt.

En låg sadelposition till Downhill. 

Det är viktigt att sadeln är korrekt inställd så du kan överföra fler krafter till pedalerna. Vi har alla olika kroppstyper, vilket betyder att det inte finns en gyllene regel om hur du ställer in MTB sadeln. Det finns dock ett par tumregler som du kan använda dig av och med dem som grund placera sadelns position så att den är optimal för dig.

Sadelns höjd 

Vid inställning av höjden kan du använda följande tips. Som tidigare nämnt är det viktigt att du känner efter vad som funkar för dig.

Gör så här:

Sätt dig på sadeln, placera hälen på pedalen och trampa den i botten. Är ditt ben fullt utsträckt, är sadeln för hög och din balans kommer att påverkas. Du kommer även uppleva smärtor i höften och baksida lår.

För att få mest kraftöverföring till pedalerna ska du helst kunna nå marken med tårna om du vinklar cykeln något.

Uträkning av sadelhöjden

Gillar du tal och precisa uträkningar, finns det ett annat tillvägagångssätt som du kan använda dig av för att ställa in din MTB sadel.

Såhär gör du: 

Börja med att mäta din benlängd. Detta kan du göra genom att placera en bok, så högt som möjligt mellan låren. Mät sedan från golvet till den övre kanten av boken. Multiplicera denna siffra med 0.883. Det är inte en slutgiltig formel, men ger en bra utgångspunkt för ytterligare justering av sadeln.

Alternativt

Ett alternativ och kanske en lite enklare metod, är att du ställer dig bredvid cykeln och höjer låret upp till horisontell. MTB-sadeln placeras strax under låret.

Anpassa din sadel efter varje situation

Det kan vara av värde att göra ytterligare anpassningar till din sadel om du upplever något av följande:

  • Du kör på en plattbana
  • Du cyklar en teknisk och kuperad bana
  • Du har/får ont i ryggen
  • Kör med en tung ryggsäck

Det finns flera saker att vara medveten om när du ska installera och ställa in din MTB sadeln. Det är bra att experimentera dig fram till vad som fungerar för dig. Vi rekommenderar dock inte att du börjar spela med justeringen av din sadel innan du har kört 10 åk med den samma placering.

Föregående artikel Guide: Så tvättar du din MTB!
Nästa artikel TOPP 5: BIKEPARKS I EUROPA

Kommentarer

Sara från Blacksnow - februari 12, 2020

Hej Perra!

Jag ser att det var lite otydligt skrivet i inlägget, ber om ursäkt för det. Här är en lite bättre förklaring:

Börja med att mäta din benlängd. Detta kan du göra genom att placera en bok, så högt som möjligt mellan låren. Mät sedan från golvet till den övre kanten av boken. Multiplicera denna siffra med 0.883, detta ger dig en siffra som är höjden som din sadel skall ha (mätt från marken till toppen av sadeln). Det är inte en perfekt formel, men den ger en bra utgångspunkt för ytterligare justering av sadeln.

Hoppas det hjälper dig!

Mvh
Sara

Perra Markusson - februari 12, 2020

Ni måste ju berätta hur der framräknade måttet ska appliceras på hojen också!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält