Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Guide: Så monterar du en styrstam på din MTB

Guide: Så monterar du en styrstam på din MTB

 

Det är ett hav av möjligheter att göra modifikationer på din MTB. En av de mest markanta förbättringarna du kan göra är att justera din styrstam eller montera en ny styrstam. I denna guide ska jag försöka förklara hur du monterar en styrstam, samt ge några goda råd på vad du ska tänka på när du väljer styrstam.

Montering av styrstam

Kanadensiska Race Face har gjort en illustration som tydligt visar hur du byter ut din gamla styrstam. Det medföljer tyvärr inga instruktioner eller tumregler om hur du ställer in eller väljer en styrstam till din mountainbike.

Hur ska jag välja styrstam?

När du ska välja styrstam till din MTB behöver du inte spekulera på aerodynamik. På singletracks i skogen handlar det först och främst om kontroll och då är det en fördel att ha ett högre placerat styre. Speciellt när du kör nedför, då du placerar din tyngdpunkt längre bak, kan du med ett högre styre kontrollera din mountainbike. För att maximera kontrollen kan du med fördel montera styrstammen med relativt stor vinkel.

Val av styrstam

  • Det viktigaste när du ska välja en styrstam är dess hårdhet. När du cyklar upp och ner i backar, häver du mycket i styrstammen. Om din styrstam inte är tillräckligt hård kommer du att tappa mycket av krafterna och du kör automatiskt långsammare.
  • Om du väljer att köra med en kortare styrstam, ska du vara uppmärksam på att dina knän kommer att slå i styret när du står upp på cykeln.
  • Din styrstam bör vara mellan 100 – 130 mm lång. En lång styrstam gör däremot att det är svårare att vända med cykeln, medan en kort styrstam är mindre stabil i hög hastighet.
  • Du bör endast gå under eller över angivna mått om du är mycket kort eller väldigt lång.
  • Om du väljer en längre styrstam, kan du med fördel öka vinkel på styret för att få mer kontroll över din mountainbike.
  • Att välja styrstam är absolut inte slutgiltigt. Det är bra att prova olika storlekar och vinklar så att du hittar den som passar dig bäst.

 

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält