Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Guide till att köpa snowboardboots

Guide till att köpa snowboardboots

I denna guide kommer vi att hjälpa dig att hitta dina nya snowboardboots. Att ha riktiga boots är avgörande för en bra dag på pisten. Smärta och obehag suger nämligen musten ur även den ivrigaste snowboardåkaren.

Flex, storlek och snörning har inflytande på hur bootsen sitter på just dina fötter. Rätt storlek på bootsen spelar också en viktig roll för att kunna hitta både brädor och bindningar i rätt storlek.

Denna guide hjälper dig att hitta de rätta för dig. Oavsett om du är man eller kvinna.

Snowboardboots anatomi

Här kommer ett avsnitt om hur snowboardboots är uppbyggda. Vi fokuserar på de viktiga delarna och vad som gör stöveln mjuk eller hård.

Hitta snowboardskor som passar dig

Stövlens flex

Det första du ska göra är att bestämma dig för vilken flex dina nya snowboardskor ska ha.

Snowboardskornas flex är nog den viktigaste faktorn vid valet av nya. Vilket flex just du ska ha avgörs av vilken snowboard-stil du har.

  • Mjuka boots passar nybörjare eller dig som kör mycket i funparken. Den mjuka stöveln ger mer flexibilitet till nybörjare, och är bättre när du ska göra olika tweaks och grabs i parken.
  • Hårda boots passar avancerade snowboardåkare som har tekniken på plats och kör aggrestivt. Tack vare den hårda flexen får du mera stöd, och den passar därmed särskilt bra till all-mountain, freeride och hårda landningar.

 

 Obs. Om du är är osäker eller inte kan bestämma dig för vilken typ av terräng du kör mest kan du välja en medium flex stövel. Den är mer all-round och passar det mesta.

Flex kan variera från märke till märke och även mellan olika stövlar från samma märke. Några producenter rangordnar från 1-10, där 1 är väldigt mjuk och 10 är väldigt hård. Andra skriver soft, medium, siff. Ofta står även nivå med på stöveln, tex. antermediate eller Advanced osv.

Snörning

Nu går vi vidare till snörning. Det finns olika typer av snörning, som alla har sina fördelar och nackdelar. Nedanför genomgår vi de typer som finns.

Traditionell snörning

Som framgår av namnet är denna snörning traditionell. Den är alltså precis som på en gummisko. Denna typ av snörning tillåter dig att spänna olika delar av stöveln mer och andra mindre. På så vis kan du till exempel snöra hårdare vid ankeln än vaden eller vice versa.

Detta är en enkel och billig stövel att laga om ett snöre skulle gå av eller liknande.

Många proffs väljer denna stövel just för att den kan anpassas efter det enskilda behovet. För nybörjare kan den dock vara irriterande, i och med att man ska lägga en del krafter på att knyta stöveln ordentligt.

Boa lacing

Här kör en stålvajer genom stöveln. Vajern sitter fast på stövelns framsida och du skruvar på ”ratten” för att spänna åt. Här kan du inte justera hur stöveln ska sitta på foten lika precist som vid den traditionella snörningen. Dock har många modeller  en extra funktion, som gör att du kan justera stöveln vid ankeln. Men om stålvajern går av, så är dock svår att laga.

En fördel med denna stövel är att den är enkel att spänna. Därför passar den nybörjare och yngre särskilt bra.

Att spänna åt skon gör du med tummen och pekfingret, så det är väldigt enkelt (till och med med handskar!). Därför kan du också med enkelhet efterspänna eller lossa vajern efter behov under dagen.

Quick lacing

Detta är en mix mellan traditionell snörning och boa lacing. Precis som med boa systemet så är det ett snöre som går igenom stöveln, som spänns genom att man drar i den. Här tillåter de flesta modeller, precis som hos den traditionella snörningen, att man kan anpassa snörningen efter olika delar på stöveln.

Det går snabbare att snöra denna än den den traditionella, och stövelns design blir också nättare. Denna stövel också spännas med handskar, vilket är ett stort plus.

 

Obs. En sista sak att överväga är dämpningen i stövelns yttersula. Den kan antingen vara gjord av gelé eller air soles. Det ger nämligen bättre dämpning vid hårda landningar.

Vårt tips är att du nu gör en lista över stövlar som du vill prova innan du ger dig ut på jakt!

 

Välj rätt storlek

När du har gjort en lista över de stövlar som passar din nivå, så ska du välja rätt storlek. Det låter kanske självklart, men det är faktiskt många som väljer fel storlek.

För att välja rätt, börja med att mäta din fot. Märken kan vara stora eller små i storlekarna, så din storlek ska därför bara användas som vägvisare. Det som räknas är hur stöveln sitter på foten.

Obs. Tänk på att notera din fots bredd. Vissa märken är nämligen bredare än andra. Det kan vara avgörande för om stöveln sitter skönt eller inte.

Så vet du om du har hittat rätt storlek

Prova stöveln på. Banka hälen i golvet så att hälen är på plats helt bak i stöveln. Nu ska dina tår gärna kunna röra framkanten av skon, utan att tryckas uppåt. Det måste också finnas utrymme över tårna och på toppen av stöveln. Den bör inte spänna på något ställe omkring tårna faktiskt.

Sätt på stöveln ordentligt, som om du skulle ut och åka snowboard. Ställ dig upp och lägg vikten på hela fotsulan, samtidigt som du böjer dig i knäna. Om du har rätt storlek på ska dina tår helst komma längre bort från framkanten samtidigt som din häl förblir fastlåst.

Om din häl lyfter sig mer än 1 cm ska du leta efter en smalare modell eller ett annat snörningssystem som passar din fot bättre.

Slutligen, gå runt lite i stöveln med böjda knän. Sitter stöveln bra eller trycker den någonstans? Den sitter bra om den sitter fast på foten utan att den är obekväm.

Kom ihåg att prova båda stövlarna, då dina fötter oftast inte är lika stora.

Om den första stöveln på den på din lista passar… Prova ändå resten. Det kan vara stor skillnad på passform och flex från märke till märke.

Obs. För att skapa så verklighetstrogna förhållanden som möjligt, ta med dig dina egna snowboardstrumpor när du ska prova stövlar.

Strumpor

Även strumporna har en stor betydelse för hur dina snowboardboots sitter på dina fötter.

Välj en strumpa av syntetiskt material eller merinoull, då de hjälper med att ta bort fukt från foten samtidigt som de håller fötterna varma. En ullstrumpa är också bra till de extra kalla dagarna.

Undgå bomull, då det inte tar bort fukten och därmed garanterar kalla fötter.

Vårt tips: Merinoull är en säker vinnare. Det reglerar temperaturen, är sköna och det har en naturlig anti-odor, som gör att strumporna inte luktar.

Skippa tjocka eller dubbla strumpor, då de skapar ett extra avstånd mellan dig och din snowboard, vilket reducerar känslan när du kör. Den tjocka yttersulan och innerstövelns foder är mer än tillräckligt för att isolera mot kylan!

Det är inte någon skillnad på skidstrumpor och snowboardstrumpor. De har samma funktioner.

 

Föregående artikel Snowboard tech – Hur är en snowboard uppbyggd?
Nästa artikel 5 DRÖMDESTINATIONER TILL VINTERRESAN

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält