Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Guide till köp av solglasögon – En online solglasögonguide

Guide till köp av solglasögon – En online solglasögonguide

Även om vi alltid klagar på att vädret i Skandinavien är tråkigt och dåligt så har du ändå behov och lust, till att ha ett par solglasögon när vädret är som bäst. Därför har vi beslutat att skriva en fördjupad och grundlig guide till att köpa solglasögon för dig som letar ett par nya solglasögon.

GUIDE TILL ATT KÖPA SOLGLASÖGON

Även om du inte använder dina solglasögon ofta, kan det vara mycket svårt att hitta ett par solglasögon som passar ditt ansikte, stil och önskningar. Denna guide är skriven för att hjälpa dig att hitta rätt solglasögon för dig.

UV-SKYDD

Även om det inte finns anledning att förneka hur bra du ser ut med ett par solglasögon, är det faktiskt också en anledning till att du bär solglasögon. Förutom att vara en stor modeaccessoir, så skyddar solglasögonen dina ögon från olika typer av ultraviolett ljus, ökar optisk klarhet i ljusa förhållanden och minskar risken för att skada ögonen.

Solglasögon är väsentliga för dem som utsätts för stora mängder ultraviolett ljus under aktiviteter som vintersport, vattensporter eller kör i starkt ljus. När du köper solglasögon är en av de viktigaste funktionerna att hålla utkik efter, 100% ultraviolett (UV) skydd. Trots att solen är mer än 149 miljon mil bort, påverkar dess strålar ultraviolett ljus så hårt att det kan orsaka cancer och skador på ögonen.

Det finns två typer av UV-ljus som du behöver vara medveten om.

UVB-strålar

UVB-strålar är extremt intensiv och är den främsta orsaken till solbränd hud och cancer. De kan vara mycket skadlig för ögonen. UVB-strålar är lika intensiva under hela året, men är mycket starkare under sommarmånaderna mellan 10 och 16. Detta är den tid på året då jorden i omloppsbanan ligger närmast solen. Även UVB-strålar är mest intensiva på sommaren, har de också förmågan att bränna eller skada huden och ögonen året runt. Denna effekt förstärks av reflektionen i snön.

UVA-strålar

UVA-strålar står för 95% av UV-strålningen som träffar jordens yta. UVA-strålar varierar inte i intensitet under hela året och även om de är mycket mindre intensiva, är de 30 till 50 gånger vanligare än UVB-strålar. I senare studier har det visat sig att UVA-strålning också bidrar till utvecklingen av hudcancer och hudåldrande. De har också förknippats med utveckling av grå starr.

RAM

FRAME SIZE

När du väljer stilen på dina solglasögon, är det första du bör se på är din ansiktsstorlek. Storleken på solglasögon ska vara nära din ansiktsstorlek. Mindre ramar är bättre anpassade till ett mindre ansikte etc.

Byggstorlek hänvisar till den sanna passformen av bågen. Detta är en tumregel och bör inte förväxlas med glasögonens storlek. Det görs överdimensionerade stunner shades för mindre ansikten.

För en mer specifik titt på storleken på solglasögon, bör du titta på måtten. Den är skriven av som tre på varandra följande nummer: Eye size – Bridge size– Temple Size . Inte alla tillverkare uppger denna information.

solglasögon guide

EYE SIZE

Detta är de övergripande måtten från ytterkant till innerkanten av en lins. Den typiska bredden är 40-62 mm.

BRIDGE SIZE

Bridge size, är avståndet mellan linserna. Vanligtvis är bredden 14-24 mm.

TEMPLE SIZE

Detta är längden bågens på temple piece, även känd som armstycket eller öronstycket. Typiska längder är mellan 120-150 mm.

FRAME MATERIAL

Att välja ett rammaterial som passar ditt behov spela en stor roll i komfort, säkerhet och funktionalitet av dina nya solglasögon.Olika material är lämpliga för olika funktioner. Pris och stil spelar också en roll här.

METALL

Metall är ett av de mest använda materialen vid tillverkning av solglasögonramar på grund av dess formbarhet, korrosionsbeständighet och de är lätt att justera, vilket gör dem anpassningsbara till många ansiktsformer och ramstilar. Metallramar är oftast dyrare, mindre hållbara och inte idealisk för actionsporter.

NYLON

Nylonramar bör vara din go-to frameför sport. Nylon frames är mycket motståndskraftig mot temperaturförändringar och förblir superflexibel utan att förlora sin styvhet, viktigt ur säkerhetssynpunkt. Olika tillverkare använder olika namn för sina nylonramar (Oakley O Matter Frame är exempelvis en nylon ram). Nylonramar är oftast billigare, lättare och starkare än traditionella metallramar.

TITANIUM

Generellt blir titanramar använda i mer high-end solglasögon. Titanramar är mer hållbara, resistenta mot repor och dyrare.

POLYKARBONAT

Denna mångsidiga och starka plast ger riktigt bra motståndstålhet mot stötar och finns i många sport- och skyddsglasögon. Trots att den är väldigt hållbar blir ramen ganska stel och inte särskilt flexibel. En polykarbonatram är ett bra val för barn eftersom plastramen tål mycket stryk.

ACETAT

Acetat är också plast, men lite annorlunda. Jämfört med en vanlig plastram (oftast akryl eller polyuretan) är acetatramar starkare, mer flexibel och allmänhet lättare. Acetatramar kan komma i en mängd olika färger och former. Eftersom färgen är inbäddad i plasten, istället för att målas på, håller färgen längre.

PLAST

Solglasögon kan göras i många olika typer av plastramar, från akryl till polyuretan. Plastramar är generellt de billigaste ramarna och är ett alternativ om priset är viktigt.

LINS

Optiskt glas

Optiska glaslinser är slipade och poleras för att matcha ögats standard för att garantera en störningsfri syn. Optiskt glas är extremt tålig och har mycket bra repskydd. De främsta fördelarna med optiska glas är en hög grad av distorsionsfritt syn och dess härdighet mot repor. Nackdelar är att optiskt glas oftastär dyrare och vid slag kan de ibland gå i bitar, vilket kan vara farligt vid sportaktiviteter.

POLYKARBONAT

Polykarbonat plastlinser är det bästa för dig som kommer att röra dig en hel del med solglasögon på. Polykarbonatglas är tillverkade av material som är mycket liknande material som ska användas i en flygplanskontruktion och är nästan oförstörbar. Polykarbonat är lätt och repas inte lätt , ger en hög grad av optisk klarhet och är 50 gånger mer slagtåligt än optiskt glas. Det ger en otroligt stark och ett minimum av optisk distorsion. Nackdelarna är att linsen repas något lättare och har en optisk klarhet som inte är helt i nivå med optiskt glas eller NXT.

NXT POLYURETAN

Denna linstyp är utan tvekan toppen av pops. Linsen kombinerar fördelarna med optiskt glas med fördelarna av polykarbonat linser. Vilket gör NXT polyuretan linsen det bästa valet för dig som är villiga att betala för det. NXT linser är tillverkade med Trivex, en avancerad polymermaterial, vars fördelar är extrem stöttålighet, överlägsen optisk klarhet och ultralåg vikt.

AKRYLIC LENS

Akryllinser är till  billigare solglasögon och är det perfekta valet för mode solglasögon. Den största nackdelen med akryllinser är att du får offra en del hållbarhet och optisk klarhet.

TEKNOLOGI

POLARISERANDE LINSER

När ljuset reflekteras på plana ytor, såsom vatten, snö, glas, sand eller trottoaren blir det ljus som reflekteras vinkelrätt mot ytan. Det reflekterade ljuset är mycket intensivt och kan bidra till ökad ögonirritation, ögontrötthet och i vissa fall en begränsat synfält (för er nördar, så kallade Brewsters Angle). Polariserande linser som använder horisontella linjer med polarisemikrokristaller, som blockerar allt det vertikala ljuets och skyddar dina ögon från det reflekterande ljuset. Polariserande linser är särskilt lämpliga för vattensporter, cykling och bilkörning, där det kommer att finnas en hel del reflekterat ljus. Polariserande linser ger inte extra UV-skydd.

FOTOKROMATISK LINS

Fotokromatiska linser anpassar sig automatiskt till förändrade ljusintensitet för att skydda dina ögon i ett bredare spektrum av ljusförhållanden. Fotokromatiska linser är faktiskt mörkare i ljusare dagar. När ljuset blir mörkare eller platt, så att linsen blir ljusare. Den fotokromatiska effekten är inte omedelbar och det tar längre tid i kallare förhållanden. Det fungerar heller inte när du sitter i en bil. Omkopplaren aktiveras av de skadliga UVB-strålar, som inte tränger igenom vindrutan på bilen.

GRADIENT LINS

Gradient linser har en beläggning uppifrån och ner, så att överdelen av linsen är mörkast. Dessa linser är bra att köra med så de skyddar ögonen mot solljus från ovan och ge mer ljus i underkanten av linsen, så man tydligt kan se instrumentbrädan.

DUBBEL GRADIENT LINS

Dubbel gradient avser linser är också belagd från underkanten och upp. Den övre och undre delen av linsen är mörkast, medan den mellersta delen är ljusare. Dubbla gradient glas är ett bra val om du vill ha linser som inte är för mörka, men skydda dina ögon från ljus ovanifrån och ljus som reflekteras från sand, vatten eller andra reflekterande ytor vid fötterna. Dessa linser är ett bra val för vattensporter.

FÄRGER

Vill du läsa mer om linserna, deras färger och användning, så vi har skrivit en djupgående guide till Oakley linser. Det är en guide specifikt för Oakley linser, men den grundläggande informationen kan användas på linser från alla märken.

MÅNGA SOLGLASÖGON

Hoppas du fann denna guide solglasögon användbar. 

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält