Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Guide till lavinutrustning – Lär dig använda din lavinutrustning

Guide till lavinutrustning – Lär dig använda din lavinutrustning

Här får du en virtuell guide till hur du använder din lavinutrustning. Innan du drar ut på äventyr på offpisten, måste du först och främst ha rätt lavinutrustning.

Lär dig att använda din lavinutrustning 

Då måste du lära dig att använda den och använda den på rätt sätt. Det sistnämnda är dessvärre något många glömmer i farten. Användning av lavinutrustning måste tränas upp och sitta i ryggraden, så att du kan använda lavinutrustningen korrekt i en olyckssituation då adrenalinet pumpar och stressnivån är långt upp i den röda zonen.

Du får allt vi vet!

Vi har samlat vår egna kunskap och den bästa informationen på nätet, för att ge dig den här guiden till att använda din lavinutrustning. Det är massvis med text, men det är också informativa filmer som ger dig en mer visuell bild av hur du använder din lavinutrustning så bra som möjligt.

Lavinutrustning

Vilka är måsten och vilka är trevliga att ha? Det finns lavinutrustning som måste vara i din ryggsäck på alla puderdagar och sedan finns det trevliga måsten, som är redskap som kan öka din säkerhet och överlevnad i offpist. Vi går igenom allt här.

Vill du ha ett omfattande paket med lavinutrustning, så att du har allt du behöver?

Måste-ha

Här är listan över måsten i lavinutrustning. De saker som du behöver och alltid bör ha på dig innan du drar ut på offpisten. Vi kommer garanterat inte att köra puderåkning med dig, om du inte har lavinutrustningen i ordning. Man är inte en dålig kompis om man påpekar det.

Lavinsändare

Den mest grundläggande delen av din lavinutrustning är lavinsändaren, vilket egentligen är en liten radiosändare och radiomottagare. Du måste lära dig att använda den för att kunna lokalisera en begravd kompis.

Sond

Den andra grundläggande delen av din lavinutrustning är en lång metallsond, som fullt utsträckt måste vara minst 240 cm. Du använder sonden för att lokalisera offrets exakta platsen, du behöver inte slösa någon tid på att gräva. Pålitlig, kraftfull och användarvänlighet är nyckelorden här.

Spade

Spaden är den av de grundläggande lavinutrustnings-redskapen, och ska användas för att gräva fram lavinoffret efter att du har hittat denne. Det är viktigt att ha en effektiv och hållbar spade som kan gräva i en lavins hårda kägla (rester av lavinen). Vi rekommenderar därför starkt att du håller dig till aluminiumspadar. Lyckligtvis säljs inte längre många plastspadar.

lavinutrustning

Bra-att-ha

Här hittar du lavinutrustning som kan förbättra din säkerhet och överlevnadschanser om du råkar hamna i en lavin. Speciellt att föredra för dig som är en mer avancerade åkare, som flyttar ut på brantare häng och längre bort från de kontrollerade skidområdena.

ABS ryggsäck

En ABS-ryggsäck har inbyggda airbags som du kan utlösa i samband med en lavin. Luftkuddarna ger dig en större volym, vilket ökar chanserna att du förblir över snöytan om du fångas av en lavin. Ryggsäcken utlöses genom att dra i ett handtag. Vi tillhandahåller ABS-ryggsäckar från märket ABS Airbag som skapade systemet. Vi litar på att deras ryggsäckar och tyska ingenjörskonst funkar i en nödsituation. Samtidigt har de ett twinbag-system som består av två luftkuddar. Volymen av den ena kan vara tillräckligt för att hålla dig ovanför lavinen och ger dig en extra säkerhet.

Avalung

En avalung är en sorts snorkel som du har runt bröstkorgen och kan sätta i munnen om du skulle råka starta en lavin. En Avalung garanterar att du kommer att få frisk luft under en längre tid, om du hamnar under snön. Systemet ser till att du kan andas frisk luft och avlägsnar utandnings luften från den omedelbara närheten av ditt ansikte. Ett effektivt verktyg om duskulle fångas i en lavin.

Lavinkurs i Sverige

Sverige är ett av de ledande länderna i Europa för lavinutbildningar. SVELAV står för de svenska lavinutbildningarna.

Besök SVELAVs hemsida här

Utbildningen är framtagen av Sveriges ledande lavinexperter och följer alla internationella riktlinjer. Under SVELAV är det möjligt att utbilda sig till instruktör, eller bara finslipa sina egna färdigheter.

Vi på Blacksnow kan verkligen rekommendera att gå en lavinutbildning om du vill köra mer offpist.

 

Var förberedd

Nästa steg efter att ha köpt lavinutrustning är att se till att du kan använda den. Om du inte har möjlighet att deltaga på en lavinkurs för att lära dig mer om de olika snölagren, väder, varningssignaler och gruppdynamik, så rekommenderar vi starkt att du läser på med så mycket information som möjligt på nätet. Det kan göra skillnad.

Obs. Denna artikel fokuserar på hur du använder din lavinutrustning och därför kommer vi inte att gå igenom mycket angående lavinfara och hur man läser varningssignaler i offpisten.

Använda lavinutrustning

Vi kommer relativt slaviskt gå igenom hur man på bästa sätt använder lavinutrustning och hur man tränar användningen av den. Det är inte svårt eller komplicerat att använda lavinutrustning, men det är en rutin som ska inarbetas och sitta i ryggmärgen så att du i alla situationer vet exakt vad du ska göra för att snabbt och effektivt hitta din begravda vän.

Träning

Först av allt, krävs det träning för att du ska lära känna din lavinutrustning. Ju oftare du tränar, desto bättre blir du. Speciellt mellan de första gångerna kommer du snart att se förbättringar. Vi har ofta sett förbättringar på flera minuter, mellan första och andra gången. Det betyder mycket att kunna din utrustning och vara bekväm med att använda den.

Lätt att träna

Du behöver inte mycket mer än en stor öppen yta med snö, några goda vänner och några lavinsökare, för att träna effektivt. En i gruppen tar sin sändare och gömmer den under snön, medan resten vänder ryggen till och undviker att titta. När sändaren är gömd, vänder sig resten av gruppen runt för att förbereda sökning.

Det är viktigt att notera att ALLA i närheten slår sina sändare över till ”sökläge” och att de som grupp följer instruktionerna vi ger längre ned i artikeln. Man kan möjligen också göra en rolig tävling där du tävlar för att hitta den gömda lavinsändaren i tid. Ett bra sätt att göra träningen lite mer underhållande.

Håll igång träningen

Du behöver inte träna varje vecka eller varje dag, men är du på säsong, så kör träning och sök med lavinutrustning ett par gånger under tiden, så att du inte glömmer hur man söker effektivt. Ska du dra iväg på en skidsemester, se till att träna hemma veckan innan för att färska upp minnet och få tillbaka känslan för sökningen. Det är att föredra i snö, men du kan enkelt träna på bakgården eller i en park.

Sök med lavinsändaren

Det är tre faser i sök med lavinsändaren: Signalsök, grovsök och finsök. Det är viktigt att träna med alla tre för att bli effektiv vid en lavinsökning. Först, en video – sedan en beskrivning av hur du bör utföra ett lavinsök.

Video

Signalsök

Utförs när det inte hittas någon signal, med början vid det sista området där den olycksdrabbade setts. Om du vet var den träffade setts, kör direkt i fallinjen dit. Om du inte vet exakt var du såg den träffade måste du söka i hela lavinområdet efter offret. Sprid ut er med flera sökare, men inte med mer än 40 meter mellan er. Om du är ensam, gör switchbacks som inte är mer än 40 meter från varandra och 20 meter från varje sida. Förflytta dig snabbt och se efter tecken på snöytan.

Grovt sök

När signalen hittas, använd de riktningsbestämmande ljusen och avståndsmätaren på displayen för att följa offrets signal. Denna kommer ofta att vara krökt. Användare med analog lavinsändare måste anpassa sin sändares känslighet. Förflytta dig så snabbt som möjligt tills du kommer in på ett avstånd om ca tre meter från offret.

Finsök

Sakta ner och var mycket uppmärksam på avståndsmätaren. Riktningspilar är mindre viktiga. Få lavinsändaren så nära snöytan som möjligt. När du har hittat den lägsta avståndsmätning, måste du utforska den vinkelräta axeln för en ännu lägre avståndsmätning. När du har registrerat minsta möjliga avstånd så tveka inte. Börja med sonden!

Sammanfattning

Här ser du en riktigt fin och visuell bild som innehåller allt ovanstående och ger en bra bild av hur man ska söka av en lavin för att spåra ett offer.

Användning av sond

Som beskrivits i föregående avsnitt så tar du användning av sonden på den plats där du fick lägsta avståndsmätning med din lavinsändare. Vid användning av sonden, bör du vara medveten om att sondera i rät vinkel ner i snön. Vinkeln mellan bergssidan och sonden ska vara 90 grader.

Systematik

Du måste vara systematisk i ditt sökande. Därför rekommenderas det att göra cirklar runt din första sättning av sonden med ett avstånd på ca 25 cm. Kör sedan runt i en cirkel, finner du inte något i den första cirkeln, gör cirkeln 25 cm högre och fortsätt. Har du efter tre cirklar fortfarande inte träffat offret, bör du överväga att ta fram lavinsändaren igen. När du har träffat offret, låt sonden vara i snön och gör dig snabbt redo att gräva.

Video

Grävning

Grävningens abc och d:

A: Airways – Skydda offrets andningshål genom att gräva nedan i backen från där din sond har tagit.

B: Burial depth: Med en begravd som ligger på mindre än 1 m, börja gräva strax under sonden. Är offret begravd mer än en meter under snön, börja gräva 1,5 gånger längre nedanför backen, än den begravdes djup.

C: Clear snow to the side: Börja alltid med att skyffla bort snön åt sidan, eftersom detta förhindrar platsen nedför backen att bli för stor och oframkomlig. Detta kommer att vara en fördel när det grävda hålet blir djupare och det ska tas bort snö.

D: Dig only once: Om det inte finns en större mängd arbetskraft, så är det ineffektivt att flytta snön mer än en gång. Endast vid grävningar djupare än 2 meter snö bör flyttas mer än en gång. Grävningen är den mest tidskrävande delen av en lavinräddning.

Video

Den informativa videon ger dig en riktigt bra inblick i hur man arbetar med grävning om du är ensam eller i grupp.

Sammanfattning

Vi hoppas att denna genomgång av lavinökning har varit till nytta för dig, och gjort dig medveten om att det inte bara räcker med att ha lavinutrustning. Utan också vikten av att träna och lära dig av den, så att där inte uppstår tvivel i en nödsituation.

Alldeles nyligen var Martin ute på träning med sin lavinsändare, även om han har tränat över alla sina fem säsonger, halverade han sin tid att hitta sändaren från det första till det andra försöket. Det lönar sig att träna och det kan rädda din väns liv. Det är viktigt att ha koll på sin kunskap om lavinräddning och lavinsökning.

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

More