Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Guide till montering och justering av snowboardbindningar

Guide till montering och justering av snowboardbindningar

Introduktion till montering och justering av dina snowboardbindningar. Här hittar du en komplett guide till montering och justering av dina snowboardbindningar. Justering är viktigt för att få det optimala ut av din uppsättning, oavsett om du gör tricks i parken, på rails eller kickers, om du älskar att köra puder eller att cruisa på pisten. Denna guide gäller både för herr- och dambindningar.

Välj den rätta storleken 

Den rätta storleken är viktigt för att dina pjäxor ska passa in och för att få den bästa passformen. Det är också viktigt att försäkra sig om att bindningen passar på din snowboard.

 

Bild från The House

Bindningar kommer i olika storlekar.

För män:

För kvinnor:

Montering av snowboardbindningar 

Regular eller goofy?

Det första du ska göra i din uppsättning av din snowboard är att ta reda på om du är regular eller goofy. Om du har din vänstra fot framme är du regular, har du din högra fot framtill är du goofy.

Bild från Whitelines Snowboarding

Om du är goofy eller regular har inte något att göra med vilket ben du sparkar en fotboll med, eller vilken hand du använder en sax med. Det är vad som känns naturligt för dig, som avgör det.

Hur tar du då reda på det? Om du inte redan vet, prova att tänka på hur du skulle stå om du skulle glida i ett par strumpor över ett trägolv, eller vilken fot du skulle sätta först under en dragkamp.

Hitta ditt stance

Det nästa du ska göra är att rita ditt stance, dvs det avstånd det ska vara mellan dina bindningar. Det mest simpla sättet är att rita avståndet från din knäskål till din häl.

En annan metod är att ställa sig med spridda ben på golvet och vrida något med tårna intill du står komfortabelt, oftast är ditt stance lite bredare än skulderbredd. Måla avståndet mellan dina fötter från mitten av foten.

Efter det tar du ritningarna till din snowboard och markerar de närmaste uppsättningshål.

True twin brädor har som regel en centrerad stance, de kör lika bra framlänges som baklänges. ”Switch” som det också heter. Här föredras det att bindningar sitter i mitten, således att det är lika långt till nosen som svansen.

Directional twin brädor är oftast en smula setback på grund av deras design och all mountain egenskaper, som lämpar sig både till power och park. Det vill säga att du inte står helt centrerat på brädan.

Om du fortfarande är osäker, kan du använda referenspositionen märkt på snowboarden. Det är inte en exakt vetenskap, så prova dig fram.

De olika monteringsmetoderna

Men vad händer om din snowboard inte har traditionella hål? Då har du nog en Burton bräda med deras Channel system. Till detta system följer det speciella inserts med.

Här är en översikt över de olika monteringsmetoderna som finns. Den vanligaste är dock 2×4 och Burton channel.

Burton Channel använder speciella inserts som ”glider” ner i kanalen på brädan. Till skillnad från en normal 2×4 setup som använder 8 skruvor totalt, så använder Burton Channel endast fyra skruvar.

Till Burton Channel ska du använda dessa inserts.

 

Här är det inte bara Burtons egna bindningar som fungerar, te.x. passar alla våra Union bindningar i Burton Channel.

Placera bindningar korrekt

Nu är du redo för monteringen av dina nya bindningar. Här kan du klara dig med en helt vanlig stjärnskruvmejsel.

När du har mätt var du ska ha dina bindningar, ska du justera vinkeln på bindningen. Detta görs lätt genom att vrida skivan och placera ut den från den vinkel som önskas.

Det vanligaste är en så kallad ”duckstance”, där dina fötter pekar i varsin rättning, mittemot varandra. Normalt sett +15/-15, men det är helt upp till dig själv och vad som känns behagligast. ”+” är på dina främsta fot och ”-” din bakersta.

Bild från Union Binding Company

Bindningarna ska vändas när de är öppen, då vänds spännena in mot mitten av brädan.

När du har hittat den vinkel som du föredrar, ska du montera bindningarna på brädan med de medföljande skruvarna. Spänn skruvarna på krysset och använd ALDRIG Loctite eller andra liknande tätningsmedel. Det förstör både bindning och bräda! Använd inte heller en borrmaskin, då riskerar du att förstöra skruvgängan.

Montering av Burton Channel ser såhär ut. Här används bara 2 skruvar i varje bindning.

Snowboardbindning komponenter

Här hittar du en liten översikt över de olika komponenterna som utgör en snowboardbindning.

Highback

Ger stöd och hjälper dig att sätta igång din häl-sida sväng. Ju längre den är vinklad mot ditt ben, desto lättare blir det att svänga. Hitta den vinkel som är behagligast för dig.

Straps

Ankel och tåremmar håller dina boots på plats i bindningen.

Baseplate

Är bindningens skelett, där remmar, highback, heelcup och skivan där skruvarna fästs, är påmonterad.

Gaspedal

Bidrar till att sätta igång ditt tå-sida sväng. Oftast har den en uppåtgående båge och kan justeras fram och tillbaka för att passa dina boots.

Ratchets

Används till att strama åt bindningens remmar.

Ladders

Är den del som går in i ratchets för att spänna fast bootsen.

Justering av bindningar 

Justering av remmar

Hjälper dig att få de behagligaste och jämnaste trycket runt dina stövlar samt din fot, när du har spänt bindningen.

Bild från Union Binding Company

Det är superenkelt att justera längden på dina remmar, så att de passar perfekt.

När dina remmar är justerade korrekt ska de, fullt spända, inte vara längst ned på stegen. Den får gärna vara ca. 4-5 hack kvar när du inte kan spänna den mer.

Forward lean

Forward lean justeras med ett spänne, eller en skruv bak på bindningen. Ju längre den är vinklad in mot benet, desto lättare är det att starta din häl-sida sväng. Här är det igen, ren preferens.

Centrera din skon i bindningen

Att centrera skorna är viktigt, för att de ska sticka ut lika mycket på båda sidorna av din snowboard. Det minimerar risken för att skorna rör snön när du svänger, så att du inte faller.

 

Bild från Union Binding Company.

Om dina stövlar inte sitter ordentligt i din bindning, ska du justera din heelcup.

Skruvarna här skruvas ut, gör likadant på andra sidan.

Med lite kraft kan häl-sidan antingen flyttas fram eller tillbaka, beroende på om din sko sticker ut för mycket vid tårna eller hälarna på din snowboard.

Här är det en sko med storlek 46 i en large bindning, på en bräda med en mitt bredd på 26.1 (wide snowboard). Skon sticker ut ca 2.5 cm över båda sidorna, vilket är helt okej. Ju skarpare vinkel du har på dina bindningar, desto mindre kommer skon att sticka ut.

Goda råd 

 • Skaffa en multitool till din snowboard och ha med den i din jackficka på pisten. Många multitools kommer i kompakta lösningar med avtagbara bitar
 • Lär dig att justera din egen utrustning
 • Använd inte en borrmaskin när du skruvar på skruvarna på din bräda. Du riskerar att ta i sönder skruvgängan och den kan inte bytas ut. Handkraft är värdefullt
 • Kontrollera dina bindningar och strama åt skruvarna där det behövs
 • Var ärlig med dig själv när du ska hitta en ny bindning. En som ligger över din nivå, kommer att förhindra din utveckling istället för att hjälpa dig på traven
 • Ingen av oss är överens, det finns inte något som är rätt eller fel. Känn efter själv vad du tycker känns behagligt med hänsyn till stance bredd och vinkel på bindningarna.

 

Avslutningsvis

Vi hoppas att du har fått något ut av våra guide, för montering och justering av snowboardbindningar. De olika varumärkena har deras sätt att justera sina bindningar på, men utgångspunkten är densamma för montering och justering. Det är bra att kunna sin utrustning och att kunna fixa de småproblemen som kommer att uppstå. Att vara kapabel till att justera sin uppsättning, från park till puder på pisten, gör att hela upplevelsen med snowboarding blir mycket coolare och mer tillfredställande. Har du frågor, är du alltid mer än välkommen att kontakta oss!

Föregående artikel 3 simpla MTB reparationer som du SKA känna till!
Nästa artikel Guide till köp av MTB däck!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

 • Union Contact Pro Snowboardbinding 2019 Medium Medium 1830923
  Union Contact Pro Snowboardbinding 2019 Medium Medium 1830913
  Union Bindings

  Union Contact Pro Snowboardbinding 2019

  2.373,75 SEK
  2 färger tillgängliga

  Gigi testet, Rüf godkendt. Union teamrider og professionelle snowboarder Gigi Rüf kører med denne binding. Det har været med til at gøre denne bind...

  Visa fullständig information
 • Union

  Union Force Snowboardbindinger

  2.498,75 SEK
  1 färg tillgänglig

  Den mest pålitliga bindningen inom snowboard är tillbaka för sin 17:e säsong. The Force är Unionens bästa bindning för allt och allt du kan ka...

  Visa fullständig information
 • Union

  Union Flite Pro Snowboardbinding

  1.623,75 SEK
  3 färger tillgängliga

  "F'ing light is the name, kicking butt in the park is the game". Fullpackad med funktioner som Duraflex Nylon, UltraGrip Toe-remmar, CP1 Highbacks ...

  Visa fullständig information
 • More