Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Inställning av skidbindning. Så ställer du in dina bindningar.

Inställning av skidbindning. Så ställer du in dina bindningar.

Det är oerhört viktigt att ha rätt inställda bindningar. Korrekt justerade bindningar skyddar dig från viss typ av skador och ger dig en känsla av trygghet på skidorna, så att du kan åka så bra som möjligt.

STÄLL DINA BINDNINGAR RÄTT

Är dina bindningar inställda för löst, kan du tappa dem när du åker. Det kan orsaka både större och mindre krascher. Denna fara är särskilt relevant i mer uppkörda backar. Om din inställning av bindningarna är för hård, löser dina bindningar inte ut vid en krasch, vilket ökar risken för skador.

Därför bör du beroende på hur mycket du åker skidor, ställa in dina bindningar några gånger per år för att säkerställa att de passar din nuvarande nivå, vikt och körstil.

SJÄLVTEST

Självtestet är en populär metod för att avgöra om dina bindningar är rätt inställda. Självtestet går ut på att om din skidbindningar är rätt inställda bör du bara kunna sparka pjäxorna ur bindingen.

Personligen är jag inte mycket för självtestet. Det är utmärkt för nybörjare på skidor, men så fort du når en högre nivå, bör du inte längre att kunna vrida pjäxorna ur bindingen. Detta kommer att innebära att den är för löst inställd och plötsligt kan lösa ut när du kör fort.

MANUELL INSTÄLLNING AV BINDNINGAR

Det finns en massa olika bindningar, men de vanligaste alpina bindningar fungerar genom framdelen på bindningen låser pjäxorna från sidorna och toppen. Framdelen ställs in manuellt genom att justera skruven så att DIN-värdet, dvs hårdheten i skidbindingen passar dig.

LÄNGDJUSTERING

Bakbindningen måste ställas in för att matcha längden på din pjäxor. Detta görs genom att justera avståndet mellan fram- och bakbindning. Om detta görs på fel sätt, kommer DIN-värdet på bindningen inte vara korrekt och du kan inte vara säker när bindningen släpper. Därefter justeras DIN-värdet på bakbindningen också, på samma sätt som framdelen. Bakbindningen ställer du in genom att skruva på skruven bak på bindningen tills det önskade värdet på DIN-skalan har uppnåtts.VAD DU BÖR VETA INNAN DU STÄLLER IN DINA BINDNINGAR

Bindningarnas DIN-värde ställs in baserat på storlek, vikt, nivå, längd på pjäxor och ålder. Detta ger en mängd alternativ för inställning av skidbindningar.

Om du behöver en kvalitetsbindning?

Det finns några saker som du bör ha koll på innan du går till en skidbutik för att få dina bindningar inställda.

Du behöver veta:

 • Ålder
 • Vikt
 • Längd
 • Nivå och erfarenhet
 • Längd på pjäxan (Butiken kan berätta detta)

UTRUSTNING FÖR ATT STÄLLA DINA BINDNINGAR SJÄLV

Innan du börjar med att ställa in dina bindningar, se till att du har rätt kunskap och rätt utrustning.

Du behöver följande:

 1. Du behöver självklart dina skidor och dina pjäxor
 2. DIN diagrammet (detta kan hittas från tillverkaren, Internet eller skidbutik. Precis nedanför här hittar du ett allmänt DIN diagram, vilket ger dig en utgångspunkt för att kunna ställa in dina bindningar.
 3. Sist men inte minst, en skruv- och en stjärnmejsel

HUR DU STÄLLER IN BINDNINGARNA

Här hittar du ett allmänt tillvägagångssätt för att ställa in dina bindningar. Detaljer kan variera från tillverkare till tillverkare, men rent allmänt är proceduren likartad.

 1. Hitta dina personliga uppgifter från det ovanstående DIN diagrammet
 2. Kontrollera dina DIN värden. Om du är nybörjare måste DIN värdet vara i den nedre delen (mindre än din vikt dividerat med 10). Är du erfaren/expert måste den skruvas åt hårdare.
 3. Ställ både fram och bakbindningen till det värde som du läser från DIN diagrammet. Det är enkelt. De större skruvarna på fram- och bakbindningen kommer ange hårdheten på dina bindningar. På den lilla sifferdispalayen, kan du se hur hårt skidbindningen är ställd och se förändringen.
 4. När du har ställt dina bindningar bör du testa systemet. Det bör alltid göras innan du kör den första turen till backarna. En tumregel om du är nybörjare/oerfaren, är att den främre bindningen ska kunna utlösa när du brider foten till endera sidan. Är du mycket erfaren/expert, kan vi inte rekommendera detta. Då bör bindningarna skruvas åt hårdare för att klara det hårdare trycket från snabbare svängar.

Det är inte svårt att ställa sina bindningar själv, men om du inte är bekväm att göra det själv, kan du när som helst gå till en skidbutik med kvalificerad personal som kan hjälpa dig. De flesta platser det kostar ca 100-200 kr.

Vill du ställa in dina bindningar på Black Snow? Skiv ett mail till kundservice och boka tid.

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält