Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Köp av pjäxor – Guide till val av pjäxor

Köp av pjäxor – Guide till val av pjäxor

Pjäxor är utan överdrift den viktigaste delen av skidorna. Glöm skidkläder, handskar, skidor eller något annat. Ett bra par pjäxor är oerhört viktigt och kan göra skillnaden mellan en bra och dålig dag på berget. Därför har vi skrivit denna grundliga och djupgående guide till valet av pjäxor.

PJÄXOR ÄR A & O NÄR DU ÅKER SKIDOR

Anledningen till att pjäxor är så viktiga är att det är det enda sättet att överföra kroppens intentioner till dina skidor. En exakt passform är viktig för kontroll och prestanda. Därför är det värt investeringen att spendera extra tid och energi att hitta en pjäxa med precis rätt passform. Det är inte lätt. Skalet av pjäxor är tillverkade av hårdplast. Därför kommer det nästan alltid finnas en konflikt mellan formen på foten och formen på pjäxor, vilket kan orsaka problem med boot fit.

Målet med en pjäxor är att hitta en storlek och form som du kan vara bekväm i utan att kompromissa med pjäxans prestanda. Allas fötter är unika. Oavsett vad vissa bootfiters kommer att säga, det finns inget ”rätt” sätt att anpassa dina pjäxor. Storlek, form, flex och funktioner i de ideala pjäxorna för dig beror på ambitionsnivån, längd, vikt, dagar av skidåkning och fler faktorer.

Du bör vara medveten om detta

På grund av sin konstruktion och för det jobb som de är satta till världen att utföra, kommer pjäxor aldrig vara så bekväma som vanliga skor och du bör inte försöka få de att passa på samma sätt. När du provar pjäxor, kom ihåg att det skum som används i innerskon kommer att komprimeras ned, så vad som känns som en tight och välpassande pjäxa i butiken kommer att kännas mer lös efter några dagar skidåkning. När du försöker att välja en ny pjäxa, tänka på följande:

TYP AV SKIDÅKARE

Börja med att bedöma var du passar in i denna lista av skidåkartyp och nivå. Detta kommer att ge dig en uppfattning om vilken fit, flex och funktioner du bör se efter i en pjäxa.

NYBÖRJARE / OERFAREN

Du föredrar gröna och blå backar och för det mesta befinner du dig cruisande ned preparerade pister. Du arbetar fortfarande på att behärska sportens mekaniker, men gör stadiga framsteg. Det bästa pjäxorna till nybörjare eller åkare på tidig nivå, är en mjuk till medium flex och en passform som ger dig komfort för hela dagen med skidåkning. Anm:  En atletisk skidåkare som kör många dagar under vintern, kan enkelt komma upp till nästa nivå på en säsong eller mindre.

MEDEL GOD / GOD

Du trivs att köra i varierad terräng och hastigheter, vilket inkluderar pucklar och brantare terräng som kräver mer exakt styrning och kontroll av pjäxor. Du kör röda och svarta pister, cruisar i pisten och experimenterar med lätt offpist. Medelgoda / goda skiåkare har ofta kört på skidor i flera år och bör leta efter pjäxor med ett medium flex och en passform som är tillräckligt exakt för att ha full kontroll i varierande snö och terrängförhållanden.

ERFAREN /EXPERT

Du kör över hela berget med självsäkerhet. Du kan enkelt göra övergången från preparerade pister till offpiståkning i varierade snöförhållanden. Oavsett om det är puder, spårig snö, is eller pucklar. Du bör leta efter en pjäxa med en styv till mycket hård flex och en mycket exakt passform. Experter tenderar att ibland avsiktligt att gå ner i storlek på pjäxa både när det gäller längd och volym, för att få en mer exakt passform och som blir anpassad till den enskildes fot.

Obs:  Experter i park och pipe ofta föredrar en mer bekväm fit och mjukare flex än experter inom andra grenar av skidåkning.

STORLEK PÅ PJÄXOR

Mondopoint

Storleken på pjäxor mäts på en skala som heter Mondo Point skalan. Din mondo storlek är längden på din fot mätt i centimeter. Du kan bestämma din Mondo Point storlek genom att mäta din fot på ett papper.

HUR DU GÖR

Du sätter din fot på en bit papper och håller en kulspets- eller blyertspenna lodrätt mot foten och markerar platsen på papperet. Mät sedan längden från hälen för att markera där tårna är längst. Runda upp eller ner till närmaste halva centimeter. Om mätningen av foten visar 26.2 cm, är din Mondo Storlek 26,0.

ANVÄND TUNNA SKIDSTRUMPOR

När du ska prova stövlar eller åker skidor i allmänhet, så vi rekommenderar att du använder tunna eller mycket tunna skidstrumpor. Även om en tjockare skidstrumpa kan vara varmare, så kommer plastskalet och fodret ge gott om isolering och värme. Tjockare strumpor gör avståndet mellan dina stövlar och fötterna större, med mindre kontroll och längre svarstid. De bästa skidåkarna använder inte de tunnaste strumporna utan anledning.

NYBÖRJARE / OERFAREN

Är du på nybörjarnivå rekommenderar vi att du väljer en pjäxa nära den uppmätta Mondo Point längden, även om det känns lite för litet. Kom ihåg att fodret kommer att pressas ihop när du har använt den några gånger, och du kommer snabbt att känna att det blir mer utrymme i pjäxorna.

MEDEL GOD / GOD

Är du medelgod / god åkare? Så vi rekommenderar också att välja en pjäxa nära den uppmätta storleken, eller lite mindre. Pjäxor bör ha en styvare flex. Var uppmärksam på bredden av pjäxan och välj en med en tight passform.

ERFAREN / EXPERT

Erfarna / Expert åkare kan med framgång ofta välja ett skal som är något mindre än deras faktiska storlek, för en extremt noggrann och precis passform och samtidigt väljer en pjäxa med en stel eller mycket hård flex.

Obs:  För att gå ner i storlek på dina pjäxor kan det ibland krävas att du samarbetar med en erfaren boot fitter att göra dina nya stövlar bekväma nog för skidåkning.

SÅ TESTAR DU PJÄXOR

Rätt storlek

Ett lätt tryck på din stortå när pjäxan är knäppt , vilket indikerar vanligtvis att pjäxorna kommer gå ut till rätt storlek efter bara lite användande. Om pjäxorna känns för korta, försök att spänna åt den övre delen och flexa pjäxan hårt. Dvs att köra knät framåt med all din vikt. Detta kommer att tvinga hälen bakåt i pjäxorna och ge mer utrymme framför. Kontrollera innnerskons fit utan skalet, för att se om eventuellt trycket på tårna kan vara från innerskon istället för det hårda plastskalet. Om innerskon är problemet, kan det ofta sträckas lite av din butik eller lokala pjäxexpert.

Obs:  Var medveten om att det ofta är möjligt att göra en pjäxa, som är lite för liten, större. Det är praktiskt taget omöjligt att göra en pjäxa mindre.

SHELL FIT

En allmänt använd metod för att mäta längden hos pjäxans insida kallas en ”shell fit”. Det är ett bra sätt att bedöma om en viss pjäxa är nära till att vara rätt storlek. Testet kräver att du tar bort innerskon och sätter din fot i det bara skalet. Låt din fot glida fram tills dina stortår precis rör vid framdelen av skalet. Då ska du kontrollera avståndet mellan hälen och baksidan av skalet.

FINGERMÄTNING

De flesta gör det med fingrarna eller en träbit med en känd tjocklek. De flesta arbetar med pjäxor dagligdag,s kallar något felaktigt detta ”fingermätning”, vilket är ganska oprecist eftersom ingen har lika tjocka fingrar, men det funkar någotsånär. När du går efter denna standard, så är 1-1,5 finger tjocklek en bra performance fit. Mer än två fingrar är oftast för mycket och mindre än ett finger är race fit.

Obs:  Pjäxfabrikanter tillverkar inte pjäxor i halvstorlekar. Detta innebär att en storlek på 26,0 och 26,5 är normalt exakt samma skal. Skillnaden mellan de två ligger i den mängd stoppning i innerskon och / eller tjockleken av sulan.

Provar du en pjäxa och det känns antingen för stort eller för litet, måste du gå en hel storlek upp eller ner, vilket gör stövlarna en cm större eller mindre.

FOTBREDD

Längden på pjäxor är inte den enda storleksfaktor som du bör titta efter. Liksom fötterna, så har varje pjäxa en unik form. De flesta tillverkare av pjäxor gör nu två eller tre olika modeller med olika fotbredd för att anpassa sig till kundernas fötter. Generellt kan du dela upp fotbredd i tre olika kategorier: smal, medium och bred. Detta är bredden på framfoten mätt något diagonalt över metatarsalhuvudet.

SMAL

Smala pjäxor har normalt en framfotsstorlek på 97-98 mm. Samtidigt är de också relativt smal över mellanfoten. Dessa stövlar är bäst för dem med en smal fot, som också har en låg volym.

MEDIUM

Mediumbreda pjäxor har en framfotsstorlek på 99-101mm. Dessa stövlar passar bra till vanliga fötter och har en mer avslappnad passform över mellanfoten och hälen än de smala pjäxor.

BRED

Breda pjäxor bäst lämpad för dem med en bredare fot med större volym och har vanligen en framfotsbredd på mellan 102 och 106 mm.

OBS:  Traditionellt styvare prestandapjäxor var oftast bara gjorda med smalare fodbredder. Expert åkare som hade bredare fötter, tvingades uthärda smärtan eller arbeta med en boot fitter för att anpassa pjäxan till fötterna. Nybörjare och oerfarna skidåkare som behövde en pjäxa med ett mjukare flex, hade ofta inget annat val än att köpa breda ”komfort” pjäxor, även om de hade en liten fot med låg volym. Detta förändrades efterhand, men erfarna åkare med mycket breda fötter och nybörjare med smala fötter kommer fortfarande känna att utvalet är begränsat för sina krav.

HAR DU KONSTIGA FÖTTER?

Abnormiteter på din fot, som bunions, bensporrar, extra stora tår eller beniga utsprång som inte är normala i din storlek kan också orsaka problem med pjäxans passform. Dessa problem är ofta bäst genom att låta en erfaren boot fitter anpassa pjäxan, så skalet är anpassade till det problematiska området snarare än att köpa pjäxor i en storlek större. pjäxtillverkare gör ofta mer än en modell eller flex för varje fot och skobredd. Så om du hittar en bra pjäxa som har en bra passform, men inte rätt flex, kan du alltid se om det finns ett mjukare eller hårdare version.

VOLYM

Volym går oftast, men inte alltid, hand i hand med bredden på framfoten. Därför har pjäxor med smal fotbredd allmänt också mindre volym genom mellanfot och häl, medan pjäxor med en bred fotbredd har generellt mer utrymme runt foten. Pjäxtillverkarna  informerar inte volymen som ett tal, så tyvärr är det bästa alternativet att säga om en pjäxas volym passar dig, är att pröva på pjäxorna.

VRIST

Vristens höjd är ett annat viktigt område som Pjäxtillverkarna arbetar med på olika sätt. Dina fötter är ganska känsliga för tryck på vristen så du kommer, vanligtvis, kunna säga om det är ett problem efter att ha haft pjäxorna på i 10-15 minuter. Om en pjäxa är för trång på ovansidan av foten, kan det vara mer utmanande att fixa än en pjäxa som är för hård runt foten. Så det är viktigt att man är uppmärksam på passformen runt vristen när du provar pjäxor.

FLEX SKALA PÅ PJÄXOR

En pjäxas flex hänvisar till hur svårt det är att böja eller flexa pjäxorna framåt. Boot flex kommer i allt från riktiga mjuka till stela race pjäxor. Detta anges i ett  numeriskt ”flex index”, som i allmänhet är från 50 (mycket mjuk) till 130 (mycket hård). Ofta är detta nummer skrivet på utsidan av skalet.

Metoden för att bestämma en pjäxas flex är inte standardiserad, så en 100 flex pjäxa från en tillverkare behöver inte nödvändigtvis vara samma som en annan tillverkares pjäxa på flex 100. Använd flexnumret, till en början, men häng inte upp dig för mycket på det. Vissa tillverkare använder också en 1-10 flex uppskattningsskala, så det kan vara svårt att jämföra flex från olika pjäxtillverkare.

Vi försöker alltid att ge vår bedömning på om en pjäxa är mjuk, medium, hård eller mycket hård. Tävlingsåkare och andra expert skidåkare kanske föredrar pjäxor som är ännu styvare än flex 130. Dessa pjäxor är oftast bara tillgängliga via specialbeställningar med extremt trånga pjäxor med låg volym. Stövlar som dessa har i allmänhet en framftsbredd på mellan 92 och 95 mm.

FLEX RATING MÄN

Nybörjare – oerfarna: 60-80 – Mjuk

Medelgod – God: 85-100 – Medium

Erfaren – Expert: 110-130 – Styv

Race: 130+ – Mycket styv

Dessa siffror kan användas som en bra utgångspunkt när du väljer pjäxor, men kom ihåg att det inte finns någon branschstandard. Vi rekommenderar därför att inte använda siffrorna för att mer än en allmän riktlinje för att välja en intressant pjäxa eller jämföra två modeller inom samma märke. Terräng, hastighet och typ av snö spelar också en roll när du väljer flex på dina pjäxor.

Professionella friåkare och big mountain skidåkare, väljer ofta  pjäxor som är något mjukare än VM åkare. Pro freestylers ofta ännu mjukare. I varierande snö och mycket brant terräng, kan det vara fördelaktigt att ha en lite mer rörelse (läs: lägre flex) i den övre delen av skon. Om du kör på en hård och slät yta, typ portbana, och teknik som kräver tryck på plösen kräver en styvare pjäxa.

PERSONLIGT VAL

Personliga preferenser och din fysik är lika viktigt. En atletisk person kan känna sig riktigt bekväm i en medium till hård pjäxa, samtidigt som vissa professionella åkare föredrar ett mediumhård pjäxa, snarare än en extrem styv modell. Din längd och vikt är också faktorer som spelar in när man väljer den bästa flex för dig. Är du låg och lätt, då är du inte samma tryck på pjäxor och en mycket hård pjäxor blir svårare att böja. Är du större och tyngre så det kräver en styvare pjäxor, även om du är nybörjare. Ha detta i åtanke om du är mindre eller större än genomsnittet.

FLEX RATING DAMER

Nybörjare – Oerfarna: 50-60 – Mjuk

Medelgod – God: 65-80 – Medium

Erfaren- Expert: 85-100 – Styv

Race: 110+ – Mycket styv

Eftersom kvinnor som vanligtvis väger mindre i förhållande till deras höjd och fotstorlek än män, så är damernas Flex Rating lite lägre jämfört med pjäxor för män, därför kommer kvinnor som tävlar och expert skidåkare som föredrar en styvare flex än 110, ofta vara tvugna att få lägga en specialorder på pjäxor med en mycket smal passform med låg volym.

FORM PÅ ÖVERDEL

Att få en överdel som i storlek och form passar ditt ben är en viktig del för att få en pjäxa med bra passform. Formen och höjden av både pjäxskalet och innerskon är en stor fråga för kvinnor (vars vader generellt är lägre och proportionellt större än mäns), eller för dem som har mycket stora underben. Om det översta spännet verkar extremt tight, när du packat upp pjäxor ur lådan, kommer det att vara möjligt på de flesta pjäxor att flytta översta spännet så du kan ändra storlek på pjäxorna runt vaden.

De flesta pjäxtillverkarna erbjuder nu pjäxor i dammodeller, vilka är utformade för att passa för större och lägre vader. Många dammodeller erbjuder en justerbar överdelar, som kan utvidgas för att ge dig fler fit alternativ.

FORWARD LEAN

Pjäxor har vanligtvis ett skal med fixerat forward lean, som är mellan 12 och 18 grader från vertikalen. De flesta moderna pjäxorna har anpassat sig till ett skifte i skidtekninken, där du står mer upprätt och har mindre forward lean, än pjäxor för bara några år sedan. Det är personligt, av vilken grad av forward  lean du föredrar. På vissa pjäxor kan man anpassa lutningen. Ofta innebär det att man sätter dit eller tar bort ett inlägg på baksidan av vaden. Pjäxor speciellt för turåkning, kommer vanligtvis med möjlighet att ändra vinkeln med ett lätt vrid på ett spänne bak på pjäxskalet.

Rampvinkel

Rampvinkel, eller vinkeln av botten av pjäxan relativt till skidan, är vanligtvis fast. Denna vinkel kan ibland justeras av en boot fitter eller genom att installera plattor under bindningarna. Några skidåkare är mer känsliga för rampvinkeln än andra. Vi rekommenderar att du inte oroar dig för det.

FEATURES

Pjäxor erbjuder en rad funktioner för att förbättra deras prestanda, komfort och användarvänlighet. Många av dessa är inriktade på att anpassa pjäxans passform och funktionalitet, men det varierar från modell till modell.

INNERSKO / LINER

Innerskon är en löstagbar och mjukare del av pjäxan som skyddar och isolerar foten från det hårda och styva yttre skalet. Alla innerskor kommer forma sig efter din fot efter en tids användning. En pjäxa som känns tight första gången du provar den, kommer ofta att kännas helt rätt efter några heldagar av skidåkning.

Vissa pjäxor har en liner som kan anpassas exakt till foten genom att värmas upp och sedan formas av foten, så att fodret kommer att ha exakt samma form som din fot när den svalnat. Hela fittingprocessen, om nödvändigt, fixas bäst i en kvalificerad skid shop. Om du är osäker på vilken liner du har, kan du fråga i din lokala skidbutik eller boot fitter.

Notis om Intuition Liners –  Intuition innerskor är standard på Full Tilt pjäxor. Intuition är ett varumärke som uteslutande gör thermoinnerskor av EVA skum för att passa dina fötter. Intuition innerskor kan också användas i alla pjäxor . Värmetillpassning brukar vara bäst genom kvalificerad boot fitter eller butik. Vår erfarenhet är att de allra flesta är mycket nöjda med sina Full Tilt pjäxor som de kommer från fabriken.

POWER STRAP

Power strappen är kardborrebandet som sitter nära toppen av den övre delen av din pjäxor (vissa pjäxor använder ett mekaniskt system). När power strappen är spänd ger den ökad kraftöverföring och kontroll. Power strappen fungerar som ett extra spänne med stor möjlighet för justering och bidrar till att minska eller minimera avståndet mellan underbenet och pjäxan. Hur hårt du vill dra åt bandet är en personlig preferens, så det kan finnas goda skäl att experimentera med vad som fungerar bäst för dig.

MIKRO JUSTERINGS SPÄNNEN

Denna funktion har i huvudsak gjorts för att ge en exakt passform. Med mikrojustering kan du förkorta och förlänga spännen och låter dig finjustera hur tight dina spännen ska sitta. Genom att vrida spännet medurs görs det kortare blir passformen stramare. Vrids spännet åt motsatt håll, förlängs spännet och passformen blir lösare.

SPÄNNSTRAPPAR SOM KAN FLYTTAS

De flesta pjäxor har spännstrappar som kan flyttas (spänntrapp är den bit där spännet är ansluten till). Dessa kan oftast flyttas med en insexnyckel. Genom att flytta dem ändras passformen i pjäxorna till att vara hårdare eller lösare.

STÄLLA IN ÖVERDELEN

På många pjäxor kan du ställa in överdelen till att matcha dina ben. Den här inställningen kan vara viktigt om din naturliga pronation gör att du lägger för mycket vikt på antingen insidan eller utsidan. Överdelen ställs mestadels in  genom att justera skruvarna på den sida där den överdelen av skon möter underdelen.

INNLÄGG

Ett inlägg på baksidan av överdelen som skall sitta mellan innerskon och det yttre skalet direkt bakom vaden. Detta inlägg har två funktioner. Detta ökar graden av framåtlutning av några grader och ger mindre utrymme i den övre delen av skidpjäxan. Det kan vara viktigt för dig som föredrar en mer uttalad forward lean eller om du har smala ben. Inlägget kan fästas till det yttre skalet med skruvar, eller fästas på innerskon med kardborreband.

INDIVIDUELLA ANPASSNINGAR

Vissa justeringar av pjäxans passform är lätt att göra hemma, medan justeringar av följande funktioner sannolikt kommer att kräva hjälp av en erfaren boot fitter.

FOTBÄDDEN

Fotbädden är belägen på insidan av den inre skon. Det är den plattform som ger din fot stöd. De flesta standard fotbäddar ger litet eller inget stöd för fotens konturer. Vi rekommenderar att köpa ett inlägg eller en anpassad fotbädd. Vissa fotbäddar görs i förväg och är endast anpassade för att passa längden på din fot, medan andra kommer att särskilt anpassade till konturerna av din fot. En korrekt fotbädd / sula/ inlägg kan minska många av fitproblemen i pjäxor.

Obs:  Fotbädden kallas oftast sulan.

Canting

Canting är en mer komplicerad process som justerar vinkeln på din pjäxor som passar dig om du kobent eller hjulbent. Canting görs genom att placera inlägg eller extra sulor intill bindningen – det är under dina pjäxor. Exakt justering av canting kräver särskilda verktyg, som inte alla skidbutiker har. En justering som vi rekommenderar att inte tänka för mycket om.

ANDRA FUNKTIONER

Vissa pjäxor har funktioner som är särskilt utformade för vissa typer av skidåkning, som Randonne eller freestyle.

WALKING MODE

Många pjäxor kommer med en gånglägesfunktion som ger pjäxan förmågan att byta från en stel ski mode att walk mode där rörelseomfånget är större. Den här funktionen blir mer och mer populärt i pjäxor som är avsedda både för att köra i skidområdet och avsedda till Randonne. Samtidigt kommer du att finna det väldigt ofta i pjäxor för nybörjare, där komfort är i fokus.

HIKING SULOR

Gummisulor med mer grepp för bättre fotfäste på klippor, is och betong har blivit mer och mer utbredd. Freeride stövlar med hikingsulor, ger dig mer säkerhet när du behöver bootpacka upp över klippor för att hitta nya linjer. Många Randonnepjäxor har en böjd sula i fronten, vilket ger en mer naturlig gång. Inte alla hikingsulor passar i alla bindningar, så om du är osäker, fråga bara efter en bindning som passar dina Randonne stövlar.

Salomon bindningar kan anpassas till alla pjäxor – oavsett sula

UTBYTBAR SULA

Vissa pjäxor kan du byta sulorna på, så att du kan växla mellan en alpinsula och randonnésula. Detta kan tillåta dig att köra med några specifika randonnébindinger utan att behöva ha flera par pjäxor.

JUSTERBAR FLEX

I vissa pjäxor kan pjäxans flex justeras för att passa den typ av skidåkning du ska ut på en viss dag. Antingen genom att lägga ytterligare inlägg om smalbenet eller genom att ersätta pjäxans tunga med en annan styvare/mjukare tunga, vilket ger hela pjäxan en styvare eller mjukare flex.

BOOTBOARD

En pjäxas bootboard är den borttagbara plattformen som linern vilar på i insidan av skalet. Styva bootboards ger den mest effektiva energiöverföring till skidorna. Vissa bootboards är gjorda av gummi eller stoppning, för att få hårdare landningar att kännas mjukare. Dessa ses ofta i park- eller freeride pjäxor.

STÖTDÄMPARE

Stötdämpare är en annan fodringsfunktion som ofta ses i parkpjäxor. Stoppningen kan vara på olika platser, men ofta sitter på tungan, hälen eller tårna. Alla dessa kan minska chocken av hårda landningar och minimera risken för att uppleva toe-, shin- eller calfbang.

ATT KÖPA PJÄXOR  PÅ INTERNET

Om du har läst allt, vet du nu vad du behöver för dina pjäxor och har verktygen för att börja din jakt på nya pjäxor. Vi rekommenderar starkt att inte köpa pjäxor baserade på pris eller färg. Det kan utan tvekan rekommenderas att spara på någon annan del i budgeten om ytterligare investering innebär att du får rätt pjäxor!

BARA DU KÄNNER EFTER

Ingen vet hur dina fötter känns, det vet du bara själv. Om du tror att du har en pjäxor, som gränsar till den passform och flex som du vill ha, så kan du försöka att ha dem på hemma några timmar innan du drar iväg och åker. Det ger dig en god uppfattning om huruvida pjäxorna passar eller om de behöver lite justering.

Ta på pjäxorna, spänn åt dem som du skulle göra om du skulle åka och stå upp medan du tittar på en film eller en fotbollsmatch. Om du ska åka skidor med pjäxorna, så bör du ändå ha dem i minst så länge, så om pjäxorna fortfarande känns bra efter två timmars tid, är du redo att ta dem på skidsemsester. Om du har upptäckt ett smärtande området vid tårna eller vid en liktorn, skulle en boot fitter säkert kunna lösa problemet. Om det finns allvarliga problem med pjäxans passform, kommer du förmodligen ha listat ut det långt innan de två timmarna har gått.

ANVÄND DEN TID SOM KRÄVS

Ett par bra pjäxor är a och o under din skidupplevelse, låt det därför ta sin tid och hitta dom pjäxorna som har rätt funktioner och passform som du söker. Om du är osäker på något, kontakta oss på mail@black-snow.se eller på 08-50926995

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält