Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Köp av skidhandskar – Välj rätt skidhandskar

Köp av skidhandskar – Välj rätt skidhandskar

Att välja rätt skidhandskar kan verka enkelt, men det finns några viktiga skillnader som du bör vara medveten om, om inte kommer du att uppleva de ovannämnda kalla fingrarna. Handskar som utformats speciellt för skidåkning och snowboard, värmen, torrhet och funktioner som är nödvändiga för en dag i bergen.

Guide till köp av skidhandskar

Denna guide hjälper dig att förstå de olika material som var enskild del av handsken är gjorda av. Samtidigt kommer vi att försöka förklara de andra funktionerna som är värt att överväga innan du köper nya skid- eller snowboardhandskar.

Vi har ett stort utbud av både handskar och vantar, du kan välja från. Det finns handskar och vantar för både skidåkare och snowboardåkare. Skidåkarhandskar och vantar är ett av de viktigaste tillbehören för både skidor och snowboard. Kalla fingrar kan snabbt förstöra en dag på berget.

Handskar vs. vantar

Det första beslutet som du behöver ta. Föredrar du fingerfärdigheten i skidhandskar eller värmen från vantar? Det finns både handskar och vantar för alla tillfällen och förhållanden. Tillverkare av handskar gör ofta både handskar och vantar med samma grundläggande design och material.

Vantar

Vantar ger generellt sett mer värme när fingrarna delar ett stort rum och kan därmed skapa mer värme. I motsats till fingerhandskar. Vantar har begränsad rörlighet, vilket kan innebära att du måste ta av vantarna för att svara på ett samtal eller justera gogglesstrappen (vanligtvis kommer du troligen att ta av dina skidhandskar med för att göra samma sak). Vantar var en gång betraktade som en turistsak, men inte längre. Många elitskidåkare t.ex. Bode Miller, föredrar dem för komfort och värme i alla väder.

Under kalla dagar kan det vara en fördel med vantar

3-FINGER HANDSKAR

Det finns också 3-finger handskar, vilket är en hybrid mellan vanliga skidhandskar och vantar. 3-finger handskar kombinerar de bästa egenskaperna hos vanliga skidhandskar med vantar. De ger extra värme och bättre fingerfärdighet. Ett bra val för dig som vill ha det bästa av två världar.

Heat 

Skidåkarhandskar och vantar varierar mycket i hur mycket värme de avger. Det är viktigt att hitta ett par handskar som passar dina personliga behov. Om du ska åka skidor eller snowboard i varmt väder, behöver du förmodligen ett par handskar eller vantar som inte är för varma, men med ett effektivt och vattenavvisande yttertyg. Omvänt, om du i huvudsak kör i kallt väder, behöver du varmare handskar. I ett sådant fall, kan det vara vantar att föredra.

Den mängd värme som du behöver varierar från person till person. Vissa människor får kalla händer snabbt, medan andra alltid verkar ha varma händer. Mängden värme som handsken ger dikteras av vilken typ av skalmaterial, handsktyper, mängd av isoleringen, liksom hur vattenavvisande och ventilerande handskmembranet är.

Som du kan läsa längre ner är torra handskar likamed varma handskar. För ett par handskar ska förbli torra, bör de kunna andas.

Funktioner i skidhandskar

Som en skidjacka och all annan skidutrustning är skidhandskar sammansatta av olika beståndsdelar, som alla hjälper till att hålla händerna skyddade, torra och varma.

De funktioner som du bör vara medveten om är (läs mer om varje post nedan):

 • Skalmaterialet 
 • Membranen 
 • Isoleringen
 • Innerhandsken 
 • Materialet i handplatan 

Skalmaterial

Syntetiskt:

De flesta skid- och snowboard handskar eller vantar börjar med en kropp av syntetiskt tyg, oftast nylon. I handskar av högre kvalitet används material som är vattenavvisande, andas och använder ett membran eller beläggning av ePTFE (expanded Polytetrafluoreten, även känd som teflon) eller PU (polyuretan). GORE-TEX modeller inkluderar en separat ePTFE stationerna mellan jackan och isolering.

Vattenfast och ventilerande material kommer i både hård- och soft shell modeller. Båda används för handskar och vantar. Vanligen är dessa material i kombination med skyddsmaterial i läder eller syntetiskt material i områden där slitaget är som störst, vilket är i handflatan och fingrarna.

Läder

Läder är ett beprövat material för skidhandskar och vantar. När vi talar om läder skidhandskar, är det oftast oxläder eller getskinn. Vanligtvis är lädret mer hållbart och flexibelt än nylonmaterial och är naturligtvis vattentät. Med en kombination av behandlat läder (läder behandlas med fett, vax eller harts) och mikroporösa membran blir skinnhandskar, skyddar mot vind och vatten och varma.

Obs: Är du noga med att ta hand om dina skinnhandskar korrekt med de specifika läder behandlingar så kan dina dina skidhandskar hålla i åratal.

Membran

Våta händer blir snabbt kalla händer. Den främsta orsaken till våta handskar är faktiskt din egen svett och bristen på andning av insidan av handsken eller vanten. I en vattentät och ventilerande handske är membranet beläget mellan det yttre skalet och isolering. Membranet har mikroskopiska porer som är för små för att tillåta vatten passera, men tillräckligt stor för att tillåta vattenånga (fukt) komma ut. En handskes vattentäthet och andningsegenskaper är huvudsakligen beroende av membranet.

Det finns gott om bra vattenavvisande material som används i membran för skidhandskar. Här är en översikt över några av de vanligaste membran för skidhandskar.

Gore-Tex:

Membran av Gore-Tex till skidhandskar och vantar har ett extra lager mellan det yttre skalet och isolering. GORE-TEX ger oftast den högsta nivån av andningsförmåga och vattenmotstånd för skid- och snowboard handskar.

Hipora

Handskar med Hipora Material andas och är vind- och vattenavvisande. Dessa egenskaper är tillgängliga genom en effektiv polyuretan (PU) beläggning. Hipora är känd för att vara långt mer töjbart än andra PU beläggningar. Den har mikroskopiska porer över hela PU-beläggning för att motstå inträngning av vatten och samtidigt ha förmågan att tillåta fukt och vattenånga att komma ut.

Polyurethane 

De flesta material som andas och är vattenavvisande har ett laminerat membran eller beläggning av polyuretan (PU). PU-belagda material utgör en stor del av handsk- och vantmarknaden eftersom det är en bra kombination av prestanda och pris. Många tillverkare erbjuder sina egna PU membran och kombinera material med läder eller syntet magnetiska material i områden där slitaget är som störst.

Windstopper

Gore windstopper material är utformat med ePTFE membranet, är endast vindtät och ventilerande, inte vattenavvisande. Genom att kombinera högt vindskydd och hög andningsförmåga av denna typ kommer skidhandsken hålla fingrarna varma och bekväma med färre lager. Windstopper är bäst lämpade för kallt och torrt väder. Liksom de flesta softshell material är windstopper produkter ofta belagda med DWR (Durable Water Resistance), vilket ger dem lite vattenavvisande egenskaper. De kommer troligen bli genomblöta i kraftigt regn, men kan bekvämt användas i lätt regn och växlande väder.

Isolering

Att hitta en skidhandske med rätt isolering är oerhört viktigt. Några välisolerade handskar ger gott om värme och bra andningsförmåga utan att begränsa rörelse och passform. De förhållanden och temperaturer, som du brukar åka skidor eller snowboard i och hur varma eller kalla, fingrarna är, avgör hur mycket isolering du behöver.

Det kan vara värt att överväga om du behöver mer än ett par skidhandskar om du åker skidor i varierande temperaturer (som om du är borta en hel säsong). Det är värt att komma ihåg att bara för att ett par handskar är tjockare, betyder det inte nödvändigtvis att de är varmare.

Här kan du få en överblick över några av de olika typer av isolering som finns i handskar:

Dun:

Bäst för torra förhållanden. Dun är naturens bästa isolering och det självklara valet för mycket kallt väder med måttlig aktivitet. Isolering av dun är gjord av en kombination av dun och fjäder, hålla kvar luften som hjälper till att hålla händerna isolerade. Dunkläder i högre kvalitet kommer att ha en bättre isolerande prestanda i förhållande till vikt. Dun har överlägsna isoleringsegenskaper i kallt och torrt väder, men dess fördelar reduceras ofta när det är vått och materialet torkar långsamt.

Primaloft:

Primaloft använder en patenterad syntetisk microfiber isolering som hjälper kroppen att behålla värmen och spara energi. Det är ett bra val av isolering om du förväntar dig blött väder. Primaloft är inte lika varmt som dun, men det andas, går att sammanpressa, vattenavvisande och ger god isolering även i vått tillstånd.

Thinsulate:

Thinsulate, som är tillverkad av det unika ultratunna mikrofiber materialet 3M Thinsulate isoleringger utmärkt isolering utan att ta för mycket plats. Idealisk för användning i handskar och vantar där fingerfärdighet är en prioritet.

Innerhandskar

Innerhandskar är ett extra lager av material som är inbyggt i skidhandskar, för att ge en bekväm passform och ökad värme. Materialet på insidan av handskarna varierar beroende på märke och typ av handske. Fleece och ull är två bra exempel. En typisk innerhandske använder ett syntetiskt material som drar till sig fukt för att hjälpa att dra svett från huden och få ut det genom membranet.

Det är värt att överväga att använda separata innerhandskar. Ett par innerhandskar som passar under ett par yttre handskar. Det kan ge extra skydd på kallare dagar och ger dig möjlighet att ge dina händer lite extra värme när det blir nödvändigt. Vissa handskar har löstagbara innerhandskar.

Material på handflatan

De flesta skidhandskar och vantar har extra grepp och förstärkningar på de mest utsatta områden. Ofta är det på handflatan, fingrar och tumme. Grepp är insytt för att ge ökad levnadslängd, ett bättre grepp om skidstavarna och skydd mot skidans kanter. Handflatan kan tillverkas av varierande material såsom läder eller vinyl, vilket förlänger hållbarheten.

Märken

På Black-snow.se erbjuder vi flera av de ledande varumärkena inom skidhandskar. Vi erbjuder ett brett utbud av skidhandskar, så du har något att välja på om du föredrar djup snö eller en varm vårdag i parken.

Manschettlängd

Att välja rätt manschettlängd är främst en personlig preferens. Huvudtanken bakom manschetten är att hålla snön utanför dina handskar och din jacka. Jackans konstruktion kan hjälpa till att bestämma längden på den manschettlängd som behövs. Vissa jackor är byggda för att gå längre än handskarna, medan andra är byggda för att gå under handskmanschetten.

Kort manschett

Kort manschettlängd går generellt till basen på handleden, vilket ger hög rörlighet i handleden och möjligheten att din jacka kan dras utöver dina handskar. Bäst passar det jackärmar med kardborre denna typ och stil.

Lång manschett

Längre manschett som går över jackans ärm, ger bättre skydd mot inträngande snö. Om du vill ha handskar som går över jackärmen eller inte är en personlig preferens, men vi rekommenderar att du kontrollerar kompatibiliteten med din jacka innan du bestämmer dig.

Extra funktioner

Här granskar vi några extra funktioner för skidhandskar och vantar, som kan hjälpa till att öka komforten.

Förböjda fingrar

Vissa handskar har förböjda fingrar, vilket gör att handsken i förväg är byggd för att följa den naturliga kurvan av fingrarna. Det ger ett bättre grepp.

Fickor

Fickor på handskarna används ofta som små engångs hand-värmare som kan användas på kallare dagar.

Handledsstraps

Handledsstraps (senilsnören) är banden som du kan sätta runt handleden, för att alltid kunna hålla reda på dina handskar. Även om detta kan verka dumt, är det extremt effektivt (vi använder ofta det själva).

Snölås vid handleden

Möjligheten att stänga handskarna runt handleden för att minimera risken för snö i handskarna. Det är ofta en dragkedja, justerbar rem eller kardborre stängning.

Nästorkare

Ett mjukt och absorberande material på utsidan av tummen, som kan användas för att torka näsan. Lättare än att fiska i fickan efter en kleenex.

Stoppning

Vissa handskar har stoppning på ovansidan på handsken och fingrarna, för att skydda händerna från stenar, träd och grindar.

Storlek och passform

Det är viktigt att dina skidhandskar eller vantar passar ordentligt. Handskar som har rätt storlek förbättrar fingerfärdighet, värme och komfort. För bästa prestanda bör en handske i rätt storlek sitta fast och bekvämt på handen. Se till att din handflata sitter ordentligt i handsken, så att handleden är skyddad och täckt. Om du knyter din hand ska då inte handsken begränsa fingrarna att böjas helt.

Tillverkare av skidhandskar använder olika system för att ge information om storleken på sina handskar. Om du mäter omkretsen av din hand runt den största punkten, bör du kunna hitta en storleksguide som berättar vilken storlek du behöver. Står du mellan två storlekar rekommenderar vi alltid att du tar den större modellen. En handske som är för liten rymmer mindre värme.

Goda råd

För att ta bäst vara på dina skidhandskar, är det viktigt att du vårdar och tar hand om dem så att det yttre materialet förblir starkt och vattenavvisande.

Slut på guide till köp av skidhandskar

Det var vår guide för inköp av skidhandskar. Vi hoppas att du kan använda guiden för att välja dina nästa par handskar. Vi vill en sista gång understryka att ett par bra skidhandskar är guldvärda. En dag på fjället kan mycket snabbt förstöras av kalla och frusna fingrar. Det finns stora skillnader mellan olika skidhandskar, och det lönar sig att satsa på kvalitet samt effektiva material.

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

 • Leki

  LEKI Nordic Thermo Shark Dam

  873,75 SEK
  1 färg tillgänglig

  Extra varm tack vare GORE® WINDSTOPPER®-membranet och Primaloft-foder: Nordic Thermo Shark kommer inte att svika dig under de kallaste dagarna...

  Visa fullständig information
 • Leki

  LEKI Nordic slope Shark

  623,75 SEK
  2 färger tillgängliga

  Gillar du verkligen att ta fart när du åker längdskidor? Då är Nordic Slope Shark-handsken något för dig. Med sitt Softspan WP-övermaterial me...

  Visa fullständig information
 • LEKI

  LEKI Nordic Circuit Shark Lobster (2+2)

  748,75 SEK
  1 färg tillgänglig

  Perfekt kraftöverföring och kontroll tack vare det nya, innovativa Trigger Shark-systemet. Med hummerversionen säkerställer två parallella fin...

  Visa fullständig information
 • LEKI

  LEKI Nordic Circuit Shark

  623,75 SEK
  1 färg tillgänglig

  Perfekt kraftöverföring och kontroll tack vare det nya, innovativa Trigger Shark-systemet. Softspan WP ovanmaterial av 80 % nylon / 20 % elastan är...

  Visa fullständig information
 • More