Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Köp av skidhjälm – Guide till val av hjälm

Köp av skidhjälm – Guide till val av hjälm

Komplett guide till att köpa en skidhjälm. Vi har samlat all vår kunskap om hjälmar i denna guide, som du kan använda för att hitta den bästa hjälmen som passar dina behov och krav.

Stort utbud av hjälmar 

Vi har ett stort utbud av skidhjälmar som kan användas för både skidåkare och snowboardåkare. Det har vi alltid haft, eftersom säkerhet är högsta prioritet för oss. Vi har därför vissa krav på våra hjälmar. Hos oss kan du inte köpa billiga hjälmar, däremot kan du köpa de bästa. Vi prioriterar och har valt komfortkvalitet och säkerhet över pris. Det är så vi själva väljer skidhjälmar och så vi rekommenderar att du väljer din nästa skidhjälm.

Skidhjälmar är inte bara varma och bekväma för skidåkning och snowboarding. De förhindrar även i stor utsträckning skallskador och kan rädda ditt liv. Det är en no brainer! Våra hjälmar är särskilt utformade för vintersporter som skidåkning och snowboard samt gjorda för aktivitet i kallt väder. De passar bra tillsammans med goggles och är säkerhetscertifierade.

 

Följande guide till att köpa en skidhjälm går igenom moment som att hitta rätt hjälmstorlek, pris, säkerhet och mycket mer.

Hjälm, storlek och passform

Nedan går vi igenom hur man hittar rätt storlek på hjälm och säkerställer att den håller sig på plats, tryggt och bekvämt på huvudet. Med rätt förberedelser är du nästan i mål och hittar till 99% säkerhet, en skidhjälm i rätt storlek.

Mät ditt huvud

För att ta reda på vilken storlek på hjälm som passar dig, mät omkretsen på huvudet. Det är ganska enkelt, allt du behöver är ett måttband. För att mäta omkretsen på huvudet tar du måttbandet runt huvudet. Du bör mäta strax ovanför öronen. Har du inte ett måttband kan du ta ett snöre och dra det runt huvudet. Därefter kan du mäta längden på snöret.

Obs:  Om du föredrar att köra med ett luva under hjälmen, kan du mäta omkretsen på huvudet med din favorit mössa på. Då är du säker på att hjälmen också passar med luvan på.

Prova den

När du har fått din hjälm, är det viktigt att prova den. Hjälmen bör passa väl, utan tryck på någon punkt på huvudet. Det bör vara tätt runt, så den inte kan röra sig och ryckas av. Du vill inte ha något onödigt utrymme mellan hjälmen och huvudet.

Skaktest

Medan du har hjälmen på huvudet ska du göra ”skaktest”. Som namnet antyder är det ett test där du skakar på huvudet för att kontrollera hjälmens passform och storlek. Om hjälmen rör sig upp eller skakar separat från huvudet, då är den för stor. Därefter kan du försöka flytta hjälmen upp och ner och från sida till sida. Huden på huvudet bör gå med hjälmen när du rör den. Du kan välja att spänna hjälmen med spännet under hakan, men detta kommer inte att påverka hjälmens storlek och passform.

 

Dubbelkolla passform

Känn efter för andra gången så hjälmen inte sitter för hårt eller är för stor. Det ska vara bekvämt att bära hjälmen på hela dagen, annars kommer du inte få användning av den och då hjälper det inte mycket att ha köpt en ny hjälm.

Kom iväg på skidsemester

Nu finns det inget annat att göra än att komma iväg till backen!

Hur är det med hjälmar till barn

Samma regler som nämns ovan gäller för skidhjälmar för barn. Det kan dock vara svårare att hitta rätt storlek för ett barn när de själva inte kan exakt förklara hur tajt hjälmen sitter. Var noga med att ägna extra uppmärksamhet åt hur hjälmen sitter och passar när du köper barn skidhjälm. Tänk också på om barnet klagar över irritation eller smärta. Det är aldrig en bra idé att köpa en hjälm med utrymme att växa i. Om hjälmen är för stor, är den inte säkert!

System med justerbar storlek

Justerbar hätta

Genom att vrida ett litet hjul, kan du finjustera passform och storlek på din skidhjälm. Detta lilla hjul bidrar till att göra hjälmen bekvämare. Det är en enkel, snabb och säker lösning som kan justeras med hjälmen på huvudet.

In form fit system

En vridbar skallra eller hjul, som kan dra åt och lossa på hjälmens passform. Samtidigt också ställa in hjälmens höjd så att du inte får ett irriterande gap (Red:. Utrymme mellan hjälm och skyddsglasögon).

Polstring system

Avtagbara kuddar kan ge dig mer eller mindre utrymme inuti hjälmen. Samtidigt kan de bidra till att öka komforten. En hjälm med avtagbart vadd kan vara en bra idé för barn, så att de kan växa med en hjälm utan att offra säkerheten.


Airband passform

Komfort med luftkuddar som finns i ett smalt pannband på insidan av hjälmen. Med en knapptryckning kan du lägga till eller ta ur luft från insidan av hjälmen, så du får ut den mestbekväm passformen utan tryckpunkter.

Skidhjälmkonstruktion

Insidan av skalet på en skidhjälm är vanligtvis gjord av polyuretanskum, vilket fortlöpande bör behandlas med en anti-bakteriell spray eller liknande. Stötupptagningen sker i mitten av hjälmen. Det finns några olika typer av hjälmkonstruktioner.

In-mold

En in-mold-struktur har ett tunt yttre plastskal som är gjuten för att ett inre skikt av EPS skum som ska kunna absorbera stötar. Denna hjälmkonstruktion ger mindre rekyl efter slag på hjälmen, eftersom det kommer att kollapsa av de hårdare slagen. Det är en lätt konstruktion. Kan också hittas i en kombination med ett hårt skal ABS.

Hard shell ABS

En ABS konstruktion har en tjock och tålig ABS plastskal som är gjutet och därefter limmas ett format innerfoder i skum. Denna konstruktion ger ett effektivt skydd, men budget vänlig.

De flesta skidhjälmar är konstruerade för att tåla ett enda hårt slag. När ett hårt slag träffar och hårdskummet eller inre delen kollapsar eller spricker, bör hjälmen bytas eftersom det inte längre är säker.

Vissa skidhjälmar är konstruerade för att tåla mer slag och stötar. Dessa hjälmar har gjorts med ett mjukare skum. En sådan hjälm är inte actionsport certifierade eftersom de inte uppfyller de stränga säkerhetskraven genom etthårt slag mot hjälmen. BERN Hard hats är ett bra exempel på detta.

Säkerhetscertifiering

Alla skidhjälmar testas med internationell säkerhetscertifiering. Om hjälmen är godkänd för action och vintersporter kommer det alltid att visas i våra beskrivningar. En godkänd actionsport hjälm har gått EN-1077B-test, som är en internationellt erkänd säkerhetscertifiering för action- och vintersport. 

Ventilation

Nästan alla skidhjälmar har någon form av öppen och passiv ventilation integrerad i konstruktionen, som gör att överskottsvärme och fukt kan försvinna. Dessa system är i allmänhet enkla och kan inte justeras. Varje företag sätter upp sina ventilationssystem till sina egna specifika sätt som uppfyller deras krav.

Justerbar ventilation

Det finns också hjälmar med justerbar ventilation där du har möjlighet att stänga och öppna ventilerna beroende på vädret. Det finns många olika justerbara ventilationssystem från olika företag, vilket kan innefatta glidmekanismer och knappar. Att välja ett specifikt system är framför allt en fråga om personlig preferens.

Passar mina goggles?

Du vill att dina goggles ska passa bekvämt med din hjälm. För att säkerställa bästa passform ska dina glasögon sitta bekvämt med goggle fästet utanpå hjälmen. Det bör inte finnas något mellanrum mellan övre delen av dina goggles och hjälmen. Detta utrymme kallas ”goggle gap” eller ”gaper gap”. Det är definitivt inte något du vill ha. Förutom att det känns lite klumpig, så kan det också vara riktigt kallt.

Photo: Chris O’Connel / Armada Skis

Det har blivit mer och mer populärt att ha goggles innanför hjälmen. Detta är främst för stil och bör endast ske om hjälmen passar ordentligt över dina glasögon. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om det är möjligt att avlägsna sidoskydden på hjälmen, för att ge utrymme till gogglestrappen under hjälmen.

Lagstadgat att bära hjälm?

Det är fortfarande ett personligt val om du vill köra med hjälm på skidområdena i världen. Vissa platser som Italien, Sverige och delar av Österrike är obligatoriskt för barn under 15 år att köra med hjälm. Många ställen gör det också gällande att det krävs hjälm om du kör i parken. Även då det  i resten av skidområdet är ditt eget val.

Denna internationellt erkända studie visar att risken för skador minimeras kraftigt av att använda hjälm.

Vi rekommenderar starkt att köra med hjälm

Hjälmtyper 

Det finns rent allmänt tre olika typer av skidhjälmar: Hel skal, halv skal och full face.

Photo: Chris O’Connel / Armada Skis

Helt skal

Helskals-hjälmar måste ge ett fullständigt skydd och hjälper till att skydda ansiktet från vind och väder. Skidracere använder helskals-hjälmar och du kommer ofta att se att barnens hjälmar är i ett helt skal. Kör du snabbt och hårt, provar nya tricks och rörelser. En helskals-hjälm ger skydd från öra till öra och ger ökat skydd på sidan av huvudet och öronen.

Halvt skal

Halvskalshjälmar är mycket populära eftersom de innehåller soft shell skydd över örat som standard hjälmdesign. Detta ger en mer bekväm passform och bättre hörsel.

Full face 

Full Face hjälmar ger det mest kompletta skyddet med ett starkt skal i ett stycke och även käkskydd, vilket innebär att de ökar i vikt och går ner i komfort. Full Face hjälmar används främst av big mountain friåkare som kör snabbt och droppar stora klippor med risk att falla riktigt illa.

Guide till köp av skidhjälm

Detta var vår övergripande guide till att köpa en skidhjälm. Vi hoppas att den har varit givande och gjort det lättare för dig att välja rätt skidhjälm till första försöket. Det är viktigt att du är medveten om vilken hjälm du behöver och som passar ditt huvud samt stil. För att den inte ska besvära dig då du använder hjälmen hela dagen, är det viktigt att den är bekvämt och passar dina behov. För din egen säkerhet rekommenderar vi att alltid köra med hjälm.

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

 • Smith Optics

  Smith Scout Skidhjälm

  748,75 SEK
  3 färger tillgängliga

  Scout hjälmen från Smith är det senaste tillskottet på hjälmfronten. Hjälmen har med den inbyggda skärmen, massor av attityd och stil. Hjälmens Bo...

  Visa fullständig information
 • POC

  POC Fornix Skidhjälm

  1.498,75 SEK
  5 färger tillgängliga

  Den nya hjälmen från POC är en lätt, säker och välventilerad skidhjälm. Fornix är en in mold hjälm, vilket man enbart såg i toppklass hjälmar föru...

  Visa fullständig information
 • POC

  POC Fornix SPIN Skidhjälm

  1.686,25 SEK
  6 färger tillgängliga

  Fornix, klassikern i både form och funktion, är återfödd. Som en del av POCs helhjälmkoncept strävar de alltid efter att förbättra, även när d...

  Visa fullständig information
 • Sweet Protection

  Sweet Protection Igniter II MIPS Skidhjälm

  2.248,75 SEK
  4 färger tillgängliga

  Den lättaste och bästa freeride hjälmen från Sweet Protection med grym ventilation. Den mångsidiga hjälmen presterar bra tack vare dess avancerade...

  Visa fullständig information
 • More