Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Köp av skidor - Guide till val av skidor

Köp av skidor - Guide till val av skidor

Detta är vår guide som hjälper dig att välja och köpa skidor. Det är inte lätt att välja mellan olika skidor i och med det stora urvalet av skidsorter som finns. Vi vet mycket om skidor och har genom åren köpt och sålt ett flertal skidor. På så sätt vet vi vad du behöver veta om dig själv och din skidåkning, för att hitta de rätta skidorna till din skidsemester eller säsong. 

KOMPLETT GUIDE TILL SKIDKÖP 

SKIDLÄNGD

Sanningen är att det inte finns något magiskt formulär för att hitta den perfekta skidlängden till varje skida. Faktorer som höjd och vikt är två utgångspunkter, men det är flera saker som ska övervägas. Skidtyp, terräng och personliga preferenser är bara några av de saker som ska tas i beräkning. Den generella regeln är att välja en skidlängd som ligger någonstans mellan din haka och toppen av ditt huvud. Väldigt erfarna- och expertskidåkare kan välja skidor som är längre än dem själva. 

VAL AV SKIDLÄNGD

Här är en överskådlig översikt över våra rekommenderade skidlängder. Det finns flera grunder till att välja antingen kortare eller längre skidor. 

VÄLJA EN ANNAN SKIDLÄNGD 

Det kan det finnas flera olika anledningar till att välja en kortare eller en längre skida. En kortare skida är lättare att svänga med, men inte lika stabil som en längre skida. 

En carvingskida med en smalare midja och kortare svängradie kan köras kortare längder än en all-mountain eller freeride skida med en längre svängradie och bredare midja. Skidor med rocker är enklare att svänga med och kan köras längre jämfört med camberskida.

GRUND TILL ATT VÄLJA KORTARE SKIDOR (NÄRMARE DIN HAKA):

 • Du är nybörjare eller mindre erfaren skidåkare
 • Du väger mindre än genomsnittet för din längd
 • Du föredrar kortare och snabbare svängar 
 • Kör sällan snabbt 
 • Du vill ha en carving skida med camber och ingen rocker 

GRUND TILL ATT VÄLJA LÄNGRE SKIDOR (NÄRMARE TOPPEN AV DITT HUVUD): 

 • Du kör snabbt och aggressivt 
 • Du väger mer än genomsnittet för din längd 
 • Du räknar med att köra en del offpist 
 • Du vill ha en twintipskida 
 • Du vill ha en skida med rocker 

Alla dessa anledningar behöver givetvis inte uppfyllas för att du välja en längre skida, men det ger en bra överblick över vilka anledningar som gör att du ska välja en kortare eller en längre skida. 

De olika skidproducenter mäter inte alltid längden på samma sätt. Det är därför möjligt att en skida från ett märke är aningen kortare eller längre än samma längd från ett annat märke. 

NIVÅ

Även om den personliga nivån har blivit mindre relevant i förhållande till valet av skidor (på grund av de många nya skidteknikerna som har möjliggjort ett stort utbud skidor även för nybörjare) så är det fortfarande många funktioner som gör att diverse skidor passar olika bra till skidåkare på olika nivåer. 

NYBÖRJARE/LITE ERFARENHET 

Du som precis har börjat med skidåkning eller tränar på att sätta jämna och raka svängningar passar in under denna nivån. Typiska kvaliteter för en nybörjarskida inkluderar: 

 • Mjukare flex
 • Smalare midja
 • Mjukare kärna 
 • Cap konstruktion

Ideén bakom en nybörjarskida är att göra en skida som är enkel att svänga med och väldigt förlåtande om du gör fel. En skida med rocker i spets och svans, gör att det är mindre risk för att "fånga en kant" och hjälper till att inleda svängen. 

LITE ERFAREN/ERFAREN 

Huvudparten av alla skidåkare och skidor faller in under denna nivåindelningen. Oavsett om du föredrar att carva på pisten eller köra offpist. Dessa skidor är generellt lite bredare än skidor från kategorin nybörjare/lite erfaren. Skidorna har en starkare funktion och sandwich konstruktion. Beroende på skidtyp, kan skidorna från denna kategori ha en full camber, rocker eller en kombination av de två skidtyperna. 

ERFAREN/EXPERT

Oavsett val av terräng, är skidor i denna kategorin till mer aggressiva och duktiga skidåkare. Du hittar ofta lager av titan, kolfiber, bambu eller andra material som är inkorporerade för att ge en bättre prestanda i hög fart eller utmanande förhållanden. 

Erfaren/expert skidor är generellt sett styvare både i längdrättning och på tvärriktningen starkare än skidor till mindre erfarna skidåkare. De kan därför vara en utmaning vid lägre hastigheter. 

Skidor på expertnivå finns med en mängd av rockertekniker och utformningar, oavsett om du är på jakt efter carving, park, all-mountain eller offpist skidor. 

SKIDTYP OCH KÄNSLA 

Det är många faktorer som spelar in för att ge en skida dess egenskaper och prestanda. Det är särskilt tre element som spelar stor roll för dig som skidåkare: 

  • Midjebredd
  • Svängradie 
  • Typ av rocker

MIDJEBREDD 

Detta är ett mått för en skidas bredd på mitten (midjan) av skidan, vilket vanligtvis är skidans smalaste punkt. En smalare midja är lättare att ta från kant till kant under en sväng, medan en bredare midja ger bättre fart i puder och uppkörd snö. 

Du ser vanligtvis en skidas dimensioner skrivit med tre nummer, som berättar om bredden på spets/midja/svans. Dessa tal är alltid i millimeter. Ett exempel är 115/90/107 mm, där 115 är skidans spets, 90 är midjebredden och 107mm är svansen. 

SVÄNGRADIE 

Svängradie är skidans form som bestäms av dens spets, midja och svansbredd. Vanligtvis skrivet i meter. Ju smalare en skidas midja är i förhållande till dess spets och svans, desto kortare är en svängradie och desto djupare sidecut får skidan. 

En skida med en djup sidecut (kort svängradie) är gjord för snabba svängar, medan en skida med en mer blygsam sidecut (lång svängradie) svänger långsammare och är normalt sett stabilare vid högre fart. Flera moderna skidor kombinerar olika svängradie på samma kant. 

SVÄNGRADIE – TYP AV SVÄNG – TYP AV SKIDÅKNING 

  • < 16 m – Kortsväng – Carving
  • 17-22 m – Mellanlång sväng – Carving/all-mountain/park & pipe
  • > 22 m – Lång sväng – Offpist/big-mountain

ROCKER

Även om camber har varit på marknaden mycket längre än rocker, så klassificerar vi den som en typ av rocker för att göra det så simpelt som möjligt. Rocker är också känt som reverse camber, så du kan se camber som reverse rocker. 

CAMBER

Detta är den traditionella profilen för skidor och snowboards. Camber är en mindre uppåtgående kurva i mitten av skidorna, med sina fokuspunkter där en skida utan press ovanpå har kontakt med snön nära ändarna. 

Camber kräver en precisare start på en sväng och ger en extremt bra precision och kraft på preparerade pister och hårdare snö. Skidornas vikt ligger jämnt och det är en koncentrerad press på kanten från spets till svans, vilket resulterar i ett bättre kantgrepp och kraftigare "pop". Skidracers och freestyle skidåkare på högsta nivå föredrar vanligtvis camber skidor. 

Camber profil for ski

ROCKER

Rocker (också kallad reverse-camber) är som namnet antyder, en vänd camber. Alla skidor, rocker eller camber, blir en reverse-camber när de ligger på kanten. 

Uttrycket rocker är långt ifrån vattensport, där rocker är betydligt vanligare. Rocker skidor ger ett överlägset flyt i mjuk snö och gör det enklare att inleda en sväng med mindre möjlighet för att "fånga" en kant. Alla skidor blir generellt sett en aning bredare. 

Rocker hjälper till att göra de nya skidorna tillgängligare och manövrerbar för skidor på olika nivåer. Bredare skidor som är designade för offpist har ofta massor av rocker. 

Rocker skis

ROCKER/CAMBER

Rocker/Camber skidor blandar en traditionell camberprofil under foten med en långsträckt early rise spets. En teknik långt ifrån skidor med full rocker. Denna profil placerar den främre kontaktpunkten längre tillbaka från skidans spets, medan den bakersta kontaktpunkten förblir tätare på skidans svans. 

En spets med rocker ger bättre fart på offpisten och är lättare att svänga på hardpark medan camberprofilen under foten sänder ut energin från svängen på samma sätt som en skida med camber. Samtidigt ger det skidan ett rejält kantgrepp. 

Fler och fler all-mountain och offpist skidor byggs med den profilen. På grund av sin asymmetriska form är skidan med den uppbyggnaden inte gjord för att köra switch. Men om du är på jakt efter en aggressiv skida som ger bra fart på offpisten, utan att ge upp för prestandan på pisten, är skidan med rocker/camber ett bra val. 

ROCKER/CAMBER/ROCKER

Rocker/Camber/Rocker skida har kraften och den lekfulla känslan från rocker skidan, såväl som det förberedda kantgreppet från camber skidan. Kontaktpunkterna på skidan med denna profil är tätare i mitten av skidan. De ligger dock inte under foten. Camber profilen under foten ger en längre effektiv kant på hardpack och förbereder kantgreppet och stabiliteten. Rocker i spets och svans ger en förberedd fart på offpisten och skidan svänger lättare. 

Denna profil ger en lekfull känsla till parkskidor, kraft till puderskidor, överseende för nybörjare och mångsidighet för dig som bara vill ha ett par skidor. 

De flesta skidproducenterna erbjuder olika typer av rocker/camber/rocker som passar olika skidor. Det gör de genom att kombinera olika mängder av rocker/camber med olika bredd och sidecuts. 

camber profil ski

ROCKER/FLAT/ROCKER

Rocker/Flat/Rocker är en annan variant på rocker temat som ger en aning mer kantgrepp på hardpack och lite bättre "pop" än en full rocker skida, medan du vidhåller den enkla starten av svängen och bra fart. Skidornas prestanda ligger mellan en full rocker skida och en skida med rocker/camber/rocker. 

Rocker flat rocker

ANDRA KOMBINATIONER

Andra kombinationer av skidprofiler inkluderar flat/camber/flat skidor. Vi har gjort vårt bästa för att förklara de olika skidprofilen, men du bör hålla i åtanke att skidproducenterna kallar deras konstruktioner för en massa konstiga namn och alla har sitt sätt att beskriva en skidprofil på. 

VAD ÄR BÄST?

Ingen profil slår de andra och det är verkligen en fråga om personlig preferens. Oftast ger camber bättre kantgrepp och stabilitet på hard pack och hög fart. Rocker däremot, ger bättre fart i puder och mer förlåtande körning. Rocker kan vara bra till nybörjare då det ger en lättare start på svängen, medan mer erfarna skidåkare kan känna att de mister aningen stabilitet. 

TERRÄNG

Det finns en mängd skidkategorier och terrängen. Skillnaden mellan skidtyperna blir allt mer och mer urlakade, så du kommer att se att många skidor kan falla under flera kategorier. 

ALL-MOUNTAIN SKIDOR

Som namnet antyder kan all-mountain skidor åka över hela berget. Skidorna är designade för att kunna klara allt du tar dem ut i, vilket inkluderar puder, is, pister, tung snö, stela bergskanter och allt däremellan. All-mountain skidor är aldrig den bästa i en speciell terräng, men kan däremot klara allt. Om du vill ha en skida som du kan använda till allt, är en all-mountain skida det du ska välja. 

All-mountain skidor kommer i massor av olika former och bredder, som passar olika typer av skidåkare. Generellt har all-mountain skidor en mellanbred midja, som ligger omkring 80-110 mm. Nyckeln till att välja all-mountain skidor är att ta reda på hur du kommer att använda största delen av din tid på berget och vilken terräng du föredrar. 

Kom ihåg att det inte bara handlar om hur du åker, utan även vad du har för ambitioner kring din åkning. Lita på oss, dagens skidor kan hjälpa dig att bli en mycket bättre skidåkare. 

PUDER SKIDOR

Puder skidor är till de djupa dagarna. Om du föredrar att hitta puder i skidområden och på heliskiing, så är puder skidor för dig som vill ha den bästa farten. Puder skidor är breda och har en midja på +110 mm. Oftast har de en eller annan form för rocker eller earl rise, samt ett relativt mjukt flex.

Några puder skidor har unika sidecuts som omvänd sidecut. Spets och svans är inte alltid den bredaste delen av skidan. Idag är de flesta puder skidor också mångsidiga nog att klara blandade förhållanden och hårdare snö. 

FREERIDE SKIDOR

Freeride skidor är designade att ta sig an stora vägar med hög fart och droppa stora klippor. Skidorna kan variera i bredden, från helt breda puder-orienterade freeride skidor till smalare freeride skidor, som passar bättre till den uppkörda snön i skidområdet. Freeride skidor är vanligtvis styvare och väger lite mer. Det är alltid directional skidor med mer rocker i skidorna spets än svans. 

CARVING SKIDOR 

Till dig som föredrar den klassiska skidåkningen, att lägga en skida på kant och märka krafterna från den perfekta carving-svängen på en välförberedd pist. Carving skidor har en smalare midja, camber konstruktion och en kortare svängradie för snabba rörelse från kant-till-kant, responderande start på svängar och ett skarpt kantgrepp. 

Skidor som är till för nybörjare och lite erfarna i denna kategorin, är designade för att göra det lätt att lära sig att gå från plog till parallella svängar. 

TWINTIP SKIDOR 

Twintip skidor till park och pipe blir också kallade för freestyle skidor. Twintip skidor är till dig som använder huvudparten av din tid i snowparken. Om du gillar kickers, rails och jibs, så är det här du ska kolla. Traditionella twintip skidor har haft smalare midjor och full camber, men även den kategorin inkorporerar mer rocker och olika sidecuts. Alla dessa skidor har naturligtvis twintip, såväl som andra funktioner specifikt till snowparken. Tjockare och hållbarare kanter, hårda baser och butter zones. 

GUIDE TILL VAL AV SKIDOR 

De ovannämnda sakerna är det du ska vara uppmärksam på nästa gång du ska köpa skidor. Det är en massa saker du behöver överväga och det kan vara något av en djungel att hitta runt i. Vi hoppas dock att guiden har varit till din hjälp och att du hittar ett par skidor som passar för din nivå och bruk. 

Skulle du ha några frågor är du välkommen att kontakta Christian på +45 61616195 eller mail@blacksnow.dk

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Kommentarer

Sara från Blacksnow - februari 12, 2020

Hej Sebastian!

Vad roligt att höra! Riktigt kul att vår guide kunde hjälpa dig och den har onekligen fungerat bra då valet av Atomic Bent Chetler 100 är riktigt bra! En kanonbra skida som kommer ge dig många roliga stunder i och utanför pisten.

Safe turns!
Sara

Sebastian Sandberg - februari 12, 2020

Den här guiden hjälpte mig väldigt mycket faktiskt! Är en erfaren park-åkare som ska ta mig ut i off-pisten men vill köra all-mountain och har vart lite förvirrad kring val av skidor, känns mycket säkrare på mitt val (atomic bent chetler 100) nu efter att ha läst detta, tack black-snow!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

 • More
 • Salomon

  Salomon QST LUX Jr

  från 1.500,00 SEK
  3 färger tillgängliga

  För äventyrliga barn som vill utforska mer terräng runt resorten är QST MAX Jr S (och C5) lätt och har en profil designad för komfort och självfört...

  Visa fullständig information
 • Salomon

  Salomon TNT Ski 2019

  från Ordinarie pris 2.748,75 SEK
  från 1.500,00 SEK

  TNT är en bomb av nöje och krångel. Den fulla rockerprofilen gör det enkelt och förlåtande att åka på i parken. Men Woodcore-kärnan gör den till en...

  Visa fullständig information
 • Salomon

  Salomon E X-MAX JR S SKIDOR

  1.750,00 SEK
  1 färg tillgänglig

  Skidan är väldigt smidig och förlåtande. Det är det perfekta verktyget för medelstora skidåkare. Juniorskidan föredrar perfekt preparerade pis...

  Visa fullständig information
 • More
  More