Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Lär dig 6 stycken nybörjare MTB övningar!

Lär dig 6 stycken nybörjare MTB övningar!

Här kommer 6 bra MTB övningar som du kan göra mer eller mindre överallt. Du behöver bara din cykel och en smula fantasi. Vi kommer att beskriva alla övningar och vad du får utav dem. Samtidigt kan du se en underhållande och lättförståelig video med alla övningar. Det kan verka grundläggande, men vi lovar att det inte är enkelt och att du kommer få riktigt mycket utav dessa 6 MTB övningar.

Video 

Se videon för en demonstration av övningarna och få inspiration till hur de ska göras. Samtidigt får du en bra och grundlig förklaring till varför just dessa övningar är bra att träna på.

Ju bättre teknik du har desto lägre är risken att du ramlar och skadar dig, och du kan köra i högre fart. Det är helt klart en win-win situation att göra dessa övningar.

Track stand 

Färdighet: Förbättrar din balans vid låg fart. Rätt och slätt går övningen ut på att lära dig att hålla balansen på din cykel när du står stilla. Det kan du öva på genom att försiktig trycka på den främre pedalen när du står stilla. Det är ett effektivt sätt att träna balans på, som kan vara nyttigt för dig på ett teknisk spår eller när du kör med låg fart.

Obs. Om du vill byta till klickpedaler är detta absolut en övning som du ska behärska innan du byter. Tycker du att övningen är svår, kan du ta hjälp av en kantsten eller av bromsarna för att hålla balansen.

Balance thingy 

Färdighet: Lär dig att bli smidigare och mer rörlig på din cykel. Övningen kan se lite märklig ut och det kanske är svårt att förstå hur den hänger ihop med MTB. Dessvärre är alldeles för många för stela när de är på sin cykel. Att vara säker och rörlig på din cykel hjälper dig riktigt mycket. Denna övning gör att du kan utnyttja hela cykeln. Du får också bättre förståelse för hur du och din cykel fungerar ihop.

Tire splitting 

Färdighet: Lär dig att parera hinder på spåren utan att tänka. När man svänger med en cykel följer inte bakhjulet framhjulets linje. Det blir extra tydligt när man kör i en mer teknisk terräng, där det krävs små nätta svängar för att inte köra in något. Framhjulet kräver större svängradie jämfört med bakhjulet. För att träna din svängteknik, behöver du två hinder som du kan öva på att köra runt och igenom, utan att fram- och bakhjulet är i linje med varandra.

Tight turns 

Färdighet: Förbättra din teknik i att navigera svåra och snäva svängar. Snäva svängar är oftast en del av de flesta MTB spår. Det kan vara svårt att kom runt och ut ur en sväng i snäva svängar, utan att tappa fart eller komma ur ditt flow. Denna övning går ut på att du tränar på att göra snäva svängar för att utveckla din MTB teknik.

Kom ihåg: Träna på att svänga åt båda hållen. Det är viktigt att ta ut svängarna innan du attackerar en snäv sväng. Det gör att bakhjulet också kommer med runt. När du har tränat på snäva svängar med båda hjulen på marken, kan du göra samma övning samtidigt som du lyfter hjulen.

Ratcheting 

Färdighet: Ett halvt cykel tramp till teknisk terräng. Det är en bra teknik för tekniska passagerare, där du inte har möjlighet att ta trampa fullt ut. Genom att driva kedjan fram och tillbaka är det faktiskt möjligt för dig att göra framsteg på cykeln. Ratcheting kan också hjälpa dig i Track stand övningen.

Front wheel lift 

Färdighet: Kom enklare, säkrare och snabbare över rötter, stenar och stubbar. Det är en enkel övning/teknik som är extremt värdefull och effektiv på tekniska spår. Om ditt framhjul kommer över ett hinder kommer bakhjulet nästan alltid följa efter. Det är inte nödvändigt att kunna köra på bakhjulet, man ska bara behärska att kunna lyfta framhjulet över hindret. När framhjulet är över är det viktigt att vikten riktas mot framhjulet så att bakhjulet följer efter.

Ha så kul 

Vi hoppas att den här guiden och övningarna kan hjälpa dig att bli en mer stabil MTBare.

Bättre teknik är vägen till en bättre mountainbike upplevelse!

Föregående artikel Teamrider – Oscar Härnström
Nästa artikel Glöm aldrig detta på din MTB runda!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

More