Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Lavinsäkerhet II - Så överlevde Johanna lavinen i Japan

Lavinsäkerhet II - Så överlevde Johanna lavinen i Japan

Nozawa Onsen, Japan

Inledningsvis hade Japan levt upp till sina förväntningar och säsongen hade rivstartat med allt ifrån utgrävning av bilar, skottning som aldrig tar slut och djupt puder som man bara kunnat drömma om.

Hashtagen #japow användes frekvent på sociala medier och säsongarna kunde konstatera att de valt rätt skidort för vintern.  Men så kom det en period i mitten av februari då snöfallet försvann. Säsongarnas förväntan blev allt mer avlägsen och frustrationen efter de perfekta förhållandena blev mer och mer tydliga.När skulle snön komma tillbaka?

Men så kom en dag där alla kunde konstatera att snöfallet utanför fönstret var ett faktum. Väderprognosen delades vilt mellan stugorna och plötsligt kunde alla enas om att, äntligen var snön tillbaka.

Detta är Johannas berättelse, en före detta tävlingsåkare och numera passionerad skidentusiast, om när hon utlöste och räddades ur en lavin.

Jättedumpet hade lagt sig och alla var förväntansfulla på att återigen uppleva det midjedjupa pudret. Johanna, tillsammans med sin australiensiska vän hade gått upp tidigt och precis som vanligt hade de ställt skidorna i liftkön för att invänta öppning. Informationen hade gått ut om att på vissa ställen släppte snön mycket vilket gjorde att de kom överens om att bara åka där de hade åkt förut samt ta det försiktigt.

Väderförhållandena var bra med några minus och klar sikt. Känslan upp i liften var som vanligt full av förväntan och de första svängarna var lika drömmiga som väntat. Efter en snabb energipaus skråade de över till ett område där hanget var i en markant skogsränna. Både Johanna och hennes vän var välbekanta med området men trots det fick Johanna en lite dålig magkänsla.

“Jag visste att åket i sig inte var någon fara, men det var ändå någonting som kändes konstigt.”

Sen hände det bara.

Johanna åkte först och det dröjde inte länge innan hela rännan släppte och underlaget bara försvann.

“Fan, jag utlöser en lavin” skrek hon för sig själv och innan hon hann reagera tog snömassan tag i henne och hon tappade balansen.

“När lavinen går har jag bara en tanke i huvudet och det är: Hamna inte under snön! Men kort därefter får jag ett slag i huvudet och det är då jag inser, shit, det är inte bara snön som jag kan dö av.”

Johanna minns inte hur långt hon faller men efter ett till slag i huvudet tar det stopp och hennes kropp fastnar medan snön fortfarande rasar. Av ren reflex sträckte hon upp höger arm och under tiden snön täckte hennes kropp kunde armen ändå leda syre som gjorde att hon kunde andas. Sen blev det tyst och stelt och kroppen kändes som belagd i cement.

“Det enda jag kommer ihåg av tiden under snön är att jag av någon anledning känner mig lugn. Jag tror jag var i chock och kroppen gick in i något typ av sparläge. Jag kände mig tacksam över att jag inte kände någon snö falla längre och jag koncentrerade mig på att andas.”

Johannas vän, som sett hela lavinen uppifrån navigerade snabbt ner och fick syn på Johannas handske som lyckats nå ytan av snötäcket. Uppgrävandet gick ändå relativt snabbt och så fort hon kände att hon kunde röra sig igen grep paniken tag i henne.

“Jag fick panik och sa bara om och om igen ta mig upp, ta mig upp, fast jag redan var på ytan.”

Väl uppe ur snön insåg Johanna att hon tappat båda skidorna och stavarna och först när hon sätter sig ner tränger sig smärtan på. Hon kände sig mörbultad och omtumlad och helt okontrollerat började tårarna rinna. Johanna minns att hon grät ett bra tag och att hennes vän var tvungen att hålla om henne för att lugna andningen och efterreaktionen.

En skida och en stav hittades efter en stunds letande och väl på benen igen lyckades hon skråa på ett ben tillbaka till det patrullerande skidområdet. Väl i backen blev hon hämtad av en skoter och skjutsad till sjukhuset.

“Läkaren kunde konstatera ett trasigt knä och bone bruises men i övrigt var jag hel. Jag har aldrig känt mig så tacksam över någonting i hela mitt liv.”

Johanna berättar att timmarna efter olyckan var väldigt konstiga och att hon har visst minnesbortfall. Hon minns att hon var uppe i varv och hade svårt att sova och eftersom Japan är 8h före ville hon inte ringa hem till sin familj och väcka dem mitt i natten.

“Det enda som jag kommer ihåg tydligt är att jag åt upp en hela marabou för jag var så hungrig.”

Samtalet till familjen var svårt och Johanna hade gruvat sig för att ringa.

“Det var jobbigt att ringa och berätta vad som hänt och sen inte kunna visa mamma och pappa att jag fysiskt var okej.”

Tiden efter lavinen beskriver Johanna ändå som relativt stabil.

“Rent psykiskt blev jag återställd ganska snabbt efteråt och jag tänkte mest på hur tacksam jag var för att allting gick bra. Först mycket senare när jag kommit hem från Japan kom tankarna kring vad som skulle kunnat hända.”

Johanna är idag inte rädd för sporten utan har bara fått mer respekt. Hon åker aldrig utanför pisten ifall förhållandena är för riskfyllda och hon har lärt sig att lita på sin magkänsla. Hon är också väldigt tydlig med att om hon åker offpist ska alla inte bara ha utrustning, utan också veta hur den ska användas.

“Lavinutrustning är ett måste, men vet man inte hur den används är den värdelös och ger en falsk trygghet som kan vara farlig. Jag förstod först inte att lavinen gick och hann därför inte dra ur patronen.”

Idag är det nästan exakt  4 år sedan det hände och för Johanna är skidåkningen fortfarande hennes största intresse. Varje vinter fylls fortfarande upp med skidsemestrar i både Kanada och Europa och i år planerar hon att åka tillbaka till Japan.

“Skidåkning är fortfarande min största passion i livet, men den är inte värd att dö för”.

 


Johannas 3 viktigaste uppmaningar för äventyr utanför pisten:
  1. Lita på din magkänsla om någonting inte känns rätt, den stämmer alltid.
  2. Träna på att använda din utrustning minst en gång per säsong.
  3. Låt dig inte påverkas av grupptryck och påfrestningar från ditt kompisgäng, bedöm riskerna och ta smarta beslut.  
Föregående artikel Guide: Hitta den perfekta snowboarden med Jeremy Jones
Nästa artikel Lavinsäkerhet I - Fakta och myter om laviner

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

More