Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
MEET OSCAR WESTER

MEET OSCAR WESTER

RIDE LIKE OSCAR WESTER

Vi har samlat några av Oscars favoriter som han älskar att köra med. 

Se kollektionen här >> 

 
MEET OSCAR WESTER


VAR ÄR DU FÖDD OCH UPPVUXEN?

Föddes i Stockholm den 21 juni 1995. Växte upp i Täby och där bor jag fortfarande. 


NÄR BÖRJADE DU ÅKA SKIDOR?

Vi har alltid varit en sport familj, kanske framförallt på vintersidan. Så redan när jag var 2-3 år och så satte mamma mig i skidskola och så började jag med slalom när jag var 4-5 år.


NÄR BÖRJADE DU TÄVLA?

Jag slutade med slalom när jag var 9 år, och så började jag tävla småtävlingar i Åre och Sälen till att börja med direkt efter det. Det var verkligen längesen, jag tror det var 2004/2005 som jag tävlade första gången.


VILKET ÄR DITT LOKALA SKIDSTÄLLE JUST NU?

Det finns inget som är nära där jag bor egentligen. Men det blir Åre när jag är hemma. Så tar jag bara bilen upp. Det som är bra med Stockholm är också att jag är nära Arlanda, så att jag lätt kan flyga ner till Alperna också.


VILKEN ÄR DIN STÖRSTA PRESTATION HITTILLS?

Rent tävlingsmässigt så är det nog att jag har lyckats kvala in och köra 2 OS hittills, det är ändå en presentation i sig. Men resultatmässigt så skulle det nog vara vinsten i VM förra säsongen i Font Romeu. Det kändes stort. Jag hade kört så många världscuper men inte lyckats helt ännu, så det kändes riktigt kul!


VILKET TRICK GAV DIG DEN STÖRSTA "YEEEES- JAG KLARADE DET" KÄNSLAN?

Det var nog när jag gjorde backflip första gången. Jag var kanske 10 år gammal då. Min bror och jag byggde ett hopp i lössnö därhemma.. Han hade peppat mig jättemycket, för jag vågade egentligen inte, men så gjorde jag det i alla fall... Och det var hur skönt som helst. DEN känslan. 

Foto: @adamklingeteg


VILKET ÄR DITT "GO-TO TRICK"?

Switch Cork 5 skulle jag rent spontant säga för jag gör den så ofta.


VAD ÄR MÅLET, ALLTSÅ VAD SKULLE VARA STÖRST FÖR DIG? 

Jag tror att det är viktigt att ha mål, men det är faktiskt ännu viktigare att ha kul och känna att man vill göra det man gör. Om man kämpar för ett mål men inte har kul på vägen, då känns det inte värt riktigt. Så mitt mål är väl att utvecklas och ha så roligt som möjligt på vägen.

OM DU FICK VARA VILKEN SKIDÅKARE SOM HELST BORTSETT FRÅN DIG SJÄLV, VEM SKULLE DET VARA?

Oj, vet inte.. Henrik Harlaut kanske?

VAD HAR DU FÖR AMBITIONER TILL ÅRETS X-GAMES? 

Jag kommer köra så bra jag bara kan och verkligen försöka komma högst upp i både Slopestyle och Big Air. Det är första gången jag får chansen att köra båda grenarna, så det är verkligen en möjlighet att få något att hända. Det vore häftigt att ta en medalj i en av dem, eller båda! Det vore verkligen skithäftigt!

HAR DU NÅGRA ROLIGA PROJEKT SOM DU SER FRAM EMOT I ÅR?

Ja, jag ska nog till Chamonix och filma en del med min bror Jacob. Vi har planerat att bygga backcountry hopp och försöka sätta ihop något bra, både till hans egna projekt och även kanske till något eget litet filmprojekt. Vi får se hur det blir.


KAN DU BERÄTTA OM DIN BÄSTA PUDERUPPLEVELSE?

Puder… Det har jag ju från Chamonix i vintras faktiskt. Jag hade min första steep skiing upplevelse om man ska säga så. Vi åkte upp med en lift som heter Aiguille du midi, och sen skulle vi gå resten.
 
Jag vet inte exakt vart detta var, men vi var tvungna att först gå upp med stighudar och allting. Säkert en timme var vi tvungna att gå. Sen fick vi bootpacka väldigt brant, alltså jag hade aldrig gjort detta förut, så det var första gången och riktigt läskigt innan vi nådde toppen...

... Men så körde vi det där åket, och ja... Jag har aldrig åkt så brant och samtidigt mjuk och lätt puder. Det var helt sjukt faktiskt.

Jacob Wester fångade hela upplevelsen på film, se det här:

Föregående artikel MEET WOODSY
Nästa artikel Ride Green for Blacksnow

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält