Vi har fått många förfrågningar kring hur man tar med sig sin ABS ryggsäck på flyget. Förr var det ett större problem, men så är inte längre fallet. Men följ reglerna, annars kan det innebära problem. Guide till att ta med din ABS ryggsäck på flygresan.

Rekommendationer från ABS 

ABS Airbag som är den största producenten av ABS system, har varit uppmärksamma på problemet och på deras hemsida har de skrivit en guide om hur du får med din ryggsäck på flyget. Denna artikeln är byggd på information vi har hittat där.

Egna upplevelser med ABS och flyg 

Vi har fortfarande problem med att få med ABS ryggsäcken på skidsemestern. Är du osäker och inte vill satsa på att ta med den på flyget samt gå genom säkerhetskontrollen, kan du göra precis som oss. Vi tar vanligtvis ”bara” ut patronen från ryggsäcken och packar ner det hela i skidväskan. I en douchebag finns det massor av plats. Det har aldrig varit ett problem och det är enkelt att pilla ut patronen från ryggsäcken.

Rekommendationer från ABS 

Generellt sett är ABS ryggsäckar tillåtet ombord på flyget, enligt de generella reglerna från IATA (International Air Transport Association). Du bör dock vara klar över att IATAs regler är riktlinjer som de enklare flygbolagen kan välja att följa eller ej. Det är därför nödvändigt att få tillåtelse från flygbolagen som du ska flyga med.

Urklipp från IATA reglerna 

„Avalanche rescue backpack, one (1) per person, containing a cylinder of compressed gas in Div. 2.2. May also be equipped with a pyrotechnic trigger mechanism containing less than 200 mg net of Div. 1.4S. The backpack must be packed in such a manner that it cannot be accidentally activated. The airbags within the backpacks must be fitted with pressure relief valves.“

ABS rekommenderar att du kontaktar ditt flygbolag om att du har en lavinryggsäck med dig och bifogar urklippet från IATAs regler och databladet som matchar din patron. Databladet finns nedan:

Det är mycket viktigt att både patronen och handtaget checkas in tillsammans med din lavinryggsäck. Det kan vara till hjälp att skriva ut IATA tabellen och det riktiga databladet, och sätta det på din ABS ryggsäck. Detta är för att uppmärksamma användningen av din ryggsäck och tillhörande handtag för de anställda på flygplatsen samt flygen. Om du checkar in sakerna separat, kan du riskera att den ena eller andra blir konfiskerad.

När du reser till USA 

Reglerna är lite annorlunda från när du ska resa till eller från USA. Det är lite striktare i the US American Transportation Safety Administration (TSA), de tillåter inte cylindern med luft under tryck ombord på flygen. Innan du ankommer till flygplatsen ska du skruva av cylinderhuvudet från cylindern och lägga båda i en öppningsbar plastpåse.

Ta dem igenom TSA säkerhetskontrollen, så att båda delarna är synliga för medarbetarna. Efterföljande kan du skruva på huvudet på cylindern igen. Om cylindern är full och huvudet inte är avskruvat, kommer du inte att få lov att ta med det in på flygplatsen. Det gäller också för dig som har en mellanlandning på en amerikansk flygplats.