Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Skibums – Goda råd till jobb och boende

Skibums – Goda råd till jobb och boende

Vi har många år på nacken som ski bums och skulle vilja dela några av de erfarenheter som vi har gjort genom våra många säsonger. Vi har därför beslutat att ge dig en omgång goda råd för att hitta bostad och jobb i en säsong som ski bum.

BOSTAD OCH JOBB SOM SÄSONGARE

Ska du åka på säsong för första gången, kan det mycket väl vara svårt att kunna planera hela säsongen själv. Lyckligtvis behöver du inte oroa dig för mycket. Vi har en hel del goda råd redo till dig, och även om du inte får allt planerat, så borde det nog lösa sig om du är beredd att ta på arbetshandskarna.

VAR SKA DU TA VÄGEN

De flesta väljer att göra sin säsong i Alperna. De franska och österrikiska skidorterna är de mest populära bland ski bums, men du kan också åka till Italien, Sverige, Norge eller över Atlanten till USA eller Kanada. Det finns massor av möjligheter och det enda som hindrar dig är din fantasi. Men är det din första säsong så  är det lämpligt att välja en av de vanligaste destinationerna.

Populära destinationer

 • Val Thorens
 • Avoriaz
 • Val d’Isère
 • St Anton
 • Bad Gastein
 • Wagrain
 • Livigno

Dessa är några av de vanligaste destinationerna för danska ski bums och säsongare allmänt. Så här är ofta en bra gemenskap mellan säsongarna, men också mer konkurrens om jobben och boende.

after ski bum

Öl och after ski är naturligtvis också en del av säsongslivet

JOBB

Först och främst måste du välja om du vill arbeta eller inte. Har du tillräckligt med pengar sparade, kan du ta den ultimata säsongen utan arbete, men det är ett dyrt nöje. En skidsäsong som sträcker sig över 4-5 månader, kan lätt kosta över 50.000 kr. Så om du väljer att inte arbeta, se till att ha tillräckligt med pengar på kontot och hålla noga koll på din ekonomi. Har du ett jobb, då det finns flera sätt att göra detta:

 1. Den klassiska är att bli en skidlärare och därigenom tjäna sina pengar för att stanna. Det kan vara bra pengar att vara en skidlärare så basnivån är inte svårt att uppnå. Det finns också en bra sammanhållning mellan skidlärare. Det som talar emot är att du inte får mycket tid till egen skidåkning och riskerar att köra med en svans av små yngel.
 2. Att hitta ett jobb hemifrån. De svenska resebyråerna behöver massor av säsongspersonal och ser ut personal redan under sommaren. Du kan hitta jobb som guide, kock, servitör, bartender, städning, etc. Om du vill ha kontroll över ditt jobb innan säsongen startar, är detta rätt väg att gå.
 3. Att hitta ett jobb i skidområdet. Det sätt på vilket vi har funnit mest effektiva är att söka upp ett givet skidområde och sedan börja söka jobb. Det finns alltid gott om jobb att finna, och tar du dig ner lite innan starten av säsongen, kommer du förmodligen hitta något. Knacka på en massa dörrar och sök alla jobb du kan komma till hands.

VILKET JOBB ÄR BÄST?

Vi har haft många olika jobb i skidområdena och till skillnad från i Sverige, så är ett jobb som diskare definitivt inte det värsta du kan få. De är definitivt inte välbetalda och garanterat ganska hårt. Å andra sidan, det är enkelt och du arbetar på kvällen, så att du kan åka skidor under dagen och gå ut på kvällen. Mer än det finns det inte behov för på vintern.

LÖN

Du bör inte förvänta dig mycket av lön på en skidort och definitivt inte en säsong för att spara pengar. Lönen är ganska dålig, förvänta dig någonstans mellan 5 och 10 € per timme, om du inte är i Schweiz där lönen är högre men också dyrare att leva och ställs högre krav på personal. Får du jobb inom restaurangbranchen, kan du vara säker på att iaf minst en måltid ingår. Många jobb kommer också att ha lägenhet / rum som ingår i lönen. Det är ofta en riktigt bra idé att få boende ingår i lönen så är det på plats och det kan ge en högre timpeng.

SÅ FINNER DU JOBB SOM SKI BUM

Det finns många säsongare på ett fast antal arbetstillfällen. Ju större skidort, desto fler jobb men också fler om buden. Men det är inte alla som förstår vad det är en arbetsgivare söker, så det finns en god chans att snabbt komma till rätta med jobbsituationen, om du sticker ut från mängden och ger ett gott första intryck.

PROFESSIONELL FRAMTONING

När du är ute och söker jobb, oavsett om det är i en skidbutik eller om du knackar dörr, se till att ha ett seriöst utseende. Var leende och glad. Pröva dig fram på det lokala språket och vara villig att ha lite trevligare kläder. Det ger dig mycket bättre chanser än vanliga ski bums, som har sina gamla och slitna byxor på och stinker av sprit från gårdagens fest.

BOENDE

Nästa stora projekt är att hitta boende. Som med allt annat, måste dina förväntningar skruvas ner, och ganska långt ner. Den stora majoriteten av säsongare lever i ett litet rum tillsammans med en eller flera andra, så förvänta dig inte mycket lyx. Och ställ dig in på att vilja lära känna dina rumskamrater riktigt bra. Det finns företag som Season Housing , med vilka du kan boka säsongsbostäder genom. Så det är säkerställd för och du kan ha kontroll över bostadssituationen hemifrån.

KOLLEKTIV

Det är en annan viktig del av att vara på säsong. Du kan lika gärna låta dina starka åsikter stanna hemma och vara redo för en massa kompromisser. Om du ska bo i rummet med tre andra tjejer eller killar kommer man komma varandra mycket nära, som utan tvekan kommer att ställa stora krav på dig. Och det är jävligt viktigt att komma bra överens med sina rumskamrater. Annars blir det ärligt talat lite tråkigt i längden.

GEAR

Naturligtvis rekommenderar vi ha styr på utrustningen hemifrån. Med säsong späckad av skidåkning, kommer det att ställas stora krav på skidutrustningen, så det är viktigt att du har koll på allt du behöver under en fem månader säsong. Vi har haft många säsonger, så du behöver lite goda råd om utrustning, bostäder eller jobb, så är du välkommen att skriva ett mail till tobias@black-snow.se .

SKIDUTRUSTNING SOM BÖR VA MED

Det finns flera saker som du bör ha koll på säsongen också flera saker som du inte nödvändigtvis redan liggande i garderoben.

 • Lavinutrustning – Ett ​​måste för alla säsongare. Det kommer att finnas gott om puderdagar, och då är det viktigt att ha kollat över sin lavinutrustning och hur man använder den.
 • Skidhjälm – Säkerhet framför allt.
 • Skidunderställ och skidstrumpor – FLERA par. Det är inte säkert att du har möjlighet att tvätta varje vecka.
 • Tall Tees – Varför inte?

GÖR EN HANDEL HOS OSS

Vi är fortfarande ski bums och vet om någon till eventuella problem som kan va för att säkra finansieringen och få det hela att gå runt. Så om du står och trampar och ska ut på säsong, men något saknas i skidväg, så få tag på oss och låt oss göra en bra affär. Det viktigaste är att få en bra start på säsongen.

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält