Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Skidglasögon – Guide till köp av skidglasögon

Skidglasögon – Guide till köp av skidglasögon

Goggles eller skidglasögon är en av de viktigaste delarna av en skid- och snowboardutrustning du kan investera i. De är nästan lika viktigt som din jacka och dina byxor. Kan du inte se något ur dina goggles eftersom de är immiga eller har fel lins, är det lika förödande för din dag som några smärtsamma skor eller kalla fingrar.

Stort urval av goggles

GUIDE TILL SKIDGOGGLES

Mer än bara skydd

Alla goggles och skidglasögon ger ett grundläggande skydd mot kyla och vind, men om du ser förbi dessa grundläggande funktioner, finns det mycket mer att leta efter och fundera på: vilken typ av linser, linsfärg, byte av lins, ramstorlek och passform. För att hitta rätt goggles för dig, kommer vi i denna guide för att köpa goggles och skidglasögon se på de funktioner som du bör kolla efter när man köper nya glasögon. Detta är vad vi ser på:

Goggles linser

Den största skillnaden mellan goggles är linserna. Linserna ska va funktionella och ge dig klart sikt i alla väder. Vi kommer att göra det enkelt för dig genom att dela upp det i olika delar som linstyp, linsfärg och andra funktioner som anti-imma och bländskydd.

Linstyp

Det är två olika typer av linser som du kan välja mellan när du väljer dina nya goggles.

Cylindriska linser

Dessa linser är böjda i horisontalplanet, men platta i det vertikala planet. Cylindriska linser ger bra prestanda till en lägre kostnad.

Sfäriska linser

Sfäriska linser är böjda på både horisontella och vertikala planet runt ansiktet. Det kommer att ge gogglarna en rundare och stilfullare look.

Förutom konstruktionsfördelar, så det finns betydande fördelar jämfört cylindriska linser.:

 • Perifera seendet
  Med en större linsareal kommer goggles med en sfärisk lins göra att du kan se mer ovan och nedan dig, det ger också en bättre syn i sidan.
 • Bländning
  har skapats anti-glare modifikationer till många cylindriska glasögon, men oavsett hur bra den är gjord, så har de cylindriska linserna alltfler punkter på ytan där solljuset träffar och skapar blinda fläckar. Sfäriska linser har däremot uträknade kurvor för att minska bländning.
 • Distortion
  De platta kanterna på en cylindrisk lins kan ge optisk förvrängning på vissa vinklar medan sfäriska linser ger bättre optisk prestanda. De flesta tillverkare gör sina sfäriska linser i färdiga formar, vilket innebär att de kan skapa avsmalnande linser (där plasten är tunnare ju längre från centrum av linsen, för att låta ljuset träffa ögat naturligt) hela vägen runt linsen. Tillverkarna har utvecklat metoder och tekniker för att minska distorsion i cylindriska linser, men de sfäriska linserna är fortfarande det bästa för forvrængsfrit sikt runt i linsen.
 • Undvik imma
  Det finns mer luft mellan ansiktet och kylan utanför med en sfärisk lins, vilket innebär bättre isolering och luftflöde. Vilket kan översättas till mindre chansför immiga glasögon.

LINSFÄRG / TONING

Det finns inget värre (eller farligare) än att ha dålig sikt på puderdag eller bli förblindad av starkt solsken. Det finns ett stort urval av linsfärger att välja mellan som varierar från märke till märke, och även en färg kan matcha din jacka bättre, så är varje färgfilter annorlunda och erbjuder unika fördelar i alla dess väder- och ljusförhållanden.

 • Synligt ljus
  Mängden ljus som en goggle lins tillåter att släppa genom linsen, kallas synligt ljus (VLT) eller Rate of Transmission (ROT) (I resten av artikeln kommer vi hålla oss till VLT). VLT är andelen ljus som tillåts genom en viss lins, kommer alltid att vara ett värde mellan 0% och 100%.
 • Linser för platt ljus
  Vissa linser är konstruerade för att prestera mycket bättre i svagt ljus med dålig sikt, som när det snöar, är dimmigt eller platt ljus. Dessa linser tillåter att en högre procentandel av ljuset att tränger in. Dessa linser kommer att ha en högre VLT. Typiska färger för linser som är bäst i dålig sikt är gult, rosa och blått, som har en VLT någonstans runt 60-90%.
 • Solskens Linser
  Övriga linser kommer att prestera bättre på soliga dagar med skarpare ljus där det handlar mer om att hålla ljuset ute. Dessa linser har en lägre VLT procent och förekommer i mörkare färger som svart, grått och guld, ofta har de också speglade linser. Linser för solsken har en VLT någonstans runt 5-20%.
 • Allround lins
  Naturligtvis finns det även linser i mitten av spektrumet som presterar ganska bra i alla ljusförhållanden och är bra om ljuset ändras under dagen. Varje tillverkare erbjuder ett brett utbud av linsfärger och toning för soliga dagar, snöstorm och allt däremellan.

FLERA LINSER

Hur många linser behöver du? Många klarar sig med bara några bra linser. Till exempel, om du vet att du bara kör när solen skiner, så kommer det definitivt att räcka med en mörk lins. Men ska du köra i alla sorters väder, är det bäst med två par googles, eller ett par med olika linser som snabbt kan bytas ut.

Utbytbara linser

Ju mer tid du spenderar i bergen, desto fler olika väderförhållanden du kommer att stöta på. Har du flera linser till hands, kan det hjälpa till att maximera sikt och performance genom dagen.

I verkligheten kan ingen gogglelins ge optimal sikt genom hela spektrat av ljus och väderförhållanden. Även om de flesta glasögon tillåter linsskifte (extra linser säljs vanligtvis separat).

Alla tillverkare har successivt kommit på smarta sätt att ändra linser snabbt på, så att du kan byta på språng. Goggles med snabbt linsbyte är vanligtvis dyrare, men ger dig möjlighet att byta linser snabbt och där förljer en extra lins med på köpet. Med utbytbara linser kan du snabbt växla till en mer optimal linsfärg utan att behöva släpa ett extra par goggles med runt i ryggsäcken.

Prissänkta goggles

Linsteknologi

Förutom linstyp och färg, har goggletillverkare lagt till fler funktioner i sina goggles och linser för att få dem att prestera bättre. Några linsfunktioner du bör vara noga med:

 • UV skydd
  Alla googles bör ha 100% UV-skydd för att skydda dina ögon från skadliga UV-strålar . Intensiteten i UV-strålar ökar på högre höjd. Förutom att skydda mot skador på näthinnan, så som fungerar de mot trötthet i ögonen.
 • Spegellinser
  En spegelbeläggning på utsidan av linsen reflekterar en större del av lluset än i linser utan spegelbeläggning. När mindre ljus tränger igenom en lins, blir det mindre bländning och ökad visuell klarhet i ljusa förhållanden. Du får också den feta Top Gun flygare looken, även om vi rekommenderar att du tar av dina spegelglas goggles när du vistas i baren.
 • Polariserande linser
  när ljuset reflekteras på vissa ytor, kan det reflekteras med en högre intensitet i vinklar, som ligger vinkelrätt mot ytan. Genom att agera som ett filter för vertikala ljusstrålar är polariserade linser med bättre att sålla bort reflektioner långt mer effektiv än en vanlig spegellins. Allt medan det också förbättrar optisk klarhet och ökad kontrast och definition. Polariserande linser är bra för vintersport och minskar trötthet och slitage på ögonen.
 • Dubbel lins
  Alla våra goggles har en dubbel lins, vilket ger en termisk barriär som minskar imma på goggles betydande, jämfört med goggles med endast en lins. En enda lins är helt enkelt inte bra nog för skid- och snowboardglasögon.
 • Anti-imm beläggning
  En hydrofob kemisk behandling i en lins som kan minska att en goggle blir immig. Vissa beläggningar är mer hållbara än andra. Var noga med att läsa tillverkarens instruktioner, eftersom vid felbehandling finns risken att du skrapar bort imbeläggningen.
 • Fotokromatiska linser
  Dessa linser anpassar sig automatiskt till förändrade ljusförhållanden och blir mörkare när det är starkare Ultraviolett (UV) ljus och blir ljusare när det är mindre UV-ljus. Den främsta fördelen med denna typ av lins är att det automatiskt anpassar sig till förändrade förutsättningar, vilket gör fotokromatiska linser extremt mångsidiga. Tyvärr anpassar fotokromatiska linser sig inte direkt. Det kan ta flera minuter innan linsen har justerats till det förändrade ljuset.
 • Ventilation
  Du kan räkna med goggles av all kvalitet har ventilation, men det finns definitivt några som är bättre än andra. Som en tumregel, kan du räkna med att mer ventilation är bättre för att förhindra imma. Det är viktigt att kontrollera att ventilationssystemet i dina goggles ärkompatibelt med din hjälm, så hjälmen inte kommer i vägen och blockerar ventilationen i dina goggles.

GOGGLE FRAMES

Framen på dina goggles är oerhört viktigt att få dina goggles att prestera optimalt. Goggle frames finns i en mängd olika storlekar och form. I grund och botten har en goggle frame dock tre jobb:

 • Håll linsen på plats
 • Håll snön ute
 • Sitta bekvämt på ditt ansikte

Varje ram ska kunna klara de två första uppgifterna, så den avgörande delen är komfort. Här är några saker du bör hålla ett öga påmed goggle frames.

FRAME SIZE

De flesta vuxna kan bekvämt passa olika stora glasögon, men vi ger ändå några allmänna riktlinjer. Ett enkelt sätt att bedöma vilken ramstorleken att välja, är att det passar ofta storleken på ditt huvud. Det innebär således:

 • Skidhjälm I S – Liten ram
 • Skidhjälm i ML – Medium ram
 • Skidhjälm i L-XL – Stor ram

Detta är ett mycket allmänt sätt att bedöma på, men kan fungera utmärkt som en riktlinje. Vi vill också berätta lite mer om ramstorleken, så kan du bättre bedöma vilken storlek som är rätt för dig.

 • Liten – Denna storlek är lämplig för barn och ungdomar, och vuxna med mindre ansikten
 • Medium – Medelstora goggle ramar passar de allra flesta. Det bör noteras att de flesta googles är unisex modeller förutom de få som har mycket feminina färger och former.
 • Stor – Främst avsedd för kvinnor som har en större yta eller söker mer utrymme mellan ansiktet och linsen.

Goggles till kvinnor

Goggles till man

Andra frames

Det finns även andra alternativ än de vanliga storlekarna för dem som har särskilda önskemål för dina goggles.

 • OTG (Over the Glasses)
  OTG goggles är utformade för att ha plats för dina receptglasögon under gogglarna. Det är ett mycket billigare alternativ än att köpa en goggle med en speciell lins med styrka. OTG glasögon är djupare än vanliga glasögon och rymmer skanklarna på dina glasögon. Dina glasögon bör inte kunna röra sig under gogglarna och det ska inte vara något obehag eller tryck från dina glasögon på näsan eller tindningar. Prova dem och vara säker på att allt passar ihop.
 • Oversized
  Storlek spelar roll, och inte bara på grund av passformen. Många tillverkare gör överdimensionerade goggles för att ge dig ett större periferärt seendet. Inte alla passar i en överdimensionerad goggle, liksom alla hjälmar är inte kompatibla med överdimensionerade goggles. Genom att ha en större goggle, får du mer lins och mindre ram, vilket ger dig en widescreen bild av ditt vinteräventyr. Denna stil och ramstorlek ger dig ett bättre synfält, både horisontellt och vertikalt, vilket ger bättre periferärt seendet (enormt bra för snowboard) och en bättre bild av vad som är under och ovan dig (bra på branta sluttningar). Om du är i parken och tränar nya flips eller spins, då är tunnare ram också en fördel eftersom det ger dig en bättre chans att se landningen. Även om du håller dig till de flackare sluttningar, ger det större synfältet att du kan se faror och andra turister som kommer från sidan innan det blir riktigt farligt.

Andra features

Eftersom allas ansikten är olika, är goggle fit oerhört personlig och viktig att ta hänsyn till när du köper goggles. Frame form och storlek, stoppning och strapen spelar alla en viktig roll i komforten på en goggle.

 • Face foam
  Kontrollera så att dina goggles följer formen på ditt ansikte, så att du får en passform utan tryckpunkter. Det bör inte finnas något mellanrum mellan foamen och ditt ansikte, där snö och vind kan tränga in. Du ska ha en konsekvent, bekväm passform hela vägen runt dina goggles. Om goggles pressar på ansiktet eller på något sätt sitter obekvämt, är det nog inte rätt fit för dig.
 • Goggle strap
  När du kännerpå  och ser efter några goggles som passar ditt ansikte, bör du också leta efter justerbarhet av bandet. Du bör se till att du kan justera strapen, ibland med en clip, ibland med ett spänne. Du måste kunna justera remmen så gogglarna sitter säkert på ditt ansikte utan att vara alltför snäv. Om du kan spänna strapen hela vägen in och gogglarna fortfarande sitter löst i ansiktet fungerar inte modellen för dig. Bredare straps är lättare att justera och tenderar att sitta kvar på plats. En snabb notis, om du köper glasögon till barn, har vissa barngoggles inte justerbara remmar. Det är en viktigt detalj, så barnet har utrymme att växa i ett par goggles.
 • Hjälmkompatibilitet
  När du vurderar om ett par glasögon har rätt passform, så ska du också se till att de passar med din hjälm eller mössa, både vad gäller. performance och estetik. Dina goggles ska sitta bekvämt på ansiktet med strapen runt hjälmen. Om det sitter för nära ditt ansikte eller deformeras när bandet är tight, prova en annan modell. Vissa glasögon har förlängningar av ramen, för att ge en bättre position för strapen på utsidan av hjälmen. De flesta goggles är hjälmanpassade, men det kan finnas problem med för stora sfäriska goggles och för små goggles kan leda till luckor mellan goggles och hjälm.

PROBLEM MED FIT OCH LÖSNINGAR

Om det är något fel med passformen på dina goggles, kan du använda följande för att bedöma vad problemet är och få möjliga lösningar.

 • Tryck på den yttre delen av ögonhålan
  Gör dig detta, då den givna goggle för smal och du bör hitta en med en bredare frame.
 • Klämmer näsbryggan
  Det första du kan göra är att försöka dra åt remmen, vilket kommer att göra glasögonen sitter lite högre i ansiktet. Gör det inte, då kan du prova en goggle med en mindre fit eller en modell med annan design på näsbron.
 • Mellanrum vid näsbryggan
  Det första du bör prova är att lossa remmen lite och bedöma om du kan sätta gogglarna lite lägre på ditt ansikte. Fungerar inte det, så ska du leta efter en goggle med en bredare bro.
 • Klämmer på tindningarna
  Prova först lossa bygeln lite och känn efter huruvida det avlastar tindningarna. Gör det inte det, ska du leta efter några bredare goggles.

GUIDE TILL GOGGLES

Vi hoppas att du får användning av den här guiden för att köpa skid- och snowboardglasögon. 

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

 • Appertiff

  Appertiff CRB Goggles

  998,75 SEK
  5 färger tillgängliga

  Fet goggle från Appertiff med en sfärisk lins i en stealth look. En goggle som gör det den ska, utan att kompromissa med stil och funktionalitet. K...

  Visa fullständig information
 • Appertiff

  Appertiff DWG Goggles

  748,75 SEK
  4 färger tillgängliga

  En all-time favoritmodell från Appertiff. Dawg modellen är din klassiska shred-goggle. Med en extra lins till mulet väder, kan du med säkerhet välj...

  Visa fullständig information
 • Spy Optics

  Spy Bravo Goggles

  Ordinarie pris 2.498,75 SEK
  från 1.500,00 SEK
  2 färger tillgängliga

  Spy Bravo är en teknisk och avancerad skid - och snowboard-google med många coola funktioner. Det har ett enkelt utseende som kompletterar de tekni...

  Visa fullständig information
 • More
  More
 • Spy Optics

  Spy Bravo Goggles

  Ordinarie pris 2.498,75 SEK
  från 1.500,00 SEK
  2 färger tillgängliga

  Spy Bravo är en teknisk och avancerad skid - och snowboard-google med många coola funktioner. Det har ett enkelt utseende som kompletterar de tekni...

  Visa fullständig information
 • More
 • Spy Optics

  Spy Bravo Goggles

  Ordinarie pris 2.498,75 SEK
  från 1.500,00 SEK
  2 färger tillgängliga

  Spy Bravo är en teknisk och avancerad skid - och snowboard-google med många coola funktioner. Det har ett enkelt utseende som kompletterar de tekni...

  Visa fullständig information
 • More