Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Skidhandskar – Så håller du fingrarna varma

Skidhandskar – Så håller du fingrarna varma

Vi har alla provat på det, att frysa om fingrarna på skidsemestern. Det finns inte mycket som är värre än det. Det finns som tur är tips för att undvika det. Här i guiden får du våra bästa råd för att hålla fingrarna varma. Följer du guidens råd, kommer du att kunna hålla dina fingrar varma under skidvantarna, även de kallaste dagarna.

Därför får du kalla fingrar 

Fingrarna blir kalla om de inte har tillräcklig isolation och skydd omkring fingrarna, eller om man har exponerat sina nakna fingrar för vädrets infall. I en kall och blåsande miljö, kommer oskyddade fingrar snabbt bli iskalla och när de väl är nedkylda, tar det riktigt långt tid för de att återhämta sig. Det gäller att alltid skydda fingrarna mot kylig vind, utan att bli för varm.

Inspiration från skidkläder 

För att hålla fingrarna varma, kan det vara en riktigt bra idé att låta sig inspireras av sättet man klär sig i skidkläder. Med skidkläder har det i många års tid varit känt att man ska klä sig efter lager på lager metoden (komplett guide i länken). Då man är iklädd flera lager, har varje lager sin funktion. Innerst har man skidunderkläder, mitterst isolerande lager och ytterst är ett vind- och vattenavvisande lager.

Likadant kan du göra med skidhandskar. Jag garanterar att det kommer att hjälpa dig att hålla värmen, även de kallaste dagarna i vårt svenska eller norska fjällar.

 

Foto: Christoffer Sjöström

Lager-på-lager i skidhandskar 

När du ska klä dig i efter lager-på-lager principen med skidhandskar, ska du tänka någorlunda likadant. Det är dock inte helt detsamma, då man oftast inte svettas särskilt mycket på händerna.

Här kommer en snabb introduktion till hur du med skidhandskar klär dig efter lager-på-lager metoden. Längre ned kommer en längre beskrivning av varje lager. Innerst har du ett skyddande och isolerande lager, typiskt sett en innerhandske i ull. Det mittersta lagret är också ett värmande lager, samtidigt som du kan använda det när du ska utföra lite arbete. Det sista och yttersta lagret har extra vind-, vatten- och väderskyddande lager. Ett skyddande lager som ser till att de inre lagren inte blir blöta.

Innerhandsken 

En tunn innerhandske (på engelska heter det liners) i ull eller fleece, ger extra värme under handskarna. Du ska dock vara uppmärksam på att det fortfarande ska finnas plats till innerhandskarna. Om dina vanliga handskar plötsligt sitter för tajt, så förlorar du en del av den isolerande effekten och då blir det irrelevant. Har du plats, ger det däremot en ordentlig extra värme.

Därutöver är innerhandskarna bra när det är riktigt kallt och till varma dagar. Under kalla dagar kan du med ett par innerhandskar undgå att exponera din hud för kalla vindar, vilket gör att kroppen inte behöver åter uppvärma fingrarna varje gång du har tagit av handskarna. Varma dagar eller till hiking, kan innerhandskarna användas på egen hand som en tunn handske.

Skidhandsken 

Den primära handsken ska fortfarande vara skidhandsken. När du väljer handske rekommenderar jag att du väljer en som under kalla dagar kan stå på egna ben. Det vill säga att du kan använda handskarna utan innerhandske eller skallager. Därutöver bör du välja ett par tåliga handskar, isär om du kör freeride eller freestyle där handskarna ofta kommer i kontakt med terräng som inte är snö.

Material 

Det finns massor av olika material till skidhandskar. Allt beror på vilken producent du köper ifrån. En av mest populära materialen i skidhandskar är utan tvivel läder, som kommer i olika former och typer. Typiskt sett fungerar läder riktigt bra till skidhandskar, eftersom det är vattenavvisande (med sina begränsningar, se note), slitstarkt, ger bra värme och är snyggt. Därutöver kommer handskar också i syntetiska material som är tillverkade på samma sätt som yttre lagret på skidkläder, där du har flera lager och ett membran som håller vattnet ute.

Note:

Läder är vattenavvisande till viss del. Om handskarna är mycket i snön, för att du exempelvis ska skotta snö eller något annat där snön trycks in mot lädret, bör du välja en handske i ett syntetiskt material eller använda en ytter handske. När snön trycks in mot lädret, kommer dess vattenavvisande egenskaper inte längre att fungera, och det läcker då in vatten i handskarna. Så länge det inte läggs någon press på läderhandskarna, avvisar lädret fukten.

Avtagbar innerhandske 

En avtagbar innerhandske är inte ett måste, men det kan vara en bra idé. Med en avtagbar innerhandske är du mer flexibel med temperaturen i dina handskar, eftersom du kan ta ut innerhandsken eller byta ut den mot en tunnare. Hemma kan du lättare torka och varma handskarna, genom att separera de två delarna från varandra. Å andra sidan är handskar med fast foder en fördel, eftersom de är behagligare och mjuk.

Skalvante

En skalvante är ett tunt skallager, med ett kraftigt membran som skyddar mot vind och väder. Det ger extra vatten- och vindavvisning, samtidigt som luften blir mer stillastående och därmed isolerande luft omkring dina händer. Hestra ger ca. 30% extra värme till fingrarna.

Note: En skalvante är en av mina bästa investeringar inom utrustning, som jag någonsin har gjort. De ger en extrem mångsidighet och ser till att du inte får genomblöta handskar. Samtidigt är det en perfekt accessoar till hiking och skid touring i skiftande och kallt väder.

Storlek 

När du ska välja storlek på dina skidhandskar och är osäker på vilken storlek du ska välja, så rekommenderar vi att du väljer den stora storleken. Om du väljer ett par handskar som är för små, mister du en del av den isolerande effekten och får kallare händer. Därför är det bättre om du väljer en större storlek, för att få mer stillastående och isolerande luft inne i handsken.

Video

Avslutning 

Har du efter att ha läst guiden och sett videon ovan, fortfarande frågor gällande skidhandskar eller liknande, så är du mer än välkommen att skriva ett email till oss på mail@black-snow.se, så svarar vi snabbast möjligt på det.

Föregående artikel Blacksnows 20 mest populära julklappar
Nästa artikel Guide till köp av skid -och snowboardkläder

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält