Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Skidstavar längd – Hitta den rätta längden på stavarna

Skidstavar längd – Hitta den rätta längden på stavarna

Dina skidstavar är en stor del av din skidåkning. Fråga bara någon skidlärare om stavisättning och de kan berätta i timmar om vikten av en god stavteknik. Skämt åsido, men om du kör i parken, i pisten eller offpist, så är dina stavar viktiga. Här är vår guide till rätt längd på stavar.

HITTA RÄTT LÄNGD PÅ SKIDSTAVAR

Det är som jag sagt, viktigt med ett par skidstavar i rätt längd. För att testa längden på dina skidstavar kan göra följande:

  • Stå helt upprätt med armarna längs sidorna
  • Vänd dina skidstavar, så handtaget är på marken
  • Ta tag i skidstaven precis under trugan
  • Om armarna är parallella med golvet, det vill säga i 90 graders vinkel, så har stavarna den perfekta längden

Om du är osäker på längden, så vi rekommenderar att du väljer den kortare modellen. Längre stavar kan få dig att stå lite för högt över skidorna i stället för att komma ner mot knäna, som är bättre för din skidåkning.

FÖR PARK

Ska du köra mycket i parken så kan du utan problem gå för att köpa kortare stavar, som är ungefär 10-20 cm kortare än normalt. Det blir både lättare och ser bättre ut när du roterar, grabar och kör på rails.

FÖR OFFPIST

Är du offpistentusiast rekommenderar vi att köpa stavar i en längd som du hittar med 90 graders metoden. Du kan dra nytta av att köpa teleskopstavar till offpiståkning. Det ger dig en möjlighet att öka längden om du måste staka längre sträckor. Med längre skidstavar kan du driva ut långt mer effektivt, medan du får nytta av att ha ordinär längd på stavarna vid normal åkning.

TELESKOPSTAVAR

Är du lite osäker på vilken längd du behöver, eller vill kunna förlänga staven till traverseringar, vandringar eller Randonnee skidåkning, så du kan titta på teleskopstavar. Med en teleskopstav, kan du variera längden tills du hittar den längd som passar till åkningen. Samtidigt kan du mer effektivt och behagligare tura upp på berget och sen köra dig tillbaka till skidområdet.

SKIDSTAVAR LÄNGDGUIDE

Vi hoppas att denna guide har kunnat hjälpa dig att hitta rätt längd på skidstavar. Det är viktigt för din skidåkning att ha rätt längd på stavarna.

 

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält