Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Snowboard tech – Hur är en snowboard uppbyggd?

Snowboard tech – Hur är en snowboard uppbyggd?

Du kanske har en snowboard hemma som du använder ett par gånger om året… Har du någonsin tänkt på hur mycket arbete och teknologi som ligger bakom den? I detta inlägg kommer vi att försöka göra dig lite klokare på de teknologiska aspekterna av snowboardvärlden. Det hjälper dig att förstå varför din bräda gör som den gör ibland och förhoppningsvis kan du lära något nytt!

Hur är en snowboard konstruerad?

Snowboardproducenter konstruerar deras snowboard på deras helt egna sätt. Strukturen är dock mer eller mindre likadan. Flera olika lager är lagt ovanpå varandra, därefter pressas de samman till den önskade formen vid hög värme.

Bild från Mechanicsofsport.com

Sidewall

Är kanten längs snowboarden. Deras konstruktion baseras på hur lagerna på snowboarden är sammansatta. Detta har naturligtvis en effekt på hur snowboarden kör.

Cap konstruktion:

Fiberglaset och topsheet lagerna är vikt ned över kärnan för att försegla kanten. Detta gör att brädan väger mindre. Denna typ av konstruktion är inte så vanlig bland snowboards idag.

ABS Sidewall:

Alla lager ligger rakt och man har istället använt sig av en ABS/Sandwich konstruktion för att beskydda kärnan. ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) är en slitstark och värmeresistent plasttyp som passar vid snowboardtillverkling pga dens egenskaper. Även LEGO är tillverkat av ABS-plast. Denna konstruktion lämpar sig till freeriding, när du pressar ordentligt på kanterna i svängarna.

Half-cap konstruktion:

Är en hybrid av de två ovan. Här är fiberglaslagret lagt runt om kärnan och topsheetet ligger halvvägs runt, där det möter sidewallen. Det är en ganska lätt konstruktion som ger ett bra tryck på kanterna. Denna typ ses normalt på de dyrare brädorna.

Core

Är snowboardens hjärta. Det är här som de flesta av brädans karaktärsdrag så som styrka, pop och flex kommer ifrån. Det är även kärnan som de andra materialen sitter fast på.

Core material

De flesta kärnor är konstruerade av laminerat trä som exempelvis bok, björk, asp eller bambu. Trä är bra på att hålla formen och det har dessutom en naturlig vibration och dämpning som passar väldigt bra till snowboards.

Kärnan kan vara gjord av många olika material:

 • Carbon (kolfiber) – Lätt men samtidigt väldigt starkt och bra under press. Men som mycket annat med carbon i konstruktionen, kostar det mer.
 • Kevlar – Starkt, ganska lätt och dämpar bra.
 • Aluminium – Används för att förstärka brädan utan att göra den mycket tyngre. Materialet dämpar dock inte lika bra.
 • Skum – Används inte så ofta längre då det inte håller formen så bra. Nu används det främst på ställen där brädan inte får så mycket tyngd.

Core konstruktion

Kärnan är uppbyggd av laminerat trä som går igenom hela brädan. Trät kan vara av olika sorter och kan arrangeras i olika mönster. Vissa ställen på brädan kan också vara ersatta av andra material som exempelvis skum.

Kombinationen ger snowboarden olika styrkor, flex och vikt. Exempelvis kan det finnas mer flex i mitten av brädan än under bindningarna. Alla lager limmas ihop. Ofta blir material som carbon och bambu limmat fast i denna process. De olika kombinationerna ger snowboarden sina karaktärsdrag.

Fiberglas lager

Är till för att ge brädan styvhet så att den håller formen. Det finns två sätt att applicera glasfiber:

 • Bi-axial wrap – Glasfibret vävs ihop i en 90 graders vinkel. Detta ger ett lätt, men pålitligt lager.
 • Tri-axial wrap – Glasfibret vävs ihop i +45 och -45 graders vinklar. Detta ger även ett lätt och pålitligt lager, men det ger samtidigt en större vridningsstyvhet och respons än Bi-axial wrapen.

Här kan du se ett exempel på hur en core kan vara uppbyggd. Just denna core tillhör en Capita Mercury 2017.

Bild från Capitasnowboarding.com

Top Sheet

Är det översta lager på brädan där dina bindningar är fastskruvade. Detta lager har till uppgift att beskydda snowboardens inre. Det kan bestå av olika material som nylon, trä, glasfiber, plast eller komposit. Det är även här som grafiken på brädan sätts på.

Basen

Är den del av snowboarden som vänder ned mot snön när du kör. Basen består av något som kallas P-Tex, eller polyetenplast.

Det finns två sätt som snowboardens bas får sin form:

 • Extruded – Här är materialet smält och tillskuret till korrekt form. Det är billigt och enkelt och det kräver inte särskilt mycket underhåll. Å andra sidan blir den långsammare och inte lika slitstark. Denna typ är glattare och mindre porös, så den absorberar inte lika mycket vax. Fördelen med detta är dock att du kan klara dig längre tid utan att vaxa din bräda.
 • Sintered – Materialet är malt ned till pulver som i sin tur värms upp, pressas och skärs till snowboardens form. Detta är en dyr bas, men den är mer slitstark och är bättre på att absorbera vax. Den är snabbare än en Extruded base. Om den inte vaxas ofta så kommer du att märka försämrad prestanda. Denna bas är svårare att reparera vid skada.

Obs. P-Tex kan köpas löst om du skulle behöva laga din snowboard.

Kanter

Din brädas kanter består av stål eller rostfritt stål. De sitter fast på brädan med hjälp av T-formade inserts.

 • Full wrap – Kanterna går hela vägen runt brädan, vilket ger den starkaste snowboarden. Dock är den svårare att laga vid skador.
 • Partial wrap – Det är bara kanter där snowboarden har kontakt med snön. Detta betyder att brädans nos och svans inte har några kanter, vilket ger en mycket lättare snowboard. Men en partial wrap gör också brädan sårbar för skador på nos och svans. Partial wrap ses ofta på brädor från Lib Tech, GNU och Roxy.

Miljö

Vad har alla dessa material för inflytande på miljön? Snowboardproducenter engagerar sig mycket i miljöfrågor och att minska deras CO2 utsläpp. Om snön smälter så kan vi ju inte åka snowboard!

Överskottsmaterial från snowboardtillverkningen återanvänds. Det är därför som basen på din bräda ofta varierar i färgen inom samma modell.

Det läggs också mycket krut på att köpa lokala material för att minska CO2 utsläpp från transport.

Pro snowboardåkaren Jeremy Jones (samma Jeremy som från Jones Snowboards) har med några andra startat föreningen POW, Protect Our Winters. POW är en förening som består av både idrottsmän och märken som alla har det gemensamma målet att skona miljön.

Märken som Capita har tagit sitt miljöansvar ett steg längre och öppnade i 2016 en helt CO2 neutral snowboardfabrik i Österrike som de kallar ”The Mothership”. Se videon nedan, det tar bara 5 minuter av din tid!

Olika snowboardprofiler

Camber är ett sätt att beskriva snowboardens profil, även om Camber är en profil i sig själv (den nedåtvända bågen). Det är också en generell benämning för alla profiler, så bli inte förvirrad om någon frågar dig vilken camber din bräda har.

Camber

Camber är perfekt till ollies och hopp. Då den påminner om en båge, så ju hårdare du pressar desto hårdare ”trycker” det tillbaka.

Hela brädans längd har kontakt med snön under press, vilket ger ett bra grepp och underlättar vildare körning. Den är dock svårare att göra presses på, i och med att profilen arbetar emot dig. Men det är inte omöjligt!

 • Det är svårare att köra i djup snö, då brädans form gör det svårare att hålla nosen ovanpå snön.
 • Det är inte det bästa valet för nybörjare.

Obs. Det finns många all-mountain freestyle brädor som kan köra lika bra i både park och puder.

Rocker/Reverse camber

Är en omvänd camber som liknar en glad smiley. Rocker ger dig en friare känsla, då det inte är lika mycket av brädan som har kontakt med snön. Man har alltid sagt att denna typ är bäst för nybörjare, men den fria känslan kan också vara klurig för nybörjare då det kan kännas svårt att kontrollera brädan.

 • Rocker är bra i djup snö, i och med att den naturligt pekar upp över snön.
 • Det är mindre pop i brädan, vilket gör den mindre lämplig för stora hopp. Däremot kan man göra några schyssta presses och butters, i och med att denna profil redan har formen till detta.

Flat

Till skillnad från Camber och Rocker är denna profil helt platt. Det går snabbt från kant till kant vilket är särskilt bra om man kör i funpark eller mellan träden i skogen. Denna profil passar också bra till freestyle och freeride.

I och med att denna profil har mycket kontakt med snön, är friktionen mellan snowboard och snö större vilket gör att den är långsammare än Camper och Rocker.

 

Combi/Hybrid

Det finns även många olika kombinationer och hybrid profiler. Camber-Rocker-Camber ger ”poppet” som man förväntar av en Camper men med en friare känsla och bättre puderegenskaper som man får hos en Rocker. Det finns även profiler som är Rocker-Camber-Rocker.

Obs. Det finns ett hav av olika profiler och sammansättningar. Alla märken kallar dem olika saker, så det kan vara svårt att veta vad som är vad. Men principen är samma om det är Camber, Rocker eller något helt annat.

Snowboardtyper

Det finns olika typer av snowboards som var och en har sina unika egenskaper.

Freeride

Detta är en styvare bräda som lämpar sig bäst till den djupa snön. Den är directional och har ett setback stance på 20mm eller mer och har ofta Rocker nos.

Split tail/Swallow tail

Denna typ har en delad svans och en enorm nos vilket ger ett extremt float i puder. Den är oftast inte så lång, därför är den väldigt enkel att styra. Den är, utöver bra på puder, även skön att köra på pisten med.

Den delade tailen gör att brädan sjunker där bak vilket gör att nosen kommer ovanpå den mjuka pudersnön.

Split

Splitboards passar en riktigt äventyrslysten snowboardåkare. De är ganska dyra och kan det mesta som en vanlig snowboard kan. Med en extra funktion som gör att brädan kan omvandlas till ett par skidor, kan man hika upp för tex. ett berg. När du väl nått toppen kan du montera tillbaka till en snowboard, så att du kan åka bräda ned för berget.

Freestyle

En freestyle bräda passar dig som tycker om att göra naturliga spins och köra i funparken. En del brädor passar också till puder i form av en all-mountain freestyle bräda. En riktig freestylebräda är lite kortare och väldigt mjuk. De passar särkilt bra till rails, boxes, jumps och jibbing. Det används även ofta vid street sessions.

Snowboard teknologier

Som om alla olika typer av snowboards, profiler och material som brädorna är gjorda av inte var nog, finns det även några teknologiska add-ons som kan göra din snowboard ännu bättre!

Magnetraction

Magnetraction säkrar ett extra grepp på hård snö och is. Kanten på brädan liknar på sätt och vis en brödkniv. Denna design ger mer kontakt med snön, då själva kanten är fysiskt längre än på andra brädor. Bland annat Jones och Lib Tech använder sig av denna teknologi.

Spoon nose/tail

Jones Snowboards använder även en teknologi som de kallar spoon technology. Nosen har samma form som en sked, vilket gör att den har lättare för att hålla sig över den djupa snön.

Bygg en egen snowboard

Om du är uttråkad under sommarsäsongen, så kan du kanske hitta lite inspiration till att bygga din egen bräda med hjälp av denna video nedan.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du har blivit lite klokare på snowboardvärlden med alla typer, profiler, märken och designer.
Det ligger ett stort arbete bakom massproduktionen av en snowboard och miljön lider naturligtvis av vår lust att kasta oss ut i snön på våra brädor. Därför är tanken på att olika märken gör vad de kan för att skona miljön betryggande.

Om du har frågor omkring våra snowboards, om deras Camber, Core eller teknologi är du mer än välkommen att skriva eller ringa till oss.

Föregående artikel Guide till köp av skid -och snowboardkläder
Nästa artikel Guide till att köpa snowboardboots

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält