Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
TOPP 5: BIKEPARKS I EUROPA

TOPP 5: BIKEPARKS I EUROPA

 

En topp 5 lista över de bästa bikeparks i Europa.

MASSOR AV BIKEPARKS I EUROPA

Jag har provat ett hav av olika bikeparks i Europa och det finns riktigt många och riktigt många bra. Utvecklingen går framåt hela tiden vilket hjälper till med att öka nivån på parkerna.

VEM ÄR JAG? 

Nu undrar du säkert vem jag och varför så säker?! Mitt namn är Mads Weidemann och jag ägnar den mesta av min vakna tid ute i mountainbike spåret runt om i Europa. Jag är professionell downhill mountainbikes och kör europacupen i Downhill Master Class. Förutom det så arrangerar jag MTB resor i Europa och undervisar jag på en MTB-akademi.

TOP 5 EUROPA BIKEPARKS

Varje vecka dyker det upp nya bikeparks vilket gör det omöjligt att prova allihop. Därför har jag tagit utgångspunkt i dem jag kontinuerligt åker till och som (nästan alla) funkar för downhill, enduro och trail bikes.

5) Spícák, Tjeckien

Inte speciellt brant utan mer jämn sluttning, terräng och spår liknar dem på Vallåsen. De är däremot 3 – 5 gånger så långa och breda. Många blå och röda spår och ett par svarta. Massor av kul till en lång weekend. Det är billigt boende i Tjeckien vilket är ett plus.

Spícák Bikepark hemsida

4) Les Gets, Morzine, Avoriaz, Champery. Frankrike / Schweiz

Världens största sammanhängde bikepark.

Ta utgångspunkt från Morzine och låt dig guidas runt i terrängen av pisten-kartan som du hittar på varje liftstationen. Det finns otroligt många roliga spår. Och parken har naturligtvis allt du kunnat drömma om från de milda blå spår till galet branta World Cup Downhill spår. Enda minuset är att spåren kan vara mycket slitna trots att de dagligen underhålls. Så vara i god form, ha koll på din körteknik och inställ stötdämparna innan du hoppar på cykeln.

Jag rekommenderar en downhill eller enduro cykel med +160 mm vandring. Allt annat är tyvärr för smått.

Les Gets hemsida

3) Serfaus Fiss Ladis, Österrike

Mer Österrike och alp idyll blir det inte. Det är ett MUST att prova denna park.

En förhållandevis ny bikepark med allt vad man kan begära. Allt från gröna flow-nybörjar spår till svart downhill spår. Parken har utsikt utöver de Österrikes alper och du se ut över alptopparna. Så packa matlådan, ta liften upp till toppen och njut din lunch med en utsikt som är oslagbar.

Har en trail-bike med ca 120 mm vandring kan du fint ta dig runt i parken – kom bara ihåg att ha dropperpost.

Bikepark Serfaus Fiss Ladis hemsida

2) Hafjell, Norge

Europas mini Whistler. Folk från Whistler har hjälpt till med att designa Hafjellet Bikerpark.

Även denna park är MUST på bikeparks du måste prova. Massor av New och Old School downhill spår i alla typer av terräng. Det är ganska brant i Hafjell och därför rekommenderar jag att hyra eller ta med en downhill cykel. Det är tillräckligt med spår för en hel vecka :)

Hafjell är en tidigare Vinter OS arena. Här erbjuds möjligheten till den välkända och enorma facklan Runner (Fakkelmanden) på den motsatta sluttningen, samt en vacker och mycket nordiska utsikt över områdets stora sjö.

Hafjell Bike Park hemsida

1) Schladming, Østrig

Schladming är min favoritplats. Jag känner mig alltid som hemma i Schladming och självklart i parken. Bikeparken är en mindre park med max 8 – 10 spår. Men det gör den inte tråkigare än tidigare nämda parker. Spåren är intensiva, utmanande och långa. Så du kan enkelt lägga 4 – 5 dagar och ändå känna dig ny i parken.

Schladming bikepark kan inte beskriva utan måste upplevas på en trail, enduro eller downhill racer. Dessutom får du den vackra pittoreska utsikten över Dachstein-massivet.

Bikepark Planai Schladming hemsida

Vilken är din favorit bikepark i Europa? Skriv gärna en kommentar om var och varför i kommentarsfältet under.

/ Mads Weidemann Blacksnow Ambassadör

 

Föregående artikel Guide: Montering och inställning av MTB sadel
Nästa artikel 5 TIPS TILL MTB BIKEFIT

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

More