Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Topp 5: Nybörjarfel på MTB

Topp 5: Nybörjarfel på MTB

Här är en överblick över de vanligaste MTB nybörjarfelen. Vi har själv varit där och känner igen oss i alla dessa punkterna. Vi hoppas därför att denna topplista kan hjälpa dig att undgå att göra samma fel som oss själva och många andra!

 

Topp 5: MTB nybörjarfel 

Observera att vi inte har räknat med nybörjarfelen som sker när du inte använder MTB hjälm. Helt enkelt för att vi tycker att hjälmen är precis lika viktig som cykeln. Du bör aldrig köra MTB utan hjälm. #RantOver

Vet dina gränser 

Det första och mest klassiska fel som nybörjare på MTB är att inte vet sina egna gränser och överskatta sin egen förmåga. Det lättaste sättet att mista självtilliten eller att bli skadad, är när man kör över sin nivå. Vi rekommenderar därför att du använder nivåindelningar på vägen. Samtidigt kan det vara en bra ide att introduceras till ett nytt spår av en vän som känner till banan och kan berätta var det är svårt samt ge tips för att klara sektionerna bäst möjligt.

Kolla inte framåt 

Ett mycket vanligt fel, också bland mountainbikers, är att man kollar ned på framhjulet eller vid en punkt precis framför, när man har kört en längre tid. Problemet är att då blir alla hinder en överraskning och du hinner inte att reagera ordentligt. Nyckeln är att kolla längre fram. ”Där du kollar, är dit du kör”. Det är särskilt sant på mer tekniska single track spår. Om du kollar på en sten framför dig, kommer du att köra in i den stenen. Tricket är inte att kolla på stenen och istället fokusera på vägen runt om stenen.

Lösning:

Om möjligt, kolla minst 10 meter fram på stigen. Det ger dig gott om tid att fatta beslut. Tricket är att träna dig själv att ignorera 90% av alla hinder på din väg. Håll fokus på den banan du vill köra och var du vill sluta. Självtillit är nyckeln.

Foto: Claus Hilmar

Flats vs. klick 

Många nya MTBare hoppar direkt på klickpedalerna, som man känner till från landsvägen. Vi rekommenderar inte det. Om du vill ha en snabb framgång, kan vi rekommendera att parkera klickpedalerna i skåpet och få fingrarna på ett par flats pedaler och ett par specifika MTB skor med ett bra grepp på pedalerna. När du kör med flats, kan du inte ”snylta” på dina mountainbike färdigheter och du blir tvungen till att lära känna dina cykel. När du kan det essentiella, kan du byta till klickpedaler för extra kraft i ledningen.

Viktigt:

När du börjar med flats, är det viktigt att göra det ordentligt. Det lönar inte sig att köra med en plastpedal och utslitna löparskor (tro oss, vi har begått detta misstag). För att lära sig den riktiga tekniken, gäller det att ha ett par bra pedaler med ett kraftigt grepp och ett par skor med en stor platt yta som blir på pedalerna. Dina smalben kommer att tacka dig!

Ät och drick ordentligt 

Har du fått lågt blodsocker på spåret? Det har vi och det är inte skönt. Ett typiskt fel som nybörjare på MTB begår är just att inte äta och dricka tillräckligt – och ordentligt. Det är ett perfekt recept på att gå död och dessvärre kan det ske från det ena ögonblicket till det andra. Vi har överraskats många gånger. När man först har gått död, är det en riktigt lång väg hem. Därutöver kommer du att få långt ifrån den optimala MTB turen, som istället lär bli en omgång av smärta och lidande.

Lösning:

Ett hydrationssytem/dryck-reserv som alltid finns i MTB ryggsäcken.När den är nära inpå kroppen, kommer vikten och rörelserna från vattnet inte påverka din körning. Det är också bra att alltid ha lite snacks nedpackat i väskan och det behöver inte vara dyra energibarer. En Snickers, Mars eller liknande är minst lika bra. Ett bra tips är att alltid äta innan du märker av hungern, då det redan är försent om du märker av hungern på banan.

Verktyg och reservdelar 

Kom alltid ihåg de relevanta verktygen och reservdelarna. Mer finns det inte att säga om den saken. Får du ett mekaniskt fel långt ute på banan, är det en lång väg hem om du inte själv kan fixa problemet.

Vi rekommenderar att du alltid har följande med: multiverktyg, slang och däckjärn.

Bonus tips:

Lär känna din cykel. Lär dig att fixa småproblem, som alltid kommer uppstå på en mountainbike som är i bruk. Det kommer att göra ditt liv lättare och ge dig mer självförtroende att klara krävande terräng, utan att frukta för cykeln. Det är också bättre för din plånbok och all information finns på internet.

Vi hoppas att denna guide, med typiska nybörjarfel på mountainbike, har hjälpt dig. Det är skitkul att köra MTB och det är bara att komma igång. Det finns ingen grund till att göra samma fel som många andra mountainbike nybörjare redan har gjort.

Är du tillfälligtvis en erfarnare mountainbiker, lämna då gärna en kommentar med ditt bästa tips till nybörjare.

Föregående artikel Guide: Så byter du slang på din cykel
Nästa artikel 18 tips för att undgå MTB skador!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

More
More