Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Vad är GORE-TEX?

Vad är GORE-TEX?

GORE-TEX är ett av världens mest kända varumärken inom outdoor-branschen. Nedan kommer jag att ge er en fördjupad och grundlig inblick i vad GORE-TEX är och vad det kan göra för dig.

VAD ÄR GORE-TEX

GORE-TEX är ett PTFE (polytetraflourethylen) membran.  Inom parentes kan man säga att den används som en beläggning i stekpannor. GORE-TEX materialet är elastiskt, starkt och ytterst motståndskraftigt mot många kemikalier. Den har samtidigt en extra låg friktion (liknande ”non-stick” -effekt, där maten inte bränner, i en stekpanna).

Membranet är extremt tunnt, bara bråkdelar av en millimeter tjockt och är vad vi kallar semipermeabelt (halvgenomträngligt). Det innebär att vattenånga kan passera genom membranet, medan vattendroppar  inte kan komma igenom. Detta är möjligt eftersom det finns en skillnad i storleken på molekylerna. En ångmolekyl är flera storlekar mindre än vattendroppens. Vatten har en ytspänning som medger att vattenmolekylerna samlas i vattendroppar som är många gånger större.

HISTORIEN BAKOM GORE-TEX

GORE-TEX uppfanns 1969 och används nu i en mängd olika produkter. Den viktigaste och mest effektiva delen av GORE-TEX membran är normalt inte synlig. Det är dock helt avgörande för funktionalitet och de tekniska egenskaperna för GORE-TEX. Bob Gore uppfann 1969 ett sätt att utöka polytetrafouretylen till ett material som är mikroporöst. Materialet, PTFE, utvecklades med en unik kombination av egenskaper. Innan GORE-TEX fanns material som andades (tillåter vattenånga att passera genom) och andra material som var fullständigt vattentätt. Men inget material som hade båda. Det kom med GORE-TEX.

Materialet har hålrum eller porer mellan fibrerna i materialet. Hålrummen är 20.000 gånger mindre än storleken på en vattendroppe, men 700 gånger större än molekyler av vattenånga. Detta gör GORE-TEX helt vattentät och samtidigt tillåter fukt att komma ut. Det har också visats för GORE-TEX har flera andra egenskaper som kemikalie- och temperaturbeständighet, elektrisk isolering och hög hållbarhet, vilket gör att varje dag funnit nya tillämpningar för GORE-TEX. För att de unika egenskaper ska kunna överföras till en jacka eller ett par byxor, lamineras GORE-TEX membranet fast i tyget. Det yttre lagret tyg är impregnerat, vilket får vattendroppar att studsa och rulla ner i det yttre höljet. GORE-TEX kläder eller skor, är alla sömmar / stygn alltid tejpade med en specialutvecklad och extremt stark tejp, vilket också gör sömmarna är vattentäta. 

FUNKTIONALITET

Som förklarat av det tekniska i föregående avsnitt, så är öppningarna i membranet tillräckligt stora för att låta vattenånga att passera genom. De är dock fortfarande små nog att hålla vattendroppar ute. Det är möjligt för ångmolekyler, som är många gånger mindre än vattendropparna att slippa genom. Ångan från insidan (svett) kan sålunda undkomma medan vatten (regn) från utsidan förblir på utsidan. Det är 100% vattentätt.

Funktionen av GORE-TEX är dubbel. Eftersom materialet kan låta ångan komma bort från kroppen, samtidigt som vatten hålls utanför. Det är denna funktion som gör GORE-TEX så extremt effektiv och populär. GORE-TEX är en kvalitetsstämpel oavsett vilken typ av kläder eller skor det är i.

UNDERHÅLL AV GORE-TEX KLÄDER

Du behöver inte oroa dig om du måste tvätta dina GORE-TEX kläder. Dess komfort, livslängd och funktion förbättras endast genom att tvättas, vid behov. Du måste alltid komma ihåg att impregnera efter tvätt.

TVÄTT

Som en allmän regel som du bör följa är plaggets skötseletikett. Vanligtvis kan de flesta kläderna tvättas i 40 grader. Vi rekommenderar att du använder ett milt tvättmedel och att du  undviker att använda sköljmedel eller blekmedel . Du kan enkelt skölja kläderna flera gånger. För att ta bort tunga fläckar, använd ett fläckborttagningsmedel speciellt för GORE-TEX.

IMPREGNERING

Efter varje tvätt, och/eller långvarig användning, rekommenderar vi en återimpregnering av kläderna. GORE-TEX membranet förblir vattentätt, men en återimpregnering förbättrar det yttre lagret av kläder för att bättre stöta bort vatten och smuts.

TYPER AV GORE-TEX

GORE-TEX är alltid konstruerat från samma grundprinciper med en 2-skikts eller 3-skikts (ibland även 2,5-lagers) konstruktion. En 2- eller 3-lagers jacka är alltid sammansatt av tre skikt, även om namnet antyder något annat.

 • Innerfoder (foder)
 • GORE-TEX membran
 • Yttermaterial

De tre skikten kan lamineras samman i ett skikt (3-skikt), de två yttre skikten kan lamineras tillsammans och ha ett löst skikt inuti (2-skikt) och den sista möjligheten är att de två yttre skikten lamineras samman och dessutom att en tunn film limmas på (2,5-lagers)

 • 3 lager = Den starkaste
 • 2,5-skiktet = den lättaste
 • 2 lager = Den mjukaste

TYPER

GORE-TEX Active Shell  (3-layer): För den aktiva användaren. Active Shell har ett nytt, mer ventilerande och lättare GORE-TEX-membran. Här har det inre skiktet införlivats i membranet. Det ger lägre vikt och ännu bättre andningsförmåga under hög aktivitet. 

GORE-TEX Pro  (2- eller 3-skikt): För den krävande användaren. Med en extremt hög slitstyrka och goda möjligheter för ånga att kunna tränga ut genom membranet utan att behöva byggas upp på insidan först. GORE-TEX Pro är perfekt för aktiviteter där det finns en viss koppling mellan hög aktivitet och vila.

Sweet Protevtion Supernaut Jacket og Armada Balfour Jacket är bra exempel på skid- og snowboardjackor med GORE-TEX Pro membran

GORE-TEX (2- eller 3-skikt): För den allmänna användaren. Ett effektivt och hållbart skydd mot väder och vind, men med något lägre hållbarhet.

GORE-TEX Paclite  (2,5 skikt): Den mest kompressibla och lättaste av GORE-TEX-membranen. Skyddar mot väder och vind, har god andningsförmåga, men också en något kortare livslängd. Membranet är inte lika skyddat mot slitage för att användas med ryggsäck eller liknande.

GORE-TEX Soft Shell  (3-layer): Istället för nylon som vanligtvis är innerfoder (lining) är det ersatt med ett tunt polyesterskikt. Detta innebär att detta material är tyngre och varmare än tyget som vanligen används i skidkläder.

VARFÖR ÄR GORE-TEX BÄTTRE?

På billigare andnings och vattentäta jackor, kan du också läsa att det används en coating. Det är mycket billigare och lättare att producera en coating, men det är inte lika hållbart. Den vattentäta beläggningen blir slitet och avtvättat. Det händer inte med ett GORE-TEX-membran, som kommer behålla sin vattentäthet och andningsförmåga i många år

 

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Kommentarer

Sara från Blacksnow - februari 12, 2020

Hej Astrid!

Vad kul med en uppsats om GORE-TEX, det är verkligen ett intressant material. Tyvärr kan vi inte riktigt hjälpa dig med svar på dessa frågor då det ligger lite utanför vårt expertisområde. Jag skulle rekommendera att du försöker komma i kontakt med pressavdelningen på GORE-TEX som är väldigt behjälpliga. Du hittar kontaktinformationen här: https://www.gore-tex.se/.

Lycka till!
Mvh,
Sara

Astrid Elveskog - februari 12, 2020

Hej! Jag håller på och skriver en uppsats i skolan om GORE-TEX. Jag undrar hur GORE-TEX har ändrat människors livsvillkor, hur det kommer att kunna utvecklas i framtiden och vad som vart den viktigaste upptäckten som gjort att man kunnat utveckla materialet?
Tack på förhand!
Astrid

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

 • Sweet Protection

  Sweet Protection Crusader X Gore-Tex Bib Dam Skidbyxor

  Ordinarie pris 4.498,75 SEK
  från 2.500,00 SEK
  1 färg tillgänglig

  Den mest hållbara bib'en från Sweet Protection. Till den krävande kvinnliga freeridern, eller om man bara vill ha ett par skidbyxor som håller till...

  Visa fullständig information
 • Peak Performance

  Peak Performance Gravity Skidbyxor

  Ordinarie pris 4.748,75 SEK
  från 2.437,50 SEK
  1 färg tillgänglig

  För den seriösa freeridern, oavsett om det är skidor eller snowboard, eller bara dig som söker en kvalitetsbyxa som kan hålla dig varm och torr hel...

  Visa fullständig information
 • Peak Performance

  Peak Performance Alpine Dam Skidbyxor

  5.873,75 SEK
  3 färger tillgängliga

  Top of the line Skidbyxor för den seriösa kvinnliga skid- eller snowboardåkerskan. Med Gore-Tex C-Knit membran och vattentäthet på 28K får du byxor...

  Visa fullständig information
 • More
  More