Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Vad är randonee? En guide till randonee skidåkning

Vad är randonee? En guide till randonee skidåkning

Här kan du läsa vår guide till randonee skidåkning. Denna guide riktar sig främst till skidåkare som vill komma till rätta med randonee och att tura med skidor. Vi kommer att försöka förklara följande: Vad är randonee? Vilken utrustning använder du? Var kan du gå randonee? Hur gör man?

Vad är randonee?

Något har väckt din nyfikenhet för randonee, kul! Oavsett om det är den fysiska ansträngningen, den orörda snön eller natursköna upplevelsen, så spelar det inte någon roll eftersom randonee innebär alla dessa saker. Randonee är en konditionskrävande variant av skidåkning där du går upp för berget med stighudar spända under skidorna och skidorna har i sin tur alpina turbindningar, där hälen kan lyftas (liknande längdåkning). Huden fungerar som hullingar mot snön och ser till att du inte glider nerför backen. När du når toppen, drar du av huden och tar fart nedför de stora orörda sluttningarna.

Randonee är det franska ordet för skidtur i alpinterräng och i folkmun kallar vi det skidbestigning eller topptura. Det är en fantastisk upplevelse, oavsett om det är första eller hundrade gången. Känslan av att vara på toppen av ett berg, efter att ha kämpat sig upp för en brant bergssida är fantastisk. Randonee skidåkning är kul!

Bra motionsform 

Som en extra bonus, är randonee en extremt konditionskrävande aktivitet. Du kommer att få slita, svettas och bli trött. När du har kämpat dig till toppen och ser ut över den nya terrängen som öppnar sig och det bara är du och dina vänner, kommer det att vara värt det. Randonee skidåkning kan ta dig till fjälltopparna och områden långt bort från liftarna och gränserna för ett vanligt liftkort. Åkningen ner blir bara ännu roligare när du verkligen har förtjänat den.

Bonus info: Termen Earn your turns kommer från randonee

Randonnee skidåkning öppnar upp för en helt ny värld av skidåkning och du kommer utan tvekan att väcka en ny entusiasm för skidåkning (om den nu någonsin skulle ha varit på väg bort). Erfarenheterna är av en annan helt annan kaliber och du kommer att lära dig mer om dina gränser och din förmåga i bergen. En randonee tur är mycket mer rå och äkta än "vanlig" offpiståkning i skidområdena.

Utrustning till randonee 

Innan du faktiskt börjar med randonnee är det viktigt att kunna svara på frågan: Vad behöver jag för utrustning till randonee?

Bland utrustningen för randonee, är det viktigaste:

 • All mountain eller freerideskidor
 • Turbindning
 • Stighudar
 • Lavinutrustning

Randonee skidor

De flesta använder en bra all mountain skida för randonnee skidåkning. Du kan också enkelt använda en bredare freeride eller puderskida, beroende på personliga preferenser och var du ska gå. Skulle du i huvudsak gå randonee i Alperna eller i bergen i Norge samt Sverige, kan du möta ständigt föränderliga snöförhållanden och då är en all mountain skida betydligt lättare att hantera.

Randonee bindning

De flesta använder en alpin bindning med randonee funktion som t.ex. en Salomon Guardian. Fördelarna med denna typ av bindning är att du får samma prestanda på vägen ner, som i en vanlig alpin bindning. Det finns specialiserade randonee bindningar men de ger inte riktigt samma känsla och kontroll när du åker nedför. De är lättare och snabbare på vägen upp, medan alpina bindningarna är mycket bättre på vägen tillbaka ner.

Vår rekommendation: Nedfarten är det viktigaste. Välj då en alpin bindning med randonee funktion.

Stighudar

Stighudar är viktigt för att kunna komma upp på berget. Stighudar finns som särskilda ”pre cut skins” för en viss skida. Du kan också få mer mångsidiga hudar, som skärs och sedan anpassas just efter dina skidor. Stighudar till randonee är antingen syntetiska eller äkta. Oftast kommer du dock stöta på en bra och effektiv mix av äkta och syntetiskt skinn.

Vår rekommendation: Hitta några bra och mångsidiga stighudar, som du även kan använda om du byter skidor.

Lavinutrustning

De ovannämnda sakerna är nödvändiga på det sätt att du inte kan ge dig av utan dem ex. stighudar, men lavinutrustning är nödvändigt i det avseendet att det ökar dina chanser att överleva samt rädda dina vänner om en lavinolycka skulle inträffa. Det är inte bara viktigt att ha lavinutrustning, det är också väsentligt att veta hur man använder den. Detta innebär att du måste öva med din lavinsändare och försöka analysera hur man snabbare och effektivare hittar signalen och din väns sändare.

Vår rekommendation:  Ta en lavinkurs och/eller läsa allt du kan på internet!

Diverse

Därutöver rekommenderar vi att ha en bra och teknisk skaljacka samt byxor, teleskopstavar, solglasögon, solkräm, matlåda, vatten och naturligtvis ett bra underställ som inte kommer att börja lukta av lite svett.

Var kan man köra randonee skidåkning? 

Randonee skidåkning kan göras överallt där det finns berg och snö. Randonee i dess sanna form så startar man från botten av berget, men de allra flesta använder liftsystemet för att komma så högt upp som möjligt och sedan gå ut i terrängen. Det öppnar upp fler möjligheter och ger ett bättre pudersväng/hike förhållande, men i princip kan det göras var som helst.

Vår rekommendation: Norge är dyrt men naturen är en klass för sig, med många snöklädda toppar som börjar precis vid fjordarna.

Hur förbereder du dig?

Det är flera steg i förberedelserna för randonee åkning. Det finns flera moment man måste vara medveten om när det ska  planeras en resa. Att planera är ett måste. Om du är helt grön, kan det vara en idé att hyra en guide och ”pick his brain”. Lär dig så mycket som möjligt, så att du till nästa gång själv kan planera en randonee tur.

Det du speciellt bör vara medveten om:

 • Känna till rutten: Det är oerhört viktigt att veta din rutt. Både upp och ner. Fokus på att finna rätt stig och om det finns några farliga områden där du/ni ska vara extra uppmärksam.
 • Lavinfara: Kom ihåg att alltid kolla lavinfaran dagen innan och på morgonen. Har det nyligen snöat mycket, är snön ofta ganska säker, men du skall alltid vara uppmärksam och det finns vissa snöförhållanden du bör vara extra uppmärksam på. Var observant på vägen upp och känn efter hur snön känns.
 • Väderprognosen: Kontrollera väderprognosen på morgonen och titta på vädret under dagen. Du kommer sannolikt att befinna dig långt bort från civilisationen, så det är viktigt att inte fastna i en storm mitt på berget.
 • Grupp: I gruppen som ska gå, är det alltid viktigt att komma överens om planerna och veta varandras gränser, nivå och tempo. Det kan finnas stora skillnader i upplevelser av exempelvis fara. Därför är det extra viktigt att komma överens i gruppen, så att det inte blir några tveksamheter och oenigheter på berget.
 • Packningen: Kom ihåg alla dina saker. Det är viktigt att få packat ordentligt, även om det är stressigt på morgonen. Det finns inget värre än att få packat fel och glömma något redskap (vi har varit där alltför många gånger).

Vår rekommendation:  Packa alltid kvällen innan en lång randonee tur, då har du tid att gå igenom ryggsäcken igen och se till att du har kommit ihåg allt.

Hur gör jag?

Först och främst är det viktigt att hitta turer som passar din nivå. Både upp och ned. Är du i ett nytt område och relativt oerfaren, kan det vara en god idé att anlita en guide. Om du har mer erfarenhet, kan du enkelt kasta dig ut på egen hand. Hitta en guidebok till området och ta upp de möjligheter som finns i området. Välj en lämplig rutt. Efter några dagar av sol brukar rutterna som beskrivs i guideböcker redan vara körda och ni kan då i viss mån följa andras spår. Det är fortfarande viktigt att vara medveten om eventuella faror på vägen så att du inte blint följer andras spår. Det kan vara mycket farligt.

Teknik 

När du går uppåt, kan du spara mycket kraft genom att snabbt koncentrera dig på att få den mest effektiva tekniken. Efter att ha gått på turer i flera år, har vi några goda råd om hur man mest effektivt kommer upp på berget utan att vara helt förstörd och trött för att köra ner ordentligt. Vi har satt upp det i punktform så att du kan få en snabb överblick av tekniken vid randonee.

Top 10 – Goda råd för bra randonee teknik

 1. Att sätta på stighudar ordentligt: Första steget är att sätta på stighudarna ordentligt på skidorna, med betoning på ordentligt. För att sätta på hudar ordentligt, är det viktigt att du fokuserar på hur hudarna sitter på skidorna och inte sticker ut över kanten någonstans. Det senare kommer att ge dig problem med kantgrepp på väg upp. Tekniken för att sätta fast stighudar är att använda den lilla metallöglan och dra åt huden ordentligt på spetsen av skidan. Tryck sedan fast huden ned längs skidornas längd, se till att den sitter helt rakt på skidorna och dra åt den på skidans svans. De måste sitta tajt så att det inte plötsligt släpper.
 2. Så mycket kontakt med snön som möjligt: ​​När du går uppåt handlar det om att minimera energiförbrukningen och komma effektivt upp till toppen. Det första steget är att hitta en bra teknik för randonee. Det första du måste vara medveten om är att inte lyfta fötterna, det är för ansträngande. Försök istället att dra skidorna längs snön på vägen så att du undgår att lyfta skida + bindning varje gång. Tänk dig att du måste dra stortån längs snön när du tar ett steg. Det är en bra tumregel att komma ihåg och skjut skidorna framåt.
 3. Få av skidkläderna: Ta av de varmaste skidkläderna. Du blir varm när du går upp, lägg jackan i ryggsäcken, ta av hjälmen och sätt på solglasögon istället för goggles. Du behöver färre pauser på vägen upp och kommer inte att vara helt överhettad när du når toppen. Det kommer att vara lite kallt de första minuterna, men värmen kommer fort!
 4. Ta inte för långa steg och hitta en bra rytm: Även om det kan vara frestande att ta längre och färre steg, är det inte den mest effektiva randonee tekniken. Det är bättre med snabbare och kortare steg. När sluttning blir brantare, anpassa dina steg och gör dem lite kortare. Se också till att hitta en bra rytm som varken är för snabb eller för långsam, men som du kan hålla hela vägen. Det gör resan upp mycket mer bekväm och låter dig ha energi kvar till att njuta av den fantastiska naturen som är lika mycket en del av upplevelsen.
 5. Gå inte alltför brant: Ett klassiskt nybörjarmisstag som vi har gjort massor av gånger, är att vilja gå en så direkt väg som möjligt. Det är absolut inte lämpligt. Det är bättre att satsa på en lite längre sträcka, med flera svängar och en plattare lutning. Det är bekvämare och i slutändan är det också snabbare och effektivare.
 6. Kick turns: Den svåraste och mest tekniska delen av randonee är Kick turns/switchbacks/geländeschwung eller vad de kan kallas, används för att vrida på stegen på ett brantare parti. Det är switchbacks som ger ett randonee spår dess karakteristiska utseende, som en sicksack linje fram och tillbaka över en bergsida. När du måste göra en kick turn är det viktigt att du alltid har ett stabilt fotfäste under skidorna. Det första steget är att gå lite längre än där du kommer att svänga. Få ett fast grepp. Sätt gärna en stav nedanför dalskidan för extra säkerhet och en stav högre upp på sluttningen för balans. Därefter svingar du runt bergsskidan (översta skidan), så att den är vänd åt motsatt håll och pekar åt det hållet som du vill gå. Ett bra tips är att använda benet ner mot dalen, för att vända runt skidorna, så att du kan göra en skarpare kick turn. Nu står du med en skida åt varje håll, och det kommer förmodligen vara ganska obehagligt. Nu kan du flytta den översta skidstaven under den kommande dalskidan (den du precis vänt över) och den andra skidstaven högre upp på sluttningen. Nu ligger all vikt på skidan du just vänt runt, sära på det andra benet, gör en snärt med foten och för skidorna framåt och du är nu redo att gå vidare.
 7. Följ andras spår: Om möjligt, är det nästan alltid lättare att följa ett redan existerande randonee spår. Det är tidskrävande, tekniskt svårt och mycket tyngre att göra ett nytt spår.
 8. Erbjud dig att spåra: Om du befinner dig i en grupp där det är nödvändigt att sätta ett nytt spår, även kallat breaking trail, så kom ihåg att alltid erbjuda att byta till att vara ledande. Det är bra stil, för det är mycket svårare att sätta ett nytt spår än det är att följa. Genom att turas om att föra, kan gruppen hålla ett högre tempo.
 9. Bootpacka aldrig i skintracket: Om du befinner dig i en situation där du tvingas boota en bit upp på sluttningen. Gå då aldrig på skintracket, vägen för randonee gängen. Det är dålig stil och uttröttande för alla som kommer efteråt.
 10. Njut av tiden på toppen: När du når toppen, är det viktigt att bara andas ut, njuta av tiden, utsikten, en klunk vatten och lite mat. Du har just kämpat för att komma till toppen, så det måste också avnjutas. Ge kamraterna en high five, få ett summit shot och njut av den fantastiska utsikten.

randonne bjerg

Ytterligare rekommendation: Om du inte är den snabbaste på vägen upp, kan du spara mycket tid och ansträngning genom att göra snabba byten. Vänta inte till att gå sist. Gå istället först så att de snabbare kan gå förbi dig, så har du inte förlorat så mycket tid på toppen. Snabba byten (sätt på dig hudar, packning av ryggsäck, byte av kläder etc. fort) är det enklaste sättet att vinna tid. Se till att det är du som vinner tid, så de snabbare i gruppen inte väntar för länge på toppen.

Tempo: Ett vardagligt turtempo är ca 300 vertikala meter/tim. Det kan lätt göras snabbare, men är en bra utgångspunkt om du är osäker på hur fort du går.

Deltag på guidade randonee camps 

Ett bra och effektivt sätt att lära sig bemästra randonee kan vara att delta på ett randonee camp. På sådana läger kan du lära dig teknik, säkerhet och utrustning under kontrollerade förhållanden med lokala och erfarna guider. Därför har vi samlat bland annat en mängd olika guidade randonee camps som du kan delta på.

Sverige

Pure skitouring

Up guides 

Alperna

Skitourenwinter

Asmus Nørreslet

Norge 

High Camp

Ski Touring Camp Lyngen

Ordlista randonee skidåkning 

 • Backcountry: Nordamerikanskt uttryck för offpist, där du går randonee.
 • Breaking trail: Att bryta spår. Bli den första att göra spåren på vägen upp för en sluttning.
 • Boota eller bootpacka:  Att vandra upp med skidorna på ryggsäcken eller över axeln.
 • Hike: Gå upp på berget, oavsett om det är med skidor på fötterna eller över axeln
 • Kick turn: Den mest tekniska delen av en randonee tur. Hur du gör en 100-130 graders sväng, för att gå i den andra riktningen. Ett effektivt sätt att gå uppför en brant sluttning. Det kan vara svårt att lära sig, men när du har lärt dig det kan du spara mycket kraft och tid.
 • Stighudar: Hudar som ska fästas under skidorna, så att du inte halkar bakåt i skintracket.
 • Skin Track: Randonee väg upp på berget. Ett igenkännbart spår som är lätt att följa.
 • Summit shot:  Obligatorisk gruppbild på toppen.
 • Verticals/höjdmeter:  Antalet fallhöjdsmeter en rutt består av. Kan användas för att beskriva resan upp och åket ner. Den senare bör helst vara högre, då är det roligare.

Randonee är också känd som skirandonee, toppturer, randonneåkning, ski touring, skidtur och liknande. Ett kärt barn har många namn. 

Guide till randonee skidåkning 

Detta var vår kompletta guide till randonee. Vi hoppas att du kan använda guiden, men om du har några frågor om randonne åkning är du välkommen att skriva ett mail till martin@blacksnow.dk.  Martin är vår expert på randonee (han har tillbringat de senaste fyra säsongerna på att skidtura upp och ner för bergen i Österrike).

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält