Hoppa över till innehåll
Kom ihåg att de fysiska butikerna är stängda i juli - varor som beställs i webshopen har längre leveranstider.
Kom ihåg att de fysiska butikerna är stängda i juli - varor som beställs i webshopen har längre leveranstider.
Vad är rPET?

Vad är rPET?

Du har säkert hört eller läst om PET. Som regel hittar du PET-märket i botten av plastflaskor och andra plastprodukter. PET är en stark men lätt form av polyester (mer exakt en blandning av kol, syra och O2 molekyler). När PET återvinns kallas det rPET (Recycled PET)

Fakta: PET är en förkortning av Polyethylene Terephthalate

På ett globalt plan anses PET vara en stark, flexibel, säker och giftfri form av plast som är 100% återvinningsbar. Eftersom PET består av så få och enkla ingredienser, kan det enkelt och effektivt återvinnas utan att styrkan eller hållbarheten reduceras i dess nya form. 

Hur återvinns PET i skidkläder?

Mindre avfall - mer klimat

Återvunnet PET blir till PET-garn som använder 94% mindre vatten än oljebaserade PET-fiber och 60% mindre energi i produktionsprocessen. Detta  resulterar i en produktion med 40% mindre påverkan än produktionen av ny polyester. 

plastikaffald

Hur blir en plastflaska till kläder?

En typisk skid - eller snowboardjacka är tillverkad av polyester som är tillverkad och spunnen av olja. Teknologin för att omvandla plast till polyester har existerat sedan 2008. Nedan, kan du läsa och se mer exakt hur processen att tillverka skid - och snowboardjackor från återvunnet plast går till. 

plastik-til-toj

Följande tar vi utgångspunkt i produktionen av skid - och snowboardkläder hos Picture Organic Clothing på deras fabrik i Taiwan. Fabriken använder primärt gamla plastflaskor av PET och återvinner 70 miljoner plastflaskor om månaden! 

Steg 1: Återvinn och rengör plastflaskor 

Plastflaskorna ska först samlas in och sorteras. Sortering är viktigt för att göra processen lättare och mer klimatvänlig. 

plastikflasker-genbrug

När plastflaskorna anländer till fabriken ska de tvättas. Det är en vattenkrävande process, men mycket av vattnet som används i reningen kan återanvändas för att minimera energiförbrukningen. Efter plastflaskorna har tvättats, krossas de till små flingor. 

Steg 2: Skapa tråd

Det tar flera steg för att omvandla plastflingorna till en syntetisk tråd. 

  1. Flingorna smälts till en vätska 
  2. Därefter kyls vätskan till en fast form igen
  3. Den fasta plasten skärs i sin form till enhetligt formade fyrkanter
  4. Dessa fyrkanter smälts igen för att bli enhetlig och flytande plast
  5. Den syntetiska tråden skapas genom att pressa den flytande plasten genom mycket små hål
  6. En maskin rullar sedan trådarna på spolar som lagras tills vävningen börjar

Även om det verkar omständigt och energikrävande att smälta och kyla samma ämne två gånger, är klimatpåverkan betydligt mindre än vid tillverkningen av samma mängd polyestergarn från råolja. 

rpet-traad

Att använda garn producerat av återvunna plastflaskor är ett markant framsteg för klimatet. Detta innebär att mindre olja används, avfall får ett riktigt värde och CO2-avtrycket minskas. 

Steg 3: Vävning 

I vävningsprocessen samlas alla separata trådar på spolarna och bildar ett enhetligt tyg som lagras på en stor spole. Tyget kan anpassas för att få de egenskaper och struktur som önskas av tillverkaren.  

Enkelt förklarat: Vävning är sammanflätning av tråd till ett samlat tyg

vaevning-rpet

Trådarna läggs ovanpå varandra, på var sin fog för att skapa sammanhållande styrka i tyget. Färdigbehandlat polyestertyg ser ut så här: 

 rpet-fabric

Steg 4: Färgning och laminering

Det råa och obehandlade tyget läggs i en maskin som liknar en jättestor tvättmaskin som på förhand fylls med den önskade färgen. Efter en timme i maskinen har tyget absorberat och fått den begärda färgen. Därefter tvättas och torkas tyget. 

OBS: Färgningen behöver inte vara giftig. Att skapa en färg kräver flera olika kemikalier, men kemikalier behöver inte vara giftiga eller skadliga. De är ofta helt ofarliga. Efter färgning av tyget behandlas det med en vattenavvisande behandling (DWR). 

Bluesign Approved: Titta efter Bluesign Approved för att vara säker på att inga skadliga kemikalier används i dina kläder. Bluesign är den strängaste certifieringen för kemisk användning i hela produktionskedjan. 

farvning-stof-skitoj

Nu är tyget färgat och vattentåligt, men ännu inte vattentät eller andningsbar. Förmodligen de två viktigaste funktionerna i tekniska skid - och snowboardjackor. Lamineringen limmas med en vattentät och andningsbar membran som sedan appliceras på tyget. 

Tyget sträcks innan limmet appliceras, varefter membranet läggs ovanpå. Membranet tillåter luft att passera igenom tyget, men tillåter inte vatten att tränga igenom. Kombinerat med DWR-behandlingen ger det tyget två sätt att hålla vattnet ute och vara vattentät. 

Steg 5: Sätt ihop det 

De olika delarna (kropp, ärmar, luva, etc.) skärs ut i färdiga tryckstycken och sys ihop. En dator beräknar det bästa sättet att skära ut styckena för att minimera avfall. 

När alla separata stycken är utklippta, ska de sys ihop. Det är viktigt att vara uppmärksam på att sömmarna är svaga punkter. Därför läggs en vattentät sytejp över alla sömmar. 

Lägg till alla andra komponenter som, knappar, snöflingor, snören, dragkedjor, etc. Sedan är den färdiga produkten klar. 

picture-skijakke

Ride Green

Hos Blacksnow har vi samlat alla varumärken som är i framkant i kampen om att minska klimatpåverkan från deras produktion i vår Ride Green kollektion. Alla produkter är tillverkade på ett miljö - och klimatvänligt sätt. Vill du stödja detta? Då ska du välja #RideGreen !

Vår kollektion av Ride Green skidutrustning:

Föregående artikel Den ultimata packlistan till skidresan!
Nästa artikel Guide: Hitta den perfekta snowboarden med Jeremy Jones

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält