Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Vad betyder DIN på skidbindningar? Lär allt om DIN-värde!

Vad betyder DIN på skidbindningar? Lär allt om DIN-värde!

Det är viktigt att hålla reda på hur hårt dina skidbindningar är inställda. Du kan ställa in dina bindningar i en skidbutik eller så kan du göra det själv. Om du vill göra det själv, är det viktigt att du vet något DIN värden. Vi kommer att ge dig ännu mer information i följande artikel.

DIN VÄRDE PÅ BINDNINGAR

DIN-värdet är den numeriska skalan, som ni kan se på både din fram och bakbindning. DIN-värdet är ett mått på styrkan dina bindningar håller dig fast med. Detta justeras beroende på vikt, längd, nivå och typ av din skidåkning.

VAD ÄR DEUTSCHE INDUSTRIE NORM?

DIN står för Deutsche Industrie Norm . Som nämnts är det denna skala som ger dig en indikation på hur hårt dina bindningar är spända och när de ska utlösa. Anledningen till att det är viktigt att ha denna inställning rätt är att de flesta skidskador uppstår när skidbindningen utlöses för snabbt eller speciellt när de inte löser ut.

DIN värden kommer i ett brett spektrum. För vanliga skidåkare kommer bindningar oftast en skala på någonstans mellan 3 och 14.

KAN OCKSÅ FÅS HÖGRE

För professionella åkare, mer erfarna skidåkare och friåkare, är det möjligt att få bindningar som kan spännas mycket mer. De starkaste kommersiella bindningarna sträcker sig upp till en DIN värde på 18, men racebindningar kan lätt fås med ett mycket högre DIN värde. Bindningar med högre DIN värden kan bättre möta upp till kraven från mer erfarna och professionella skidåkare.

INDUSTRISTANDARD FÖR BINDNINGAR

För alla skidbindning, från alla tillverkare, är DIN-värde upp till 10 helt identiska. För DIN-värden upp till 10, det är en branschstandard för hur mycket styrka det bör finnas för ett visst tal på DIN skalan.

För allt över 10, finns det inte längre någon branschstandard och det är upp till varje tillverkare, hur hårt bindningarna kan spännas. Därför är det viktigt att vara mer försiktig och känna efter hur starkt bindningen spänner när den dras åt över tio.

HUR DU STÄLLER IN DIN-VÄRDET PÅ EN SKIDBINDNING

Om du vill försöka ställa in DIN värde själv, kan du använda en stjärnskruvmejsel. Oftast hittar du skruven som bestämmer DIN värde, precis framför och helt bakom den bakre delen på bindningen. Kom ihåg att ställa skibindingen i både fram och bak, så att du inte får ett förvrängt förhållande mellan när frambindningen och bakbindningen ska lösa ut.

STH 13 bagbinding

På Solomon WTR STH2 13 ställs DIN värdet med en vanlig skruvmejsel

Genom att ha olika inställningar på fram och bakbindningen, kan du inte räkna ut när du ska lossa eller dra åt ditt DIN värde i skidbindningarna.

RÅD

På Black-snow.se vi föredrar att ställa vårt DIN värde ett nummer åt gången, för att kunna känna hur hårt det sitter på det givna värdet. Detta är särskilt viktigt när bindningar måste ställas in på DIN-värden över 10.

HITTA DITT VÄRDE

Här hittar du en utmärkt tabell där du enkelt kan se hur högt DIN värdet på dina bindningar borde vara. Observera dock att tabellen endast är vägledande och är du osäker på hur hårt du behöver för att ställa in dina bindningar, bör du fråga en professionell för råd. 

FRÅGA OSS

Har du några frågor för hur ställa bindningarna, kan du skriva ett mail till martin@blacksnow.dk. Han har lång erfarenhet av att ställa in bindningar och kan hjälpa dig att få det exakt rätt.

NÄR REKOMMENDERAR VI ATT JUSTERA DIN-VÄRDE?

Du kan enkelt justera och ställa DIN värdet på dina bindningar. Eftersom du växer och blir en bättre skidåkare, är det ofta viktigt att få ställt om dina bindningar. Vår tumregel är att så fort du inte längre litar på att skidorna kommer att sitta kvar på när du trycker på i fart, då ska DIN värdet skruvas upp. Vi föredrar att förlita sig på att skidorna är på fötterna, istället för att förlora dem för tidigt.

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält