Hoppa över till innehåll
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik
Blacksnow heter nu Steep & Deep - skandinavisk skidbutik

Tool Tips

Directional

Når et snowboard er directional er det konstrueret til, primært, at køre i én retning. Nose er bredere og tail er smallere. På et board der er directional står du også længere tilbage mod tail af boardet. Den smallere tail, bredere nose og det lille set-back tilbage fra midten gør at det flyder bedre i pudder og er godt til at gøre stærkt på i én retning.

Directional snowboard

DWR-behandlade

DWR er en forkortelse for "Durable Water Repellent". På dansk vil det være "Holdbar vandafvisning". Det er en behandling, som tilføres til materialets overflade, så vanddråber ikke absorberes i materialet. Derfor vil vand i dråbeform forblive på overfladen og "trille af". DWR-behandlingen er ikke lig med vandtæthed. Det begrænser dog i hvor høj grad materialet suger vand ind. Tung og/eller vedvarende regn vil trænge igennem behandlingen og gøre materialet vådt. DWR-behandlingen forlænger dog tiden inden det sker. Det er en overfladebehandling og begrænser ikke åndbarheden i materialet. Udover at skye vand er en DWR-behandling også medvirkende til at afvise mudder og støv.

Gore-Tex

Gore-Tex är ett membran som används i olika former för kläder och skor. Primärt för aktiv användning. Gore-Tex är inte något en produkt är behandlad eller belagd med. Det är däremot ett membran och ett laminat bestående av mikroporösa strukturer mellan ett tekniskt innerlager och ett högpresterande ytterlager. När du ser att en produkt innehåller Gore-tex kommer den med ett löfte: Guaranteed To Keep you Dry.

Gore-Tex hos Blacksnow

Recco

Utvecklingen av Recco startade på 70-talet och sedan dess har Recco varit dedikerade att förbättra deras teknologi. Recco finns i dina kläder och några gånger i din hjälm och är med till att göra SAR (search and rescue) enklare för en evt. Räddningsgrupp. Recco reflekterar radar signalen som kommer från helikoptrar eller handhållna detektorer som räddningspatruller är utrustade med. Till skillnad från andra former av säkerhetsutrustning, kan flera Recco enheter på en person förstärka signalen. Recco ersätter inte lavinbippers, förberedelse och bra beslut, men kan göra att räddningen går fortare. Recco är nästan oförstörbar och lever lika länge som de plagg de sitter i.

Recco avalange SAR

Spoon

Spoon är en 3D kontur på de flesta Jones Snowboards. Precis som på en surfingbräda, är nosen och svansen “uppvikt” så att friktion tas bort från kontaktpunkterna. Det ger en rullande och flytande rörelse i svängarna och en lekfullare upplevelse på brädan. Den flyter också bättre på puder och undviker “plog effekten” som kan ske med traditionella brädor. Så du slipper att bränna ut dina bakben. De rundade kanterna skvätter snön åt sidan, så att brädan problemfritt flyter ovanpå. Spoon kommer i olika grader, beroende på vilken bräda det är. Spoon går från 1.0-4.0, där 1.0 är en minimal rundning och 4.0 är mer framstående.

Jones Spoon Teknologi

3BT

Idéen bakom 3BT eller Triple Base Technology är att ge dig som åkare en bättre kant till kant respons, mindre rädsla för att din kant gräver ned sig och skickar dig överbord samt bättre flyt. 3BT är en tredimensionell bas som kommer på alla Bataleon snowboards. Brädan är platt emellan och under bindningarna för stabilitet. Från bindningarna och ut blir basen mer böjd, desto längre ut mot nosen och svansen du kommer. Det gör brädan snabb och stabil när du kör platt. Den är enklare att svänga med och ger bättre sväng.

Bataleon 3BT

Camber

Camber är samma på skidor som på snowboard. Lägger du dina skidor eller snowboard platt, kan du se en fin uppåtgående båge, oavsett om din bräda eller skidor endast står på kontaktpunkterna. När skidorna eller snowboarden är under press som tex. Under en sväng, har du fullt kantgrepp, då hela kanten är tryckt mot snön. Det ger mer pop då skidorna eller brädan tvingas på fel sätt. Det fungerar precis som en komprimerad fjäder, när du hoppar och tar bort trycket hjälper cambern dig genom att ge extra höjd. Man ser många skidor och snowboards idag som kombinerar flera olika profiler så som camber, rocker, flat osv. När profilen är camber är det en uppåtgående båge. De som gillar att köra hårt, köra park och svänga, väljer skidor eller snowboards med camber.

Camber profile

Rocker

Rocker är detsamma på skidor som på snowboard. Lägger du dina skidor eller snowboard rakt ned, kan du se en nedåtgående båge. Vid rocker är kontaktpunkterna i spets och svans upphöjd. Det ger en kortare, effektiv kant och gör rocker skidorna svårare att svänga skarpt med, eftersom greppet av naturliga orsaker blir mindre. Rocker profilen är fantastisk i puder då det kräver mycket mindre att hålla näsan ovan. Rocker har inte så mycket pop, eftersom profilen naturligt böjer åt det motsatta hållet, om man verkligen ska hoppa högt.

Rocker ski

Magnetraction

Magnetraction är Lib Techs patenterade teknologi och finns på de flesta brädorna från Lib Tech. Kanten är vågig, precis som en brödkniv och ger en bättre sväng på hårt packad snö och is. Det är 7 strategiskt placerade “bump” längs kanten på tå - och hälsidan, från spets till svans som ger en längre effektiv kant, då det har använts mer stål än i en traditionell sidecut. Längre kant = bättre grepp.

Magnetraction

Sintered

En sintered grund finner man oftast på brädor i den högre prisklassen. Den är dyrare att tillverka, men håller med hjälp av vax mycket bättre och är snabbare under en längre tid, innan den ska vaxas igen. Den kostar också mer att reparera, både om du gör det själv eller i butik. För att göra sintered basen använder man polyethylene pärlor. Pärlorna har mycket kraft, som gör att det är ett mellanrum mellan pärlorna, som låter basen absorbera och hålla vaxen längre tid. Sintered basen är av högsta kvalitet, håller bra på vax och är snabb. Dock ska den underhållas mer, kostar mer att fixa och är oftast bara tillgänglig på dyrare brädor.

Extruded

En extruded bas kommer främst på nybörjarbrädor. Det är billigare att tillverka och lättare att reparera om man råkar skada den. Den är också enklare att reparera själv. Därför hittar man den oftast på brädor i den billigare prisklassen. Ett bra val om man kör street, då du är säker på att basen tar skada. En extruded bas görs genom att polyethylene smälter samman under mycket höga temperaturer. När de har smält, blir de sammanpressade i en speciell maskin. Resultatet blir ett stycke fast material som inte är poröst. Det är inte heller något mellanrum mellan pärlorna, därför absorberar inte en extruded bas så mycket vax och upplevs något långsammare. Dock är den mer hållbar och kräver mindre underhållning.

Twin

När en bräda är true twin betyder det att näsan och svansen både är lika långa och lika breda. Du står i mitten av brädan, vilket är perfekt om man kör park och gör spins. Det betyder att när du kör eller landar switch, kommer brädan uppföra sig precis på samma sätt som om du hade kört med ditt dominerande ben framtill.

Snowboard Twin

Skate Tech

Skate Tech är en teknologi från Now som är direkt taget från skateboardens värld. Skate Tech liknar rörelsen från traditionella skateboard trucks. Bindningen vippar på brädan och hjälper till att utnyttja och öka energin från din kropp, för att lättare lägga press på kanten. Med en traditionell bindning minskas energin genom flex från highback och basplattor, och tvingar dig att strama åt dina straps mer, köra mer forward lean eller med en styvare highback. Allt som orsakar trötthet i fötterna. Skate Tech hjälper till genom att vippa som på en skateboard.

Now Skate Tech

Happy Lense

Happy Lense ökar färger, klarhet och kontrast. Den filtrerar bort alla dåliga strålar från solen och släpper enbart in de bra strålarna. Happy Lense är den enda lins-tekniken på marknaden som utnyttjar fördelarna med långvågigt blått ljus och stänger ute det skadliga kortvågiga blåa ljuset. De långvågiga blåa strålarna hjälper dig att se bättre genom att öka kontrast, färg, klarhet och skarpare färger. Anledningen till att Happy Lense heter som det gör är för att långvågigt blått ljus ökar produktionen av serotonin i hjärna, vilket är det ämnet som påverkar vårt humör. Happy Lense är teknologin som gör dig gladare.

Happy Lense by Spy

Chroma Pop

Chroma Pop är en lins-teknik utvecklad av Smith. Chroma Pop ger naturligare färger, större definition och klarhet, än traditionella linser. Våra ögon har problem med att urskilja var de blå och gröna, och gröna och röda våglängderna korsar varandra. Chroma Pop filtrerar korsningarna och det ger mer definition. Det finns ett hav av olika slags solglasögon och goggles med Chroma Pop. Chroma Pop Snow kommer som Chroma Pop Storm, Everyday och Sun. Så att du kan hitta den lins som bäst passar dina behov.

Chroma Pop by Smith

Lumalens

Lumalens är Dragons bud på vad en lins ska kunna. Lumalens är en färg-optimeringsteknik, som ger hög definition över hela färgspektrumet i olika ljusförhållanden. Utvecklad för att optimera synligheten i alla miljöer. Dragons Lumalens teknologi ger förstärkta färger, ökad kontrast, exakt djupuppfattning och reducerar trötthet i ögonen, för optimal prestanda dagen igenom.

Lumalens

SPIN

SPIN är POCs patenterade teknologi som låter hjälmen rotera på huvudet och därmed minskar rotations-styrkan vid krasch. SPIN står för Shearing Pads Inside. POC har med SPIN ersatt dynorna som normalt sitter i hjälmen och gett dem en funktion. De kan röra sig i alla riktningar. Alla fall är inte likadana och forskning visar att kraften som ska till för att ge allvarliga skador ofta är mycket lägre vid ett snett slag, jämfört med helt linjära. Därför har POC utvecklat SPIN för ge extra säkerhet. SPIN kommer både i POCs skidhjälmar, så väl som cykelhjälmar.

Spin teknologi

MIPS

MIPS står för Multi Directional Impact Protection System. MIPS är designad för att skydda mot rotationsrörelse, eller kinematik, som överförs till hjärnan vid krasch som inte är helt linjär. Rotationsrörelsen är en kombination av rotationsenergi och rotations-styrka från krasch som ligger i en vinkel. Den form av krasch ökar risken för mindre och allvarliga hjärnskador. MIPS sitter som ett skal inne i hjälmen och absorberar och omdirigerar krafterna som uppstår vid krasch och därmed skyddar den bättre än en traditionell hjälm.

MIPS teknologi

Prizm

Prizm revolutionerar linsoptik. Baserad på flera års studier och forskning av färger. Prizm linsen ger full kontroll över ljusinsläpp och därmed får du en lins som är gjord för att maximera kontraster och öka sikten. Du hittar Prizm i både goggles, solglasögon och cykelglasögon från Oakley. Prizm finns i olika färger; några är bra i stark sol, medan andra är bättre för molnigt väder samt platt ljus, och en del är mer allround ifall du ska använda en goggle till allt.

Oakley Prizm Torch, Jade, Sapphire, Rose, High Pink, Black Iridium

Primaloft

Primaloft utvecklades till den amerikanske armén, som ville ha ett vattenavvisande syntetiskt material som alternativ till gåsdun. Du hittar Primaloft i många utomhusplagg idag i allt från skor, handskar, jackor, skidunderställ etc. Primaloft är indelad i 3 serier; Black series, Silver series och Gold series. Black Det essentiella. Varmt, mjukt och lätt-vikts komfort, tillverkat av återvunnet material som plast mm. Silver Lika ombytlig som vädret. Högpresterande isolation, med massor av funktioner när du trotsar elementen. Gold Det bästa av det bästa. Benchmark innanför syntetiskt isolerande material. Kolla efter märket på din Primaloft produkt för detaljerad information kring funktionerna.

Primaloft

Merinoull

Merinoull kommer från rasen merinofår. Det är en särskilt fin ull, med väldigt fina fibrer. Merinoullens egenskaper talar för sig själv. Kläder som är gjorda av merinoull kan bäras en längre tid än normalt sett, då det har en naturlig resistens mot mikrobiell påväxt, så det börjar inte att lukta illa. Merinoull är även hydrofil och kan suga upp upptill 35% av sin egen vikt när det börjar bli blött. Det är en fördel oavsett om du befinner dig i ett varmt eller kallt klimat. Merinoull kan nämligen generera värme även när det är blött. Ullens struktur skapar små luftfickor, som isolerar från kylan. I värmen absorberar ullen fukt från kroppen och kyler ned dig, i takt med att fukten avdunstar. Merinoull kostar normalt sett mer än sin syntetiska motpart. Men det är det värt, om du lever ett aktivt liv.

Merinould, merinofår

Normal

Passformen är normal, varken för stor eller för liten. Vi rekommenderar den storlek som du normalt sett använder. Om du är osäker, kolla vår storleksguide med producentens mått, då får du vanligtvis den rätta storleken.

Normal størrelse

Tight

Lite mindre än vad du är van vid. Sitter tätt på kroppen. En storlek större bör övervägas, eller dubbelkolla med vår storleksguide med producentens mått, då får du vanligtvis den rätta storleken.

Tight størrelse

Loose

Större än vad du förväntar dig. Jackor och byxor med loose fit är gjorda med freestyler i åtanke, för den ultimata baggy looken (tänk Henrik Harlaut). Kolla gärna vår storleksguide med producentens mått, då får du vanligtvis den rätta storleken.

Loose størrelse

Occigrip

Occigrip är Sweet Protections justerbara storlekssystem. Det är ett spänningssystem som ger dig en enkel storleksjustering av din hjälm. Därmed får du den säkraste och skönaste passformen. Det smarta med Occigrip är att det är ett spänne som sitter runt hela innersidan av hjälmen, så att storleken ställs in kring hela huvud och inte bara i nacken.

occigrip

SAS-TEC

SAC-TEC producerar skyddsplattor som flera actionsport-företag använder sig av. Skyddsplattorna är tillverkade i viskoelastiskt skum, som är mjukt och kan forma sig efter kroppen. När skyddsplattorna mottager en stöt, absorberas stöten i skum-materialet och skyddsplattan blir hård. Efteråt blir den mjuk och medgörlig igen. Skyddsplattor med maximal säkerhet som används i skyddsutrustning till skidor, snowboard, MTB och MC, lever upp till EUs strängaste säkerhetscertifieringar. De finns ofta i ryggskydd och armbåg- och knäskydd.

Impact Shields

Hjälm med Impact Shields har en gjuten stötabsorption EPS Liner med Impact Shield inlägg, som ger en oöverträfflig stötabsorption. Det är den bästa stötabsorptions teknologin. Stöten distribueras från innersidan av hjälmen och ut i större områden, dit huvudet behöver det mest (framtill och i nacken).

impact-shields

TLC

TLC är en skalteknik till hjälmen. Det är en förkortning av Thermoplastic Laminated Carbon Fiber. Det är en teknologi som kombinerar elasticiteten från formstrupad plast med styvhet och styrka från kol. Det gör det mycket effektivt att ge hjälmen de önskade egenskaperna på rätt ställen. Mer styrka och styvhet på de områden där det krävs och mer elasticitet på andra områden av hjälmen.

tlc

ABS

ABS är en skalteknologi till skidhjälmen. Det är ett formsprutat skal i Thermoplastic, som är otroligt lätt och stötabsorberande, då konstruktionen är förstärkt med gummi. Ett ABS skal är gjutet med en extrem precision, för att ge den bästa förhållandet mellan vikt och prestanda.

abs-skal

EPP Liner

EPP är en förkortning för Expanded PolyPropylene. Det är ett kärnmaterial som skyddar huvudet ordentligt. Det är ett skummaterial som klarar av att utsättas för upprepade slag och återfår långsamt sin form och stötskydd efter en krasch. Därför är det perfekt som stötdämpningsmaterial i skidor-, snowboard- och MTB hjälmar.

epp-liner